嘉多利亞不日誌 290# 更新

作者: freddywongdy 发表于 2020-3-3 14:27:42
15318 364
Ming36 發表於 2020-8-17 18:19:29 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-15 18:09
- Blc. Pamela Hetherington "Coronation" FCC/AOS 112A

爆左三個芽大到咁上下啦!

真真假假,係咪已經唔受你控制了?
如果是真菖,係咪唔使落催花肥,就咁比下水就得?
freddywongdy 發表於 2020-8-17 18:26:03 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-17 18:19
真真假假,係咪已經唔收你控制了?
如果是真菖,係咪唔使落催花肥,就咁比下水就得? ...

Ming大 我以前種果d見花菖裡面d蕾大到一定程度先停,
感覺比一見花菖就停比肥,d花色鮮d同好似開得耐d架!
Ming36 發表於 2020-8-17 19:08:31 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-17 18:26
Ming大 我以前種果d見花菖裡面d蕾大到一定程度先停,
感覺比一見花菖就停比肥,d花色鮮d同好似開得耐d架 ...

這個問題令我很糾結
我棵Laelia 的情況是這樣:
1)花梗長出了差不多兩個月,以咁嘅速度,佢應該仲有排生(藍圈)
2)同時間有兩隻生芽生長中 (其中一隻,紅圈)

花梗一長出,我就停止落肥仔水,也拎走了緩解肥包。
但發覺花梗及新芽也生長很慢,想催谷吓,唔知可以做啲乜?
有什麼好提議?
freddywongdy 發表於 2020-8-17 19:28:43 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-17 19:08
這個問題令我很糾結
我棵Laelia 的情況是這樣:
1)花梗長出了差不多兩個月,以咁嘅速度, ...

我會繼續比肥到肥花蕾為止!
Ming36 發表於 2020-8-17 19:43:22 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-17 19:28
我會繼續比肥到肥花蕾為止!

又有花梗,又有新芽,用用平均肥仔水啱唔啱啊?
如果依家用開花肥,我又驚佢隻新芽仔生得慢
freddywongdy 發表於 2020-8-17 20:36:31 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-17 19:43
如果依家用開花肥,我又驚佢隻新芽仔生得慢 ...

我d援解肥就咁散落植料度,
都係每個禮拜比開花肥架炸!
Ming36 發表於 2020-8-17 20:51:35 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-17 20:36
我d援解肥就咁散落植料度,
都係每個禮拜比開花肥架炸!

即是以開花莖為優先
freddywongdy 發表於 2020-8-17 20:59:32 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-17 20:51
即是以開花莖為優先

Yes!
平時每個禮拜補花肥係正常濃度,
打花其間會減半濃度,咁會安全d!
Ming36 發表於 2020-8-17 21:11:03 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-17 20:59
Yes!
平時每個禮拜補花肥係正常濃度,
打花其間會減半濃度,咁會安全d!  ...

平時我都係比薄肥咋!嘗試加返¼比佢哋先
Thanks
freddywongdy 發表於 2020-8-17 22:01:30 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-17 21:11
平時我都係比薄肥咋!嘗試加返¼比佢哋先
Thanks

加油Ming大!
Ming36 發表於 2020-8-18 13:54:13 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-17 22:01
加油Ming大!

我加咗㗎啦要睇佢生生性性啦
freddywongdy 發表於 2020-8-18 16:01:32 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-18 13:54
我加咗㗎啦要睇佢生生性性啦

好快又有靚花睇啦!
Ming36 發表於 2020-8-18 17:59:27 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-18 16:01
好快又有靚花睇啦!

佢第一次來花咋!仲唔知開唔開到
打風落雨,即刻趕返去收花先
freddywongdy 發表於 2020-8-18 18:44:13 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-18 17:59
佢第一次來花咋!仲唔知開唔開到
打風落雨,即刻趕返去收花先
...

睇佢個勢一定開到啦!
nekotoro 發表於 2020-8-19 10:48:54 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-17 19:43
如果依家用開花肥,我又驚佢隻新芽仔生得慢 ...

緩解肥唔使拎走的,因為佢已經習慣咗
Ming36 發表於 2020-8-19 14:12:57 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-8-19 10:48
緩解肥唔使拎走的,因為佢已經習慣咗

即刻俾返佢,俾返佢希望佢開心
又有新update list, 你有冇睇中啊?
nekotoro 發表於 2020-8-21 11:30:32 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-19 14:12
即刻俾返佢,俾返佢希望佢開心
又有新update list, 你有冇睇中啊? ...

我太爆了,暫時冇辦法再增加小美人!
Ming36 發表於 2020-8-21 14:10:46 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-8-21 11:30
我太爆了,暫時冇辦法再增加小美人!

妳上次入去,係咪好大手咁購入啊?
為迎接小美人,下個星期我有機會出返去花墟(未定日子),幫佢哋置裝,購買一些日常用品比佢哋。
PM我吖,約時間面交之前妳徵求的走莖

PM咗你了:)  發表於 2020-8-23 13:03
freddywongdy 發表於 2020-8-23 21:36:39 |顯示全部樓層

Blc.Mahina Yahiro x Tiffen Bells

Blc.Mahina Yahiro x Tiffen Bells

- Blc. Mahina Yahiro x Tiffen Bells ES-3300

Blc.Varut RIttinun "Varutglade"

Blc.Varut RIttinun "Varutglade"

- Blc. Varut Rittinun "varutglade" ES-0750

响最後的萬春園帶返黎嘅三個品種,
返到黎緊係幫佢地撿查同換過晒新植料,
去晒舊根,第二日即刻送佢地去花棚,
比返一個好小小嘅環境佢地!
一定要種到佢地開花!

C. Walkeriana var. alba x sib

- C. Walkeriana var. alba x sib

唯獨係哩棵白walker, 根全爛,
無計,要留响屋但休養出根先送去花棚哩個火地獄!
Ming36 發表於 2020-8-23 21:58:05 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-23 21:36
- Blc. Mahina Yahiro x Tiffen Bells ES-3300

嘩!原來你送晒佢哋去花棚,開花指日可待!
留意到你把水苔鬆鬆地蓋在上面,下次我都學吓唔會壓到咁實