農地試種

作者: psyche 發表于 2020-1-26 23:47:52
4667 33

個場好麻煩,唔玩了。
PACO 發表於 2020-1-27 23:27:14 |顯示全部樓層
快雨季了,還未開墾就要加把勁了,加油
回復

psyche 發表於 2020-1-30 10:21:55 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2020-1-27 23:27
快雨季了,還未開墾就要加把勁了,加油

請問宜家種西蘭花仲種唔種得切? 想種黎自吃,我周圍的街市沒有我想要的。
回復

PACO 發表於 2020-2-5 00:27:22 |顯示全部樓層
太遲了,天氣太熱會多虫及早開花,轉種其他野吧

謝謝,天氣一熱好多野都種唔到  發表於 2020-2-5 23:51
回復

PACO 發表於 2020-2-7 23:31:57 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2020-2-5 00:27
太遲了,天氣太熱會多虫及早開花,轉種其他野吧

或者種一轉少虫D嘅作物囉,生菜,油麥,茼蒿等等.......再培定下一季作物,到一個月後就剛好收菜,下苗定植
回復

植物 發表於 2020-2-10 02:38:16 |顯示全部樓層
樓主係香港租地要多少錢??
回復

psyche 發表於 2020-2-10 22:00:49 來自手機 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2020-2-7 23:31
或者種一轉少虫D嘅作物囉,生菜,油麥,茼蒿等等.......再培定下一季作物,到一個月後就剛好收菜,下苗定植 ...

我打算和蟲做朋友,會開一小片地專種給蟲吃,決不灑農藥,相信牠們也講道理的。
回復

psyche 發表於 2020-2-10 22:12:37 來自手機 |顯示全部樓層
植物 發表於 2020-2-10 02:38
樓主係香港租地要多少錢??

我現在這裡大約2000蚊租到2000呎,以前租格仔田個陣330有40-50呎。之前在元朗問過另一檔呎價$1.5有5千幾呎但太貴沒有租。
回復

PACO 發表於 2020-2-10 23:34:29 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-2-10 22:00
我打算和蟲做朋友,會開一小片地專種給蟲吃,決不灑農藥,相信牠們也講道理的。 ...

地方多又自己能力負荷到就最好,在農地四周可種蜜園植物,一角落可種覆蓋植物或天然堆肥,諗都開心哂,不過辛苦D啫,加油呀,等睇你個靚農場
回復

psyche 發表於 2020-11-8 04:16:00 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2020-2-10 23:34
地方多又自己能力負荷到就最好,在農地四周可種蜜園植物,一角落可種覆蓋植物或天然堆肥,諗都開心哂,不過辛 ...

等左好耐喇真係,農場近況。唔知元朗邊到有大大包的有機肥買,我們經常不夠肥料用。

回復

freddywongdy 發表於 2020-11-8 16:39:13 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-11-8 04:16
等左好耐喇真係,農場近況。唔知元朗邊到有大大包的有機肥買,我們經常不夠肥料用。

...

元朗千色對面街吉野家下面有呀Psyche大!

已經找到附近邊到有得買,我係要批發式個種大包裝  發表於 2021-1-2 22:05
回復

psyche 發表於 2021-1-2 21:51:07 |顯示全部樓層

芥蘭上的菜蟲,捉起時已接近終齡,丟了覺得有點可惜,不丟就唯有讓她繼續吃,化蛹後還準備了屋子給她,反正菜有多,咪當留碗飯人食。
回復

psyche 發表於 2021-1-2 21:58:36 |顯示全部樓層
蕃茄快啲熟啦唔該,租約快期滿了! 羽衣甘藍得三棵,花墟啲種子斷哂貨,死死地氣幫襯現成苗10蚊得三棵,好珍貴,但種大左真係好靚,視覺上的享受。

回復

yunge0 發表於 2021-1-3 11:39:38 來自手機 |顯示全部樓層
蕃茄種得很好,肥美蘿蔔也很吸引。繼續努力!
回復

freddywongdy 發表於 2021-1-3 22:43:07 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2021-1-2 21:58
蕃茄快啲熟啦唔該,租約快期滿了! 羽衣甘藍得三棵,花墟啲種子斷哂貨,死死地氣幫襯現成苗10蚊得三棵,好珍 ...

Psyche大 轉行種菜添而家!大豐收正吖!
回復

hohojohn 發表於 2021-1-3 23:03:53 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2021-1-2 21:58
蕃茄快啲熟啦唔該,租約快期滿了! 羽衣甘藍得三棵,花墟啲種子斷哂貨,死死地氣幫襯現成苗10蚊得三棵,好珍 ...

租約期滿會變成點呀
喺咪代表要撤退
咁辛苦準備 又要另覓他方

早個禮拜响花墟
都重見到大把羽衣甘藍
咁快就斷貨
回復

psyche 發表於 2021-1-4 08:15:09 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-1-3 22:43
Psyche大 轉行種菜添而家!大豐收正吖!

冇咁嚴重~種得好差呢,有排學。但種菜同種花又唔同,種完仲有得食,好滿足。
回復

psyche 發表於 2021-1-4 08:17:56 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-1-3 23:03
租約期滿會變成點呀
喺咪代表要撤退
咁辛苦準備 又要另覓他方

可能續租,可能全撤,他方難覓因要位置好,只能說租借總要面對很多問題,人事、地理、災害等,一方不協調就很難繼續。
回復

psyche 發表於 2021-1-4 08:19:51 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2021-1-3 11:39
蕃茄種得很好,肥美蘿蔔也很吸引。繼續努力!

不好,地太瘦了,全部營養不良,同以往種的差得遠了。
回復

hohojohn 發表於 2021-1-4 10:00:49 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2021-1-4 08:17
可能續租,可能全撤,他方難覓因要位置好,只能說租借總要面對很多問題,人事、地理、災害等,一方不協調 ...

人事最難呀~
土壤差 花錢花心機 總有改善
不過感覺元朗 愈來愈人氣旺
要去啲山旯旮嘅地方先至得
但交通又唔方便

回復

12下一頁