小雷子的新年禮物

作者: 小雷子 發表于 2020-1-21 15:03:35
7771 136
小雷子 發表於 2020-7-3 21:17:06 來自手機 |顯示全部樓層

下棵應該要掉嘅係紫香蘭,我見佢啲根有絲狀物體,好耐之前巳發現,係咪唔正常???
回復

Calico 發表於 2020-7-4 07:17:43 來自手機 |顯示全部樓層

有絲咪红蜘蛛咯,一發現就應该揾方法處理啦,吾理伛咁耐,蜘蛛仔都長大又生仔啦。五代同堂啦,叫你落薬又驚死,咁冇法喎。
回復

nekotoro 發表於 2020-7-4 09:50:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-3 18:32
搶救無效……………… ByeBye啦!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

佢中蟲定中菌?
回復

小雷子 發表於 2020-7-4 12:26:01 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-7-4 09:50
佢中蟲定中菌?<span class="emoji emoji1f626"></span>

我估中紅蜘蛛+菌,噴藥後情況更嚴重,前2天還好好的,一唔為以,就出事!
回復

Ming36 發表於 2020-7-4 12:51:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-4 12:26
我估中紅蜘蛛+菌,噴藥後情況更嚴重,前2天還好好的,一唔為以,就出事! ...

避免紅蜘蛛,平時要噴水要噴埋葉底,有一點幫助
回復

小雷子 發表於 2020-7-4 12:54:59 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-4 12:51

平日每晚都噴霧水比全部花花的,我真係好困惑!
回復

B17 發表於 2020-7-4 14:34:32 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-7-4 07:17
有絲咪红蜘蛛咯,一發現就應该揾方法處理啦,吾理伛咁耐,蜘蛛仔都長大又生仔啦。五代同堂啦,叫你落薬又驚 ...

我個露台間唔中有紅蜘蛛來襲,目標係風雨蘭,天鵝蘭,Hoya Bella。石斛,嘉仔,蝴蝶從未中招,相信佢地唔啱紅蜘蛛胃口。除非環境因素,例如水種,引至佢地變得好味,咁就要定期處理,以防萬一!

紅蜘蛛食葉唔食根,並非有絲就係紅蜘蛛,可能水種長期高濕,有利真菌生長,發霉了!
回復

Ming36 發表於 2020-7-4 14:34:48 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-4 12:54
平日每晚都噴霧水比全部花花的,我真係好困惑!

會唔會太密或空氣唔夠流通?
如室內,噴完霧,有冇開大風扇瘋狂吹佢哋?
回復

nekotoro 發表於 2020-7-4 15:20:03 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-4 14:34
我個露台間唔中有紅蜘蛛來襲,目標係風雨蘭,天鵝蘭,Hoya Bella。石斛,嘉仔,蝴蝶從未中招,相信佢地唔 ...

天鵝好似幾惹蟲,我種咗幾年其他蘭花一直都無蟲
回復

B17 發表於 2020-7-4 15:41:24 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-7-4 15:20
天鵝好似幾惹蟲,我種咗幾年其他蘭花一直都無蟲<span class="emoji emoji1f914"></span>

係㗎,經常有蟻四圍行。秋石斛有水珠分泌,都惹蟻,屋外冇符
回復

olev 發表於 2020-7-4 21:46:08 來自手機 |顯示全部樓層
我用兩把呢啲風扇仔吹住,見啲蘭花都幾開心。
回復

B17 發表於 2020-7-4 22:27:04 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-4 12:51

聽講話紅蜘蛛怕濕,可噴水控制。奇怪,香港雨季連落十日八日雨,咁全香港嘅紅蜘蛛咪全部死哂!
覺得噴水,其實係將佢地冲走或者浸死。雖然原理不同,多少有點效用,或者用濕布抹葉,可能更有效。
回復

olev 發表於 2020-7-5 13:36:03 來自手機 |顯示全部樓層
https://youtu.be/vBlMLfAHfg0
剛看見,得唔得呢?
回復

小雷子 發表於 2020-7-5 15:46:17 來自手機 |顯示全部樓層
olev 發表於 2020-7-5 13:36
https://youtu.be/vBlMLfAHfg0
剛看見,得唔得呢?

謝謝你提拱資料!呢個我會試下,後用再分享!

不客氣,等試後報告[emoji]1f64f[/emoji][emoji]1f3fb[/emoji]  發表於 2020-7-5 18:48
回復

小雷子 發表於 2020-8-28 10:56:45 來自手機 |顯示全部樓層

殺手始終係殺手………………
無論點努力…………都改唔到死亡呢個事實!
再見啦,我的新年禮物<西蕾麗>

沉溺需要深 需要一種氣氛
記憶需要真實動人的質感
身邊熟悉的你 聲音神色氣味
是時候要將一一永遠鎖于心

留戀不需要哭 需要一首怨曲
玫瑰花需要交代 未來的祝福
想親歷多一次 寫不完的故事
是時候了一一關進了這空間

遺傳自你的生活 和珍惜的某些
時空中交錯多少感覺 似抱住你暖一些
原來自你消失後 才懂珍惜這些
陽光今天這麼燦爛 多麼想你

回復

keroro 發表於 2020-8-30 11:49:46 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-28 10:56
殺手始終係殺手………………
無論點努力…………都改唔到死亡呢個事實!
再見啦,我的新年禮物

點解唔試下完全水種?容易觀察.
最後衝刺, 剪, 剪, 剪, 加油
回復

小雷子 發表於 2020-8-30 23:07:42 來自手機 |顯示全部樓層
keroro 發表於 2020-8-30 11:49
點解唔試下完全水種?容易觀察.
最後衝刺, 剪, 剪, 剪, 加油

頭同莖巳經化水了………… 一命嗚呼了!
回復

Childpark 發表於 2020-8-31 08:44:54 |顯示全部樓層
其實太濕會出現霉菌,樣子有點似棉花,顏色帶白,水培長期太濕對蘭花的習性有違反,一乾一濕就是吸收和生長,其實養蘭花不能太急進,必需了解他們習性,不能太刻意、太心急,順其習性生長,反而對蘭花才是好!

人食飯後、休息消化、運動生長、排泄,再循環

植物吸收水份、休息消化成營養、光合作用生長、組裝死亡,再循環生長另一新枝或者新莖
回復

Brev 發表於 2020-8-31 14:21:58 來自手機 |顯示全部樓層

我哩兩棵早排都中紅蜘蛛,啲葉落晒,不過上板種,啲根生得好啲,所以好快又出返葉仔。我*個人覺得*西蕾莉上板好種的。
回復

小雷子 發表於 2020-8-31 14:26:37 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2020-8-31 08:44
其實太濕會出現霉菌,樣子有點似棉花,顏色帶白,水培長期太濕對蘭花的習性有違反,一乾一濕就是吸收和生長 ...

呢棵之前比紅蜘蛛侵襲,噴左Biokill,爛根爛葉,只剩返半死頭莖,我再從新再種,佢出返2塊葉仔,1隻芽,可能水苔太濕,中左軟腐病,化水了!
始終未能掌握水苔既濕度,易出事!
回復