越級挑戰(種蔘記)

作者: lamkaicheung 發表于 2020-1-11 16:26:19
2529 9
  同事噚日攞两支雲南新鮮人蔘俾我,佢話係雲南鄉親寄咗啲人蔘俾佢浸參酒、 燉參湯,順手帶咗两支蔘回公司叫我試種,我當時第一反應就…吓…唔咪呱……得唔得㗎,呢個時候真係拗晒頭打晒問號……??
  香港地天氣又潮濕又熱好難搞啫,咪叫同事都係攞返去浸埋人蔘酒,浸好到時請我飲咪仲好!
  但同事堅持叫我試種,仲介紹鄉下點樣種蔘過程,講幾次,種啦…種啦…乜都試下嘛,你睇睇仲好新鮮㗎,呢隻蔘係鄉下啲親戚已種咗有4年時間,今年起田掘出攞去市鎮賣,所以寄咗一大袋嚟!
同事盛意拳拳,咁有我心攞到嚟, 自己又推唔甩,又唔想左擋右避,勉為其難唯有攞咗返屋企先算, 聽日揾啲沙泥撈埋佢試下種!
攝20/1/10

蔘茶蔘湯都飲過唔少,種蔘真係第一次,所以今次是極高難度越級挑戰種蔘,記錄一下!
圖左~沙泥各50%
圖右~沙70%炭碎20% 椰糠10%
B17 發表於 2020-1-11 17:52:43 來自手機 |顯示全部樓層
Lam Kai Kee人蔘必屬佳品
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-11 21:29:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-1-11 17:52
Lam Kai Kee人蔘必屬佳品

回覆:B17大大
認同大大講法,蔘茸海味都係啲貴價嘢, 尤其是人參,真係可以係天價,如果品相外形似人形,價會更高,如果野山人參係地下埋咗幾十年至幾百年,真係想像唔到咩價錢!
我手上呢隻是雲南農民貨,有利錢農民就肯定大量種植生產,相對量多價就會回落,所以我呢隻蔘我問過同事貴唔貴,同事話,呢隻係新鮮濕蔘比較重秤唔會太貴,反而乾蔘會貴好多,但最終都係冇講價錢我聽知!

回復

freddywongdy 發表於 2020-1-12 08:58:02 |顯示全部樓層
做乜咁快種落泥!等我仲買晒雞呀瘦肉......
而家唯有希望種得生啦!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-12 09:41:47 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-1-12 08:58
做乜咁快種落泥!等我仲買晒雞呀瘦肉......
而家唯有希望種得生啦!

哈哈,嘩…你手瓜已起展,啲二頭肌三頭肌腹肌已一舊舊,再飲咁多保品就粗過大肶,到時就唔靚㗎,而家你已經很標準,再谷下阿諾舒華辛力加都要行埋一便!
我襯佢依傢仲新鮮,所以挪挪聲種,種翻十年八載可以生大啲留翻俾自己攞嚟浸蔘酒,到老時…飲可以吊下命仔,長命少少睇下啲孫仔,做五代同堂老太爺爺!
回復

freddywongdy 發表於 2020-1-12 10:03:58 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-1-12 09:41
哈哈,嘩…你手瓜已起展,啲二頭肌三頭肌腹肌已一舊舊,再飲咁多保品就粗過大肶,到時就唔靚㗎,而家你已 ...

我肥炸!
咁你可以種多d 傳家之寶系列,
到時可以同d曾孫一齊分享下種多肉嘅樂趣!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-12 10:42:04 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-1-12 10:03
我肥炸!
咁你可以種多d 傳家之寶系列,
到時可以同d曾孫一齊分享下種多肉嘅樂趣!  ...

哈哈,希望係你咁諗,最怕到時嫌棄啲花盆阻掟,掉晒我啲心血,到時我都腰彎駝背無力反擊,唔嫌棄我左手左腳都算!
回復

freddywongdy 發表於 2020-1-12 10:47:06 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-1-12 10:42
哈哈,希望係你咁諗,最怕到時嫌棄啲花盆阻掟,掉晒我啲心血,到時我都腰彎駝背無力反擊,唔嫌棄我左手左 ...

唔會掛!從小開始培養佢地種多肉啦!
回復

Forumdata 發表於 2020-1-12 10:50:18 來自手機 |顯示全部樓層
脫土咁耐可以玉莖重生?
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-12 11:53:46 來自手機 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2020-1-12 10:50
脫土咁耐可以玉莖重生?

應該可以種,因為仲係好柔軟新鮮,摸落去都仲有啲濕凍感覺,就好似龜甲龍咁差唔多!
不過同事都講過,人蔘是巧小器植物,小小土質唔啱佢就會瓜老襯,就算係一滴油佢都唔鍾意,加上香港氣候潮濕,唔多啱佢生長,我都係抱住玩玩下心態去試種,如果能成功都想分享下種植心得!
回復