爆米花"甜姐兒"

作者: 小雷子 發表于 2020-1-7 11:55:45
2835 35

爆米花"甜姐兒"Ionmesa Popcorn 'Haruri'
聽見佢個名,都會猜到呢隻花,一定好靚又甜美!
買時大部花冧都未開,只見佢有一兩朵花仔開左,花瓣有粉紅點點,下萼係條黄色裙仔,好靚!好似一個小女孩在跳舞一樣!
種左個幾星期,我發現小女孩黄色裙仔慢慢變成白色,跟住白色又開始變成粉紅色!好似小女孩翩翩起舞, 瞬間換舞衣一樣,真係太魔幻!太迷人啦!
20200107_111556.jpg 20200107_111650.jpg 20200107_111729.jpg 20200107_111752.jpg

Martina 發表於 2020-1-7 12:25:15 |顯示全部樓層
嘩, 聽您嘅形容都已經好吸引啦! 再睇埋啲相真令人心動!
回復

B17 發表於 2020-1-7 13:20:34 來自手機 |顯示全部樓層

花形唔夠靚,花瓣唔白唔黃,斑點又唔突出,如果冇香味,種唔過,究竟買花定買名?算啦,開完花,掉咗佢
回復

小雷子 發表於 2020-1-7 13:30:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-1-7 13:20
花形唔夠靚,花瓣唔白唔黃,斑點又唔突出,如果冇香味,種唔過,究竟買花定買名?算啦,開完花,掉咗佢 ...

你咪傻啦!
雖然冇香味,但善變,係女仔嘅專利,你恨唔到架啦!
咪住!呢棵不是我的新年禮物喎,你仲未估到呀?咁渣架,洗唔洗比多啲時間你?
回復

B17 發表於 2020-1-7 13:38:02 來自手機 |顯示全部樓層
唔好叫人估野,冇興趣,況且唔估都知係乜啦
回復

小雷子 發表於 2020-1-7 13:50:06 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-1-7 13:38
唔好叫人估野,冇興趣,況且唔估都知係乜啦

你係咪真係咁勁先?你咪話我知係答案係花喎!
回復

B17 發表於 2020-1-7 14:02:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-1-7 13:30
你咪傻啦!<span class="emoji emoji1f602"></span>
雖然冇香味,但善變,係女仔嘅專利,你恨唔到架啦!<span class="emoji emoji1f609[/emoji ...

呢款一早見過,實在唔吸引,買唔落手
花嘅野,一係靚,一係香,唔靚唔香,種嚟嘥時間
回復

小雷子 發表於 2020-1-7 14:26:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-1-7 14:02
呢款一早見過,實在唔吸引,買唔落手
花嘅野,一係靚,一你香,唔靚唔香,種嚟嘥時間 ...

你唔洗咁惡架,我未想香住喎!
回復

freddywongdy 發表於 2020-1-7 21:06:01 |顯示全部樓層
有變化嘅花色真係好特別!唔好理B大!繼續種!
回復

小雷子 發表於 2020-1-7 21:21:09 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-1-7 21:06
有變化嘅花色真係好特別!唔好理B大!繼續種!

唔洗擔心,我會繼續種架!我係蘭花新手,呢隻花都係第一次見,又係迷你品種,花花隨時間會變色的,我更鐘喜歡!
回復

Ming36 發表於 2020-1-9 13:40:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-1-7 21:21
唔洗擔心,我會繼續種架!我係蘭花新手,呢隻花都係第一次見,又係迷你品種,花花隨時間會變色的,我更鐘 ...

迷你種!好吸引呀
整株大約什麼尺寸?
繼續種啦!變幻就是永恆,係咁變色,幾時都有驚喜
回復

小雷子 發表於 2020-1-22 18:09:53 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-1-9 13:40
迷你種!好吸引呀<span class="emoji emoji1f60d"></span>
整株大約什麼尺寸?
繼續種啦!變幻就是永恆,係咁變色,幾時都有 ...

植株好細架,種係2吋盆仔!
回復

小雷子 發表於 2020-1-22 18:20:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子最怕悶,亦唔鐘意墨守成規,呢隻花真係可以滿足到我,變幻才是永恒!
先由蛋黄色→粉王→米白→淡粉紅……唔知最後會係咩色呢?
請大家繼續欣賞花! 20200122_175623.jpg 20200122_180316.jpg
真係靚到可以入畫,似唔似一棵櫻花樹呢?
浪漫到暈呀!

迷人又浪漫,真係暈得一陣陣[emoji]1f44d[/emoji][emoji]1f44d[/emoji][emoji]1f44d[/emoji]  發表於 2020-1-24 19:21
回復

sarshk2014 發表於 2020-1-22 19:17:09 |顯示全部樓層
點解幅畫咁“冷冷清清淒淒慘慘戚戚”架,新年麻!!加番尐紅色啦!!加個紅太陽啦。
回復

小雷子 發表於 2020-1-22 19:25:23 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2020-1-22 19:17
點解幅畫咁“冷冷清清淒淒慘慘戚戚”架,新年麻!!加番尐紅色啦!!加個紅太陽啦。{:emoji_0 ...

呢幅係日出,太陽準備出來嘛!呢張係上年作品,畫得麻麻地!今年會有更多新作品,到時請多多旨教!
回復

小雷子 發表於 2020-1-29 17:33:02 來自手機 |顯示全部樓層
天氣凍左,花色又變啦!
粉紅更深色,真係越睇越鐘意! 20200127_092146.jpg

獨立睇,小小花朵好似童話故事的母指姑娘,頭戴荷蘭小帽,穿着傘形裙子,手裡拿着小黄花!十分可愛!
回復

Hamama 發表於 2020-2-12 11:22:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-1-29 17:33
天氣凍左,花色又變啦!<span class="emoji emoji1f604"></span>
粉紅更深色,真係越睇越鐘意!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

顏色好靚呀!想請問係邊度買?
回復

W88 發表於 2020-2-12 19:36:28 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2020-2-12 11:22
顏色好靚呀!想請問係邊度買?

過年前見分分有貨,近期唔多見!
回復

Hamama 發表於 2020-2-12 22:14:01 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-2-12 19:36
過年前見分分有貨,近期唔多見!

謝謝疫情冇咁嚴重再去睇下
回復

Childpark 發表於 2020-2-13 19:23:02 |顯示全部樓層
個唇好大O!
回復

12下一頁