肉肉迷你盆

作者: little_stone 发表于 2019-12-19 12:54:02
7349 114
freddywongdy 發表於 2021-1-11 16:36:05 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-1-11 16:06
或者植物可能本身唔夠強狀?
有啲花場肥水太多,植物虛胖難渡夏

或者我以為佢地好粗生!
點知熱一熱都唔我嘅!
zoka 發表於 2021-1-11 16:52:38 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-1-11 16:08
我想要薄雪萬年草~<span class="emoji emoji1f64f"></span>
夏天冇返去一排,成盆爆曬死咗 ...

之前無用全顆粒時呢個樣好睇啲,我上網睇呢隻似大萬年,有紅點點,強曬會轉粉紅色,唔知係咪你想要嗰種,依家俾我虐到好醜返去再影你睇
zoka 發表於 2021-1-11 16:59:09 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-1-11 16:00
都係架!
同埋又濕!潮濕時d牆會出水架!
要開大風扇吹。。。

濕真係搞唔掂>< 熱嘅話寧願佢底葉好林自己耗葉,我通常等佢底葉林幾日先喺盆邊放少少水,放完第二三日仲林先放第二轉少少水,水唔可以落近莖啲泥,唔係好易黑莖
你想再挑戰時話我知啦,留啲播種小苗你試下,喺度土生土長又渡過一次夏應該點都強壯啲
freddywongdy 發表於 2021-1-11 18:49:09 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-1-11 16:59
濕真係搞唔掂>< 熱嘅話寧願佢底葉好林自己耗葉,我通常等佢底葉林幾日先喺盆邊放少少水,放完第二三日仲 ...

好呀!多謝!
早知你有種子比種子我種起仲好啦!
little_stone 發表於 2021-1-11 19:33:01 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-1-11 16:59
濕真係搞唔掂>< 熱嘅話寧願佢底葉好林自己耗葉,我通常等佢底葉林幾日先喺盆邊放少少水,放完第二三日仲 ...

濕度高又冇冷氣/風扇嘅話,可以試下配土全顆粒(唔加泥炭/椰糠),俾根莖多啲空間透氣
但唔係隻隻品種頂得順,蛋/奶嗰啲大棵嘅都勉強,水泡熊童好快就消耗/甩葉
little_stone 發表於 2021-1-11 19:35:32 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-1-11 16:52
之前無用全顆粒時呢個樣好睇啲,我上網睇呢隻似大萬年,有紅點點,強曬會轉粉紅色,唔知係咪你想要嗰種, ...

呢隻大萬年我都有丫,咁唔駛啦
我有機會問下王子唔知佢今年聖誕有冇機會再派肉呢
lamkaicheung 發表於 2021-1-11 20:44:48 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-1-11 19:35
呢隻大萬年我都有丫,咁唔駛啦<span class="emoji emoji1f618"></span>
我有機會問下王子<span class="emoji emoji1f61d"></span> ...

係咪呢一隻細葉萬年草石子,呢隻仲有好多係倒,下個月我都會出來辦辦年貨㗎!
little_stone 發表於 2021-1-11 21:05:25 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-1-11 20:44
係咪呢一隻細葉萬年草石子,呢隻仲有好多係倒,下個月我都會出來辦辦年貨㗎! ...

Hello王子~
呢隻係唔係yueng0大嗰隻萬年草黎?
呢隻我仲有

薄雪好似葉較針狀?
呢隻我死清光
lamkaicheung 發表於 2021-1-11 23:30:07 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-1-11 21:05
Hello王子~
呢隻係唔係yueng0大嗰隻萬年草黎?

係係,呢隻草係來自yueng0大㗎,但薄雪我冇種過,冇得囉俾你!
little_stone 發表於 2021-1-12 09:13:26 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-1-11 23:30
係係,呢隻草係來自yueng0大㗎,但薄雪我冇種過,冇得囉俾你!

早晨王子~ 唔緊要丫!
我分咗俾好多花友,原來冇俾王子添
遲啲淘返先
唔知點解對護盆草都有種執著,好想收集
zoka 發表於 2021-1-12 09:54:18 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-1-11 19:33
濕度高又冇冷氣/風扇嘅話,可以試下配土全顆粒(唔加泥炭/椰糠),俾根莖多啲空間透氣
但唔係隻隻品種頂 ...

yeah係呀,除左小苗放返5石5泥,成株我都放9石或者8石,雖然都係圓碌碌,唔同奶嘅需水程度都有唔同,我棵象牙個零兩星期就要飲少少,糖豆夏天可以三星期先飲少少水,好抵得渴其實都算「粗生」吖,勁過嬰兒手指
zoka 發表於 2021-1-12 09:56:10 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-1-11 18:49
好呀!多謝!
早知你有種子比種子我種起仲好啦!

嗰陣未識倒你地
一個人播100粒奶,點知出左99.9%,突然好崩潰

好搞笑XDD  發表於 2021-1-12 12:46
zoka 發表於 2021-1-12 09:59:21 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-1-11 20:44
係咪呢一隻細葉萬年草石子,呢隻仲有好多係倒,下個月我都會出來辦辦年貨㗎! ...

啟大呢球種得好靚,似啲小型生態,點種到下身都咁多葉
zoka 發表於 2021-1-12 10:03:28 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-1-12 09:13
早晨王子~ 唔緊要丫!
遲啲淘返先

護盆草粗生又好養,細細粒點綴下都好正
可惜香港唔多賣/-\ 啲人當雜草-___-
其實除左萬年草系,姫星系同小球玫瑰都好靚吖ƪ(˘⌣˘)ʃ

freddywongdy 發表於 2021-1-12 10:51:10 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-1-12 09:56
嗰陣未識倒你地
一個人播100粒奶,點知出左99.9%,突然好崩潰[ ...

你真係種唔晒就出聲啦咁!唔駛崩潰咁嚴重!
lamkaicheung 發表於 2021-1-12 10:51:36 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-1-12 09:13
早晨王子~ 唔緊要丫!
遲啲淘返先

護盆草最大特色就是可將罅縫填補,用於不同盆器作主題可當草皮舖面,令主題增添不少色彩!
所以我也較喜歡種植一這密集式的植物,望落成一片色澤鮮明!
chuyat10 發表於 2021-1-12 11:02:59 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-1-12 10:51
護盆草最大特色就是可將罅縫填補,用於不同盆器作主題可當草皮舖面,令主題增添不少色彩!
所以我也較喜歡 ...

王子舊年所贈護盆草。
freddywongdy 發表於 2021-1-12 11:06:27 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-1-12 11:02
王子舊年所贈護盆草。

盆滿砵滿呀十郎兄!好勁!
chuyat10 發表於 2021-1-12 11:07:23 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-1-12 11:06
盆滿砵滿呀十郎兄!好勁!

護盆草粗生咋。
lamkaicheung 發表於 2021-1-12 11:10:48 來自手機 |顯示全部樓層
早晨王子~ 唔緊要丫!
遲啲淘返先

護盆草可用於遮掩罅縫,也可用作於主題上形成草皮格調,睇落增添不少色彩,是不可多得植物!
所以我就較喜歡種這密集式植物,望落形成一片片一堆堆色澤系列,令色澤鮮豔奪目!