石子玩石仔:生石花養育記

作者: little_stone 發表于 2020-12-28 14:09:08
4282 42

今年天台大修後難得佔到靚位,忍唔住入咗一大堆。園藝館禍害好深丫,如果唔係成日上黎中哂毒,肯定唔會入咁多(尋找藉口中....)

今年入秋即入嘅第一轉以啡黑、鮮紅、綠為主
(除咗圈住嗰盆,其他都係秋淘)

第二轉入咗紫紅、黃綠、橙、淺至接嘅白色嘅色調
上盆前合照~

生石花品種超級多,石子尚在努力學習,甚至將網上搵到嘅圖鐠列印出黎
而家都係分到最基本嘅...

記得第一盆生石花係3年前喺fun fun買,成70蚊得5粒啡黃色嘅...之類。
秋季上天台養得好圓潤,晚冬時就又淘咗新手套餐20粒,同時又入咗種子50粒
始終經驗少,以後放天台花架下層陰處就可以,結果都係俾雨水淋到,夏天未完就20粒都玩完

而喺屋企窗台嘅小苗發芽率唔錯,50粒發40粒。
可惜泥炭土結塊(可能因為屋企長開冷氣?),諗住換盆好啲,但小苗仲細難適應,至今只淨3粒
近啲睇,就係呢3粒

上年秋再入咗6粒石仔,放窗台養,陽光少加水多得制爆咗兩粒,其餘徒長得比較厲害,亦難以完全脫皮

同老公鬧交後執花去天台,運送途中又整傷咗粒
而家淨返3粒,全日照並且停水中,希望早日脫好皮
(唔知點解搵唔返啲相,遲啲補返~~)

而家石石全部放喺天台另一邊,中午前就落喺陰影處,比之前位置涼好多
一籃籃嗰啲就係我架嘞

評分

查看全部評分

freddywongdy 發表於 2020-12-28 14:24:48 |顯示全部樓層
勁呀石仔大!
玩到咁樣真係好有心機呀!
佩服佩服!

感謝freddy大賞分!  發表於 2021-1-12 19:34
回復

taxitang 發表於 2020-12-28 14:38:04 |顯示全部樓層
叫得做石師姐,當然要玩生石花,期待繼續分享。
回復

chuyat10 發表於 2020-12-28 14:44:04 來自手機 |顯示全部樓層
石子小姐緊係要種石子啊!
有咁多經驗教訓今次一定成功。
回復

zoka 發表於 2020-12-28 16:04:55 來自手機 |顯示全部樓層
見倒疊閃卡,就知石子師姐真係勁好心機~~(๑・̑◡・̑๑)b
爆seed 嗰度好好笑突然好青葱
回復

waiting 發表於 2020-12-28 16:47:13 來自手機 |顯示全部樓層
嗰疊圖譜真係無得頂!
回復

lc1201 發表於 2020-12-29 09:14:27 |顯示全部樓層
好有心機阿做埋卡仔! 我真係分唔到佢地係咩種XD
回復

little_stone 發表於 2020-12-29 10:02:21 |顯示全部樓層

各位早晨~

謝謝大家讚賞

呢年丫女home schooling嘛,所以我都自己增值下
雖然唔知最終可以增到幾多

嗰疊嘢過咗膠,仲未剪出黎做閃卡,睇怕真係要剪到出年

丫女都有幫手排版過膠架
仲張啲卡貼堂添

有關生石花圖鑑,可參考以下網址:
http://www.drouma.com/zuiquanshe ... an-800duozhong.html

但只係參考,因為而家混種多,對編號未必靠譜
石子都係學習下不同系嘅花紋形態咁~

資料豐富,很有用。  發表於 2020-12-29 15:33
回復

little_stone 發表於 2020-12-29 10:04:13 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-12-28 16:04
見倒疊閃卡,就知石子師姐真係勁好心機~~(๑・̑◡・̑๑)b
爆seed 嗰度好好笑突然 ...

嗰年夏天爆seed真係爆得好勁
幾乎每盆都梗有一棵羅勒
結果聖誕時仲分咗勁多俾其他花友
回復

little_stone 發表於 2020-12-29 10:05:31 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-12-28 14:44
石子小姐緊係要種石子啊!
有咁多經驗教訓今次一定成功。
回復

little_stone 發表於 2020-12-29 10:07:10 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-12-28 14:44
石子小姐緊係要種石子啊!<span class="emoji emoji1f602"></span>
有咁多經驗教訓今次一定成功。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji ...

我都好緊張架!
秋冬露養都唔驚住,夏天先係真考驗
可能到時又要輸運返屋企
回復

zoka 發表於 2020-12-29 10:50:06 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-12-29 10:02
各位早晨~

謝謝大家讚賞

阿女個dodo咀同屁屁閃卡相映成趣
咁大疊閃卡,剩係睇都feel 倒手指痛,但咁整埋一齊好似小朋友啲認字卡~~

無諗到羅勒會咁多籽,咁食極都仲有
回復

little_stone 發表於 2020-12-29 11:32:30 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-12-29 10:50
阿女個dodo咀同屁屁閃卡相映成趣<span class="emoji emoji1f602"></span>
咁大疊閃卡,剩係睇都feel 倒手指痛,但咁整埋一齊 ...

我女一見到啲卡就話:pat pat耶,花花好似pat pat

唔知點解啲植物分分下俾花友,自己嗰啲就會無端端神隱
羅勒而家有兩棵bb苗生長緊
之前嗰啲薄雪萬年草就c清
回復

yunge0 發表於 2020-12-29 15:28:52 來自手機 |顯示全部樓層
石子很有心機,連圖鐠都列印出黎,仲過埋膠,認真態度令人敬佩。
回復

lamkaicheung 發表於 2020-12-29 20:31:48 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-12-29 11:32
我女一見到啲卡就話:pat pat耶,花花好似pat pat

唔知點解啲植物分分下俾花友,自己嗰啲就會無端端神隱 ...

好相信比起同年孩子,囡囡佢係最早認識生石花嘅小朋友!
回復

little_stone 發表於 2021-1-13 18:05:51 來自手機 |顯示全部樓層
剪呀剪呀剪呀剪~
今日難得有時間剪下閃卡
唔知下次係幾時呢?
唔知要剪到何年何月呢
希望剪咗出黎有幫助啦...用黎做對比之類....
回復

taxitang 發表於 2021-1-13 19:53:56 |顯示全部樓層

嘩!師姐真有心機,印了咁多,過埋膠,整理都需要好多時間,加油!
回復

little_stone 發表於 2021-1-14 11:30:19 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-1-13 19:53
嘩!師姐真有心機,印了咁多,過埋膠,整理都需要好多時間,加油!

所以希望之後真係有時間學
如果唔係真係本末倒置
回復

chuyat10 發表於 2021-1-14 15:58:06 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-1-14 11:30
所以希望之後真係有時間學
如果唔係真係本末倒置

跟足卡片天台唔夠大啊,石子小姐。
回復

little_stone 發表於 2021-1-14 16:52:55 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-1-14 15:58
跟足卡片天台唔夠大啊,石子小姐。

唔係集郵丫十郎兄
係想認識下唔同系嘅生石花嘅特色
如果集郵,首先我荷包唔夠深啊
回復

123下一頁