AV葉上有黃斑,請問成因及拯救方法

作者: andychoi22 發表于 2011-7-4 13:45:30
1599 8
影相時發現呢盆AV好多塊葉上面都有d黃斑, 請教各位知唔知係咩原因,有無得救架??
thanks!! Rob\'s Cool Fruit.jpg
andychoi22 發表於 2011-7-7 09:47:15 |顯示全部樓層
今日再睇好似黃多左少少
佢係曬傷,有病,缺水,還是其他原因呢??
請各位指教一下..3Q
回復

比得大帝 發表於 2011-7-7 10:02:17 |顯示全部樓層
andychoi22 發表於 2011-7-7 09:47
今日再睇好似黃多左少少
佢係曬傷,有病,缺水,還是其他原因呢??
請各位指教一下..3Q ...

Check this http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm

回復

andychoi22 發表於 2011-7-7 10:07:45 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-7 10:02
Check this http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm

嘩..好有用..BOOKMARK左佢先
多謝比得大帝..
回復

Cora 發表於 2011-7-7 11:14:40 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-7 10:02

#1 Yellow edges called Halo-ing 我的迷你AV有類似問題(不過多是葉尖黃),
此link說”Could be a Nitrogen deficiency, Check the soil pH, Check the pH of your water”
我很少落肥的,水是寫字樓的水喉水,咁可能做D mud呢?
回復

andychoi22 發表於 2011-7-7 11:58:02 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2011-7-7 11:14
#1 Yellow edges called Halo-ing 我的迷你AV有類似問題(不過多是葉尖黃),
此link說”Could be a Nitr ...

咁係唔係應該落返D葉肥?
回復

Cora 發表於 2011-7-7 12:02:07 |顯示全部樓層
andychoi22 發表於 2011-7-7 11:58
咁係唔係應該落返D葉肥?

Done!
回復

比得大帝 發表於 2011-7-7 12:57:32 |顯示全部樓層
以前收咗本AV葉的[天書], 有興趣可以PM你的EMAIL給我.

回復

andychoi22 發表於 2011-7-7 13:03:29 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-7 12:57
以前收咗本AV葉的[天書], 有興趣可以PM你的EMAIL給我.

嘩...好呀好呀..請收PM..THANKS
回復