有香大花紅玫瑰,插枝3年都插死,求安慰!

作者: cowslip 發表于 2011-7-3 21:09:15
1568 15
屋企已前有種,死了幾年了。
之後每年去問人地要枝幹來插種,插了3年都插死///555我好想好想佢啊!!
玫瑰係我婆我爸在生時好好好中意的花,插了3年了,都插唔生...傷心呀!
泥中有加沙,又試過用生根粉,3年了
今年插2次,清明前2日及6月頭,問同村的一家要的,我的面皮真厚...前幾日枝條黑了,5555555
買右買唔到,佢右唔係咩特別品種,只係有香的大花紅玫瑰而已....
次次經過花店都找不到
買錯兩次了,1次買左無香的大花紅玫瑰,1次買了有香的細花紅玫瑰///兩次都係買到返屋企先知買錯,我心急見到就買,羅到累死先知買錯,我好苦啊!
今年秋冬我要常常出花墟,車錢貴就貴死啦!由上水出就為找玫瑰....鬼叫我中意佢,鬼叫我插唔生,鬼叫上水無咩!!!
求安慰!

aprilhung 發表於 2011-7-3 21:32:23 |顯示全部樓層
慢慢來,多了解玫瑰,我想慢慢都會種到。你的家人會知道你盡了力的了。不要氣餒!

(我想,秋天會比較適合玫瑰,夏天實在太熱)
回復

fnv234 發表於 2011-7-3 21:38:43 |顯示全部樓層
春秋大約20-25度果陣插會易D
我用沙插,插落個膠杯再用膠袋笠住
不過都唔係枝枝得
回復

BBBQQ 發表於 2011-7-4 00:33:52 |顯示全部樓層
不要放棄啊!去utube先看一下,記得有台灣老師教過,先了解一下,到秋天時再試吧!
回復

sam261 發表於 2011-7-4 04:11:15 |顯示全部樓層
求安慰!
加油呀~
回復

SHANGHAI_KINDS 發表於 2011-7-4 13:11:19 |顯示全部樓層
我幫你啦!!有根生先比你!!!pm我留电話!
回復

cowslip 發表於 2011-7-6 07:23:33 |顯示全部樓層
SHANGHAI_KINDS 發表於 2011-7-4 13:11
我幫你啦!!有根生先比你!!!pm我留电話!

已pm啦!好開心,無論結果如何也要多謝你....嘿嘿嘿
回復

chan1988 發表於 2011-7-8 20:05:16 |顯示全部樓層
有無試過用環狀剝皮高壓法?
回復

ht333147 發表於 2011-7-8 22:47:43 |顯示全部樓層

花墟通常只見香味黃玫瑰, 無味的紅玫瑰, 及幾種色的中小型玫瑰.
有香味, 大花的紅玫瑰唔多覺有得賣.
普通玫瑰得易插得生,
只要頭一個月保持空氣濕潤便可以出根發芽, 所以在春季易些, 或用膠袋膠樽保濕則全年都可以.
這是個人的插枝經驗或者可以參考一下:
這是五月尾朋友給我的玫瑰.
開完花的枝條

這枝可以分為兩枝, 頂枝不用

枝條有兩片葉, 剪去底部一片, 上盆

用膠樽保濕

另一盆用膠袋保濕

兩盆都生根, 而以膠袋保濕的出芽較長

另一盆套膠樽出芽稍遲

評分

查看全部評分

回復

doncheng 發表於 2011-7-9 10:01:19 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-7-8 22:47
花墟通常只見香味黃玫瑰, 無味的紅玫瑰, 及幾種色的中小型玫瑰.
普通玫 ...

師兄好勁!多謝分享插枝方法,等我去花墟買自已心頭好的玫瑰試試!
回復

wai121 發表於 2011-7-9 10:12:11 |顯示全部樓層
我都插死過幾次紫滕,至今都未成功!
回復

小野貓 發表於 2011-7-9 10:19:46 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-7-8 22:47
普通玫 ...

請問師兄(人咁叫我都咁叫)...迷你品既玫瑰可唔可以咁插架?...仲有係咪有一個椏位佢就會生葉架?
回復

ht333147 發表於 2011-7-9 10:40:43 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2011-7-9 10:19
請問師兄(人咁叫我都咁叫)...迷你品既玫瑰可唔可以咁插架?...仲有係咪有一個椏位佢就會生葉架? ...

盡量有兩片葉, 剪去一片葉, 但仍是有兩個椏位的.
剪去一片葉是減少水份要求, 兩個椏位是植株較壯健, 使其出芽較快.
回復

小野貓 發表於 2011-7-9 10:52:44 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-7-9 10:40
盡量有兩片葉, 剪去一片葉, 但仍是有兩個椏位的.
剪去一片葉是減少水份要求, 兩個椏位是植株較壯健, 使其 ...

師兄~咁我想問多d...
1.插完包左透明袋後要唔要晒太陽?透明膠袋要唔要有窿?
2.咁仲要唔要淋水架?少水定多水?
=="我係超級新手黎架...而且係多多問題既問題野貓~喵~
回復

ht333147 發表於 2011-7-9 10:56:56 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2011-7-9 10:52
師兄~咁我想問多d...
1.插完包左透明袋後要唔要晒太陽?透明膠袋要唔要有窿?
2.咁仲要唔要淋水架?少水定多 ...

1. 不要晒太陽, 有小孔透氣, 或袋口不用扎實
2. 見到膠袋有水氣便不用淋水, 照片的兩盆, 自從上盆時淋過一次, 到出芽拍照都未再淋過.

師兄<=果然不是白叫...謝謝你~很有用的資料~^^  發表於 2011-7-9 10:58
回復

cowslip 發表於 2011-7-11 05:39:55 |顯示全部樓層
好厲害...我d枝條可以插到出芽,但之後會成枝黑左死左,羅出來看係無長根...
秋天再問同村的婆婆要多枝來插,今次會加膠袋試下....
回復