★ 吃香喝辣 ★

作者: 草民 發表于 2008-3-15 21:08:29
70709 606
epwww 發表於 2008-5-10 08:59:18 |顯示全部樓層
中文名:巧克力薄荷
英文名:Chocolate Mint
其他名:  科 名: 脣形花科 薄荷類
屬 名: Mentha
種 名: x piperita
品種名: Chocolate

--------------------------------------------------------------------------------
原產地:歐亞大陸,非洲
氣候帶:暖溫帶至熱帶
棲 地:濕潤的森林邊緣,陽光充足土壤肥沃。
類 型:多年生草本植物
外觀描述:
莖與葉脈深褐色,早期被鑑定為水薄荷。芳香宜人,口感較清涼,適合生食
類似植物鑑別特徵:
與胡椒薄荷很像,惟巧克力薄荷側芽較少,葉子較寬。

--------------------------------------------------------------------------------
使用部位:葉、花、精油
使用區分:生吃、燉煮、醃漬、醬料、甜點、泡茶、青草茶、驅蟲、抗茵、沐浴、觀賞、藥用、精油
用途與近緣種用途區分:主要用途: 泡茶、咖啡、果汁甜點、拌沙拉及烹調,生吃沒有草腥味。

日照: 全,半
水分: 多,水生,溼地  
中高海拔
花 期: 夏
定植期: 春,夏,秋
栽培概述:  
低海拔
花 期: 春,夏
定植期: 春,夏,秋,冬
栽培概述:

備 註:
可以當作水生植物栽培
回復

草民 發表於 2008-5-10 16:07:37 |顯示全部樓層
多謝  epwww  詳細解答。
朱古力薄荷尚算粗生,但又冇綠薄荷咁爛 命一條。
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-11 11:38:15 |顯示全部樓層

你贈送的巧克力薄荷

原帖由 草民 於 2008-5-10 16:07 發表
多謝  epwww  詳細解答。
朱古力薄荷尚算粗生,但又冇綠薄荷咁爛 命一條。

已經大到要換盆了

又系粗生的一群, 厲害
回復

草民 發表於 2008-5-29 16:41:58 |顯示全部樓層
Monse分享的碰碰香:
照片2008-5-29 051a.JPG

gtrnismo  你D子子女女呀:
鼠尾草
照片2008-5-29 019a.JPG

檸檬羅勒
照片2008-5-29 032a.JPG

紫花羅勒
照片2008-5-29 053a.JPG

奧勒岡
照片2008-5-29 013a.JPG
回復

everydayfan 發表於 2008-5-29 16:47:31 |顯示全部樓層
嘻嘻~ 你贈我既已經分過俾無數咁多人喇~
家陣住我附近既鄰居都會有
回復

草民 發表於 2008-5-29 16:48:27 |顯示全部樓層
肉桂-------木本植物,生長緩慢,扦插三個幾月,已出根,都係種草好。
照片2008-5-29 024a.JPG
回復

草民 發表於 2008-5-29 16:51:27 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-5-29 16:47 發表
嘻嘻~ 你贈我既已經分過俾無數咁多人喇~
家陣住我附近既鄰居都會有

做得好丫,第時我種D死哂可以問你0羅
回復

草民 發表於 2008-5-29 16:58:28 |顯示全部樓層
甜羅勒,落幾日雨又自動標芽啦:
照片2008-5-29 017a.JPG

照片2008-5-29 018a.JPG
回復

草民 發表於 2008-5-29 17:08:31 |顯示全部樓層
朱古力薄荷
照片2008-5-29 001a.JPG

你想走去邊呀,冇盆啦。
照片2008-5-29 003a.JPG
回復

lammadick 發表於 2008-5-29 17:20:23 |顯示全部樓層
究竟我做錯乜呢...點解d葉又細又唔綠呢
睇你地成都話好粗生
B09c 20may.JPG
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-29 17:32:28 |顯示全部樓層
甜羅勒d葉點解向上捲曲?
我o個d都係咁,關唔關天氣事?
朱古力薄荷好大塊葉呀~
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-29 17:43:25 |顯示全部樓層

真係咩係你手上都會變大....

你係唔係叮噹尼架

咩都會特別高特別大, 好似照左放大燈敢樣

lammadick,
又細又唔綠問題係泥土疏水問題, 太濕唔夠太陽

你第日如果覺得種得樣雖你可以將頂枝剪下, 插枝
頭3日唔直接見太陽, 之後可以慢慢加日照
新一盆一定靚過舊果盆
回復

草民 發表於 2008-5-29 17:55:25 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-5-29 17:32 發表
甜羅勒d葉點解向上捲曲?
我o個d都係咁,關唔關天氣事?
朱古力薄荷好大塊葉呀~

本身個種係咁呱,唔通天氣熱?
古古力好大塊葉咩?可能D泥夠肥 有機腐植泥黎,黑色咖。

刺芫荽,花梗全是刺,唔好話D蛇,人都怕左佢
照片2008-5-29 043a.JPG
回復

singsingtree 發表於 2008-5-29 20:02:58 |顯示全部樓層
請問各位, BASIL 成長後,點先可做成香油??
因為我成功種左有3-40棵,平均高約40CM左右。
請大家比比意見。唔該!!!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-29 20:21:09 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-5-29 17:55 發表

本身個種係咁呱,唔通天氣熱?
古古力好大塊葉咩?可能D泥夠肥 有機腐植泥黎,黑色咖。

刺芫荽,花梗全是刺,唔好話D蛇,人都怕左佢
41679 ...

我d甜羅勒原本既葉係呈拱形向下彎,但係近幾日唔知係唔係缺乏陽光,見佢向上捲~
刺芫荽如果由種子種起,要種幾耐至可以好似相片所見咁壯觀呀?
回復

草民 發表於 2008-5-29 20:23:51 |顯示全部樓層
原帖由 singsingtree 於 2008-5-29 20:02 發表
請問各位, BASIL 成長後,點先可做成香油??
因為我成功種左有3-40棵,平均高約40CM左右。
請大家比比意見。唔該!!!

嘩!大戶大戶。好專業既啵,轉貼一下:
提炼精油的方法

1、压榨法(Expressiom)通常柑橘类的植物,如柠檬、橙、佛手柑等,都会用这种方法去提炼。

2、蒸馏法(Disrillatiln):这种提炼是最原始的提炼法。其原理是将植物放进锅炉中,利用蒸汽及其热力,将植物中的汁液和精华逼出,形成蒸汽后,再将之急冻,充成液态后收集得来的,就是精华油。而植物中,玫瑰、薰衣草等,就是以此法炼法而成.

3、吸香法(Enfleurage):吸香法是众多提炼法中最昂贵的一种提炼法,其工序繁复,又能费时,所以所提炼出来的精油的售价也较昂贵。甘菊、茉莉就是以此法提炼的精油之一。

4、浸软法(Maceration):浸软法大致与吸香法类似,但用以提炼的原料则有点不同,较为省时。以此法提炼的精油有乳香、没药及檀香木等
回復

carolc 發表於 2008-5-29 20:33:44 |顯示全部樓層

回復 105# 草民 的帖子

草民兄就係草民兄, 真係種得好靚, 我都剪咗手上兩隻薄荷打算再種過, 因為太樣衰, 屋企主要種花同香草, 希望種番靚靚
回復

草民 發表於 2008-5-29 20:42:20 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-5-29 20:21 發表

我d甜羅勒原本既葉係呈拱形向下彎,但係近幾日唔知係唔係缺乏陽光,見佢向上捲~
刺芫荽如果由種子種起,要種幾耐至可以好似相片所見咁壯觀呀?

半年多D啦,好易種到開花,種子成千上萬,好似粉咁。
回復

草民 發表於 2008-5-29 23:00:45 |顯示全部樓層
呢只瑞士口香糖味道薄荷好粗生,宿根性,秋天乾死掉埋一邊唔理佢,春雨淋下又番生
照片2008-5-29 031a.JPG

照片2008-5-29 030a.JPG
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-30 00:37:03 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-5-29 23:00 發表
呢只瑞士口香糖味道薄荷好粗生,宿根性,秋天乾死掉埋一邊唔理佢,春雨淋下又番生

呢隻乜o野名堂呀?你種D非一般香草,同我種o個D同名同姓,但總係唔同樣~
係唔係所有薄荷都係宿根o架?
回復