★ 吃香喝辣 ★

作者: 草民 發表于 2008-3-15 21:08:29
70737 606
草民 發表於 2008-9-29 21:15:05 |顯示全部樓層
仲有加左沙係底同盆泥接觸會好好多,D根仲會生去D沙道添。
回復

may.sun 發表於 2008-9-29 21:15:10 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-9-29 20:37 發表
睇到喇,係個頂生D花仔出黎,藍色好靚呀, 種左幾耐呀?點解我棵種到咁老都冇花?add3icon
下面果盆應該係到手香。

有年幾 la 買回家約半年就開花,近3個月左右捉了條蚯蚓落泥d花就開得好勁,但自從有介殼虫后就發現好多蟻,把幾火浸盆換泥,但5見左條蚯蚓,5 知係米死左又化左lu~~
我有棵lemon mint有幾梗摘左頂芽,都標左好多側芽,但摘左果d 0既葉會向入鬈0既,其它冇 摘就冇事,水好足夠~~ 可否幫下我呢..thx
回復

草民 發表於 2008-10-3 21:05:33 |顯示全部樓層
歡歡喜喜播種,
平平安安出芽,
朝朝暮暮澆水,
風風雨雨考驗,
蓬蓬勃勃長大,
斷斷續續開花,
零零散散結果,
先先後後成熟,
快快樂樂採收,
實實在在夠辣。
2008-10-3收椒 003a.jpg

2008-10-3收椒 009a.jpg
回復

草民 發表於 2008-10-3 21:10:18 |顯示全部樓層
ChrisTsui 分享既辣椒咁細就有花蕾既?add3icon
2008-10-3收椒 019a.jpg

2008-10-3收椒 013a.jpg
回復

ChrisTsui 發表於 2008-10-3 21:47:34 |顯示全部樓層
草民兄~
好勁喎~
我屋企仲有兩盆,同一日播種,唔知點解種極唔大呀~
呢隻辣椒好辣o下,唔記得同你講tim~
http://www.thompson-morgan.com/seeds1/product/258/1.html
回復

草民 發表於 2008-10-3 22:12:55 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-10-3 21:47 發表
草民兄~
我屋企仲有兩盆,同一日播種,唔知點解種極唔大呀~http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/sana/sana%20(25).jpg
呢隻辣椒好辣o下,唔記 ...

好在你講出黎咋,如果唔係好似果個咩英國廚師安德魯‧李咁辣死左,我D香草辣椒就冇人打理架喇。
係呢,仲有呢個細盆冇名,應該係秘魯紫呱?葉有小小紫色架。
2008-10-3收椒 020a.JPG
回復

ChrisTsui 發表於 2008-10-3 22:39:57 |顯示全部樓層
嘩!唔會咁嚴重呱~
其實我印o左個簡介比你o架,不過o個日唔記得o左拎出去呀~
另外o個盆我估係秘魯紫辣椒呱(?),我見呢隻椒o既小苗全部有少少紫色o架~

回復

JicJicmom 發表於 2008-10-3 23:23:19 |顯示全部樓層
你地位位都 .......好叻呀 !!!!!!
我都要加把勁 !!!!!
早2日入左香薰園買左幾隻唔同0既薄荷 , 想問一下,要唔要換盤 ?
我以前響花墟買左番來唔換盤0既話 ,好快就死.  咁我而家需唔需要比d薄荷適應一下環境至轉盤呢 ? 感覺上佢d泥都好肥下, 如果香草野要疏水d0既 ,就要跟番草民兄個配方去溝沙泥喇 ~~~
回復

草民 發表於 2008-10-3 23:35:45 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-10-3 23:23 發表
你地位位都 .......好叻呀 !!!!!!
我都要加把勁 !!!!!
早2日入左香薰園買左幾隻唔同0既薄荷 , 想問一下,要唔要換盤 ?
我以前響花墟買左番來唔換盤0既話 ,好快就死.  咁我而家需唔需要比d薄荷適應一下環境至轉 ...

梗要換盆啦!感覺上買番黎D盆栽都唔係用泥種既。
放幾日再換個大D既盆,又係果句:混沙透氣疏水。
回復

JicJicmom 發表於 2008-10-3 23:56:44 |顯示全部樓層
我響香薰園買左0既薄荷 , 有四款 : 朱古力 ( 入去就係想搵呢一隻 !) 萊姆 (LIME MINT) , 萍果薄荷 同埋葡萄柚薄荷.
另外響花墟入左2隻 ( 好似係 SPEARMINT 同 PEPPERMINT , 好香口膠味咁架.....)
P1110554 (Small).JPG
本來我唔中意薄荷架 , 不過有一次響天台做到身水身汗好累 , 咁0岩烏低身響薄荷葉前面執野, 一陣清涼香味湧哂過黎 , 好舒服好香呀 !! 我直頭成塊面埋哂入薄荷叢度久久都唔想出番黎 !
回復

草民 發表於 2008-10-4 00:23:16 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-10-3 23:56 發表
我響香薰園買左0既薄荷 , 有四款 : 朱古力 ( 入去就係想搵呢一隻 !) 萊姆 (LIME MINT) , 萍果薄荷 同埋葡萄柚薄荷.
另外響花墟入左2隻 ( 好似係 SPEARMINT 同 PEPPERMINT , 好香口膠味咁架.....)
本來我唔中 ...

薄荷大戶呀!
薄荷是香草精靈,繁殖容易,氣味清新,索一索,提神醒腦,又可泡茶滾湯。
個人覺得蘋果較難種, 萊姆唔好味。
回復

JicJicmom 發表於 2008-10-4 00:48:30 |顯示全部樓層
草民兄你至係大戶喇 ~ 你種乜都大過人多過人靚過人 !
買左番黎2日喇 , 多數都回復番生氣 ( 響香薰園度又熱又無人理 .... 謝謝地咁... ) 連 DUP 哂頭0既葡萄柚薄荷都企番哂起身 , 真係得萍果薄荷仲係樣衰衰咁 ......
萊姆同古古力好似樣 !!!! 我想左/睇左好耐都懷疑係唔係同一樣野黎 ..... 後來好衰咁搣左片葉捽2野 , 真係唔同味架 !!!
今日響花墟執左D沙 / 泥料 , 聽日實行 : 混沙透氣疏水大計 !
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-10-4 01:43:56 |顯示全部樓層
香薰園果度D泥好似好烏糟咁...
上次大雨過後去~
D植物盆盆都就死咁...
所以冇買!
下次去一定買萊姆薄荷,
我好鍾意隻味!
不過一定會換晒佢D泥~
回復

JicJicmom 發表於 2008-10-4 09:36:07 |顯示全部樓層
我尋日都去花墟執左D野, 準備今晚換泥 ~~ ^^
我星期三去 , D植物真係差D咁 , 好多都好甩頭甩髻, 好難至揀到D靚仔野,後來老公叫我揀D個莖身硬淨D 0既 , 至多返黎比多D心機養番好佢.
回復

may.sun 發表於 2008-10-4 11:54:21 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-10-4 09:36 發表
我尋日都去花墟執左D野, 準備今晚換泥 ~~ ^^
我星期三去 , D植物真係差D咁 , 好多都好甩頭甩髻, 好難至揀到D靚仔野,後來老公叫我揀D個莖身硬淨D 0既 , 至多返黎比多D心機養番好佢. ...

想問香薰園在那....買我心儀的朱古力and香口膠味薄荷呀(係米pepper呀)....買到實happy死我lu 謝謝..
回復

草民 發表於 2008-10-10 18:57:03 |顯示全部樓層
ChrisTsui 分享既秘魯紫辣椒來到草民家差不多一個月,出椒啦!
2008-10-10紫辣椒 015a.jpg

2008-10-10   049b.jpg
回復

llaus 發表於 2008-10-10 19:38:22 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-10-3 21:05 發表
歡歡喜喜播種,
平平安安出芽,
朝朝暮暮澆水,
風風雨雨考驗,
蓬蓬勃勃長大,
斷斷續續開花,
零零散散結果,
先先後後成熟,
快快樂樂採收,
實實在在夠辣。

66171 ...

草民神算子: 你又想算乜呀!?
回復

貓貓 發表於 2008-10-10 19:59:20 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-10-10 18:57 發表
ChrisTsui 分享既秘魯紫辣椒來到草民家差不多一個月,出椒啦!

嘩! 草民兄 「出椒」 喇!
回復

草民 發表於 2008-10-10 20:25:05 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-10-10 19:38 發表

草民神算子: 你又想算乜呀!?

邊有你諗得咁複雜
回復

草民 發表於 2008-10-10 20:26:56 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-10-10 19:59 發表

嘩! 草民兄 「出椒」 喇!http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/monmonz/monmonz%20(49).gif

係呀!咁你有冇 <種椒>呀?
回復