★ 吃香喝辣 ★

作者: 草民 發表于 2008-3-15 21:08:29
73601 606
草民 發表於 2008-9-23 22:26:02 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-9-23 21:52 發表
quote]原帖由 草民 於 2008-9-21 18:19 發表

冇呀!都係種落大自然泥土中。剛移植,唔使施肥住,等生得強壯D先谷肥。
小迷換得啦,盆越大越好呀!泥土最好透氣疏水,粗沙、炭碎、腐 ...

嘩!種得好靚,快開花結果添,紫辣椒開枝散葉睇你啦
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-23 22:26:12 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-9-23 18:12 發表
chris  : 我播緊種 hot lemon 及 椎果辣椒呀 !

fian,
你屋企環境咁好,應該成績會好過我好多~
我種o個有8成係曬乾~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-24 00:48:09 |顯示全部樓層
磨菇種乜都咁靚~
斑比,睇黎我地都要報讀園藝班,進修o下d園藝知識至得~
回復

草民 發表於 2008-9-24 15:28:20 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-23 22:26 發表

fian,
你屋企環境咁好,應該成績會好過我好多~
我種o個有8成係曬乾~

可以用2寸高底碟,裝住D沙,注滿水,會自動吸上去。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-24 15:35:46 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-9-24 15:28 發表

多謝教路~
但係2寸高底碟,都幾難搵,通常要大盆至有咁高既底碟,我用小盆種~
回復

蘑菇 發表於 2008-9-24 15:42:48 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-9-23 22:21 發表
E...新出頂果d葉....又係好似我果d咁縐下縐下喎...

係呀! 有d 縐下縐下咁呀,唔知係唔係施肥果陣重手咗d呢,因為施咗肥冇幾耐就有花 lum,但d葉就開始縐,所以之後就冇再落肥,等佢出番d正常葉先。

原帖由 草民 於 2008-9-23 22:26 發表
嘩!種得好靚,快開花結果添,紫辣椒開枝散葉睇你啦

縐葉呀,唔靚仔....  快d收成又可以分種子俾人,真係開枝散葉喇~ 多謝ChrisTsui"媽"~

原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-24 00:48 發表
磨菇種乜都咁靚~
斑比,睇黎我地都要報讀園藝班,進修o下d園藝知識至得~

總算未辜負你嘅祈望...
斑比,努力呀~  紫辣椒,努力呀~
回復

小寶 發表於 2008-9-24 18:46:50 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-9-24 15:28 發表

呢個idea又幾好喎
回復

草民 發表於 2008-9-25 15:44:43 |顯示全部樓層
風雨後的指天椒,椒紅葉綠,賞心悅目。
2008-9-25植物照片 007a.JPG

2008-9-25植物照片 010a.JPG
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-25 15:46:45 |顯示全部樓層
嘩!好靚呀~
草民兄,請問使唔使用好大個盆種呀?
回復

草民 發表於 2008-9-25 15:52:00 |顯示全部樓層
我種咩都鐘意用大盆,泥膽大D,易種D。
161# 有盆既樣。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-25 16:00:05 |顯示全部樓層
哈哈~一click即中,o係page 9~
我都係鍾意用大盆種o野,通常一移苗就轉落大盆,次次都諗住種到天荒地老唔使換盆,但大多數比我玩死o左~
回復

蘑菇 發表於 2008-9-25 17:22:30 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-9-25 15:44 發表
風雨後的指天椒,椒紅葉綠,賞心悅目。

你果paul又大又靚呀~
有冇同佢修剪呀? 好荗密wor
回復

草民 發表於 2008-9-25 18:04:44 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-9-25 17:22 發表

你果paul又大又靚呀~
有冇同佢修剪呀? 好荗密wor

maymay靚果棵地植辣椒先至係偶像呀!
不過用盆種係咁上下喇,點都冇地植生得咁好,呢棵摘過一次芯,冇修剪呀。
回復

may.sun 發表於 2008-9-27 22:18:14 |顯示全部樓層
原帖由 蠍子仔 於 2008-4-8 13:18 發表

全對,又名左手香
可驅蚊
煮白咖哩
醫喉嚨痛

ha ha~~今日見到你個post先知我執到寶,以為呢隻5食得,重諗住種落樓下花園仔tim^^呢隻粗生到嘔 己經有1盆在家1盆在奶奶樹~~ 日整黎食o下sin~~多謝你o既post,5係就走左寶~~

不過睇真d,我d葉有d唔同o既

回復

may.sun 發表於 2008-9-27 22:22:53 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-4-11 21:32 發表

花友A從老遠地方找回來的斑葉薄荷,開頭以為只有觀賞價值,原來真係有香味架。

呢隻未見過真野,見過相咋,係乜野香味呢 我好鍾意鐘薄嫁,暫時有lemon味,,仍需努力~~

2week前種左d mint種子,勁出芽,但因太迫,葉搭葉,我就揪起d弱o既,搞搞下.....死哂

回復

may.sun 發表於 2008-9-27 22:34:34 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-5-29 17:08 發表
朱古力薄荷

你想走去邊呀,冇盆啦。

5好引但姐姐 la...你咁耐5到,突然出現在眼前..嗚嗚,草民兄那裡有得買,見到可down聲ma?萬分感激~~
回復

may.sun 發表於 2008-9-27 23:07:20 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-8-23 18:47 發表
迷迭香亂咁種左二年幾,都未開過花,也未見過種子,更談不上種子發芽。不過用扦插繁殖並不難,無論水插、沙插、泥插都可出根。泥土要求不高,排水疏氣就得。澆水最好在早、晚,避免正午澆水,因泥土太熱遇水變蒸氣會灼傷根部,引起爛 ...

我個盆今年未停過開花,但又偏偏生了介殼虫.....煩
回復

小寶 發表於 2008-9-27 23:41:37 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-24 15:35 發表

多謝教路~
但係2寸高底碟,都幾難搵,通常要大盆至有咁高既底碟,我用小盆種~

我見過10蚊店有好高的底盆
回復

草民 發表於 2008-9-27 23:41:45 |顯示全部樓層
原帖由 may.sun 於 2008-9-27 22:18 發表

ha ha~~今日見到你個post先知我執到寶,以為呢隻5食得,重諗住種落樓下花園仔tim^^呢隻粗生到嘔 己經有1盆在家1盆在奶奶樹~~ 日整黎食o下sin~~多謝你o既post,5係就走左寶~~

不過睇真d,我d葉有d唔同o既 ...

果D唔係寶,係草!
原帖由 may.sun 於 2008-9-27 22:34 發表

5好引但姐姐 la...你咁耐5到,突然出現在眼前..嗚嗚,草民兄那裡有得買,見到可down聲ma?萬分感激~~

我都5G邊道有,因為好少行花店,盡量拒絕誘惑。

原帖由 may.sun 於 2008-9-27 23:07 發表

我個盆今年未停過開花,但又偏偏生了介殼虫.....煩

嘩!咁叻! 我都未見過迷迭香D花,整張花相睇下係唔係"藍小孩"
回復

小寶 發表於 2008-9-27 23:43:09 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-9-24 15:42 發表

係呀! 有d 縐下縐下咁呀,唔知係唔係施肥果陣重手咗d呢,因為施咗肥冇幾耐就有花 lum,但d葉就開始縐,所以之後就冇再落肥,等佢出番d正常葉先。

縐葉呀,唔靚仔....  快d收成又可以分種子俾人,真係開枝散葉喇~ ...

我成日懷疑我d植物係天氣熱影響到佢地縐哂
另外我d長角豆葉打風後頂部果d都縐哂
回復