士多啤梨求救*死喇點算><(更新圖)

作者: *豹妹yabbe 發表于 2011-6-27 08:24:14
5349 46

救命呀!!!  屋企6月買最大o個棵唔知咩事全部近根位枯左....e+就死,點算呀~><

話說我見好多壇友都自己取種子落種我又試下啦*

我取左好多士多啤梨種子....
一直都諗住唔成功嫁喇,,,點知..落棉花第19日出苗喇**^^~
全部起碼大約30棵左右!!! 好開心....*
第25日左右我將d大少少既苗轉左落泥!!
不過.........
e+ 5mm 咁高...就好似冇大過喇 -3-"
有冇網友試過花苗或者生果苗有咩要注意~??*

新加有圖.....大左少少喇,有兩個真葉好可愛....指教指教*~  

麥煞那 發表於 2011-6-27 10:03:01 |顯示全部樓層

個幾支有幾大先 o,o ( 有幾多塊 真葉 )

會唔會係曬傻左 士多啤梨 好似大部份都怕高溫 ( 但係又要多陽光 死未 )

我而家都有十幾棵小小苗種緊 最大既先2塊真葉

我都係第一次種咋
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-27 11:55:48 |顯示全部樓層
麥煞那 發表於 2011-6-27 10:03
個幾支有幾大先 o,o ( 有幾多塊 真葉 )

會唔會係曬傻左 士多啤梨 好似大部份都怕高溫 ( 但係又要多陽光 死 ...

你可唔可以post 張相俾我睇呀??*
因為我唔知咩叫真葉-3-"" 哈"""

我呢面唔熱呀~* 21度左右咋....不過更大太陽!!*
我已經放左o係我間房度喇....會唔會放去廁所好d呢咁~??

水方便呢?
回復

麥煞那 發表於 2011-6-27 19:36:10 |顯示全部樓層

21度左右應該 好適合 架播 o,o

你 試下 post 張相上來 比其他大大睇下有咩意見 ?

士多啤梨 一出芽冇耐就係種子 伸出來個對叫子葉

圖中圈左紅圈既就係真葉
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-28 09:07:45 |顯示全部樓層
下。我全部都無真葉牙。你嗰個落種子幾耐喇?
點解好似吾識大><仲有d軟軟地。咩事?
幾多水幾多光?定係我密得濟呢?
回復

麥煞那 發表於 2011-6-28 19:00:49 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-6-28 09:07
下。我全部都無真葉牙。你嗰個落種子幾耐喇?
點解好似吾識大><仲有d軟軟地。咩事?
幾多水幾多光?定係 ...

o,o

6月1日 發芽個支 有兩塊真葉啦
回復

cowcowpop 發表於 2011-6-28 19:52:10 |顯示全部樓層
NOW is not a good time to plant strawberry wooo

但係樓主人在國外wor 廿零度唔係 fit 到漏咩  發表於 2011-6-28 22:58
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-29 04:11:06 |顯示全部樓層
麥煞那 發表於 2011-6-28 19:00
o,o

6月1日 發芽個支 有兩塊真葉啦

我六月一先落種。係咪無咁快?
我依家要注意咩牙?
我好似好密。幾大先換盤呢?
回復

麥煞那 發表於 2011-6-29 10:07:56 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-6-29 04:11
我六月一先落種。係咪無咁快?
我依家要注意咩牙?
我好似好密。幾大先換盤呢? ...

你用泥發 定係用綿花 紙巾 之類既野發架 ?
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-29 14:06:17 |顯示全部樓層
麥煞那 發表於 2011-6-29 10:07
你用泥發 定係用綿花 紙巾 之類既野發架 ?

我6月1號先落種子!!* 跟住大約16-7號出芽...
用棉花....後尾有大半我就將未痴實棉花o個d 轉左落泥....*
不過都好密下-3-""
回復

麥煞那 發表於 2011-6-29 19:25:35 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-6-29 14:06
我6月1號先落種子!!* 跟住大約16-7號出芽...
用棉花....後尾有大半我就將未痴實棉花o個d 轉左落泥....*
...

用棉花發既話 就唔可以太遲上盆 o,o

因為綿花冇幼苗需要既養份

如果 落種落盆仔既話 其實都可以連埋塊綿花 埋入泥度

唔係既話可以整傷小苗的根 不過小苗太密要拆番開都係好麻煩 XD
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-30 12:38:11 |顯示全部樓層
麥煞那 發表於 2011-6-29 19:25
用棉花發既話 就唔可以太遲上盆 o,o

因為綿花冇幼苗需要既養份

我都覺呀~!!*  不過e+佢又唔係點大,,我諗住等遲d睇下有冇d唔識大可以冇左一半應該會冇咁密呱~!!

我要加油呀! 怕曬親佢地~ e+放返去廁所
回復

惜花君 發表於 2011-7-21 09:05:51 |顯示全部樓層

以前玩落, 近年轉種指天椒

好靚呀!!!  發表於 2011-7-26 13:39
嘩,好靚呀~!! 我唔知點解死左一棵喇!!* 佢近泥o個個位枯呀唔知做咩事~><  發表於 2011-7-23 10:03
嘩,好靚呀~!! 我唔知點解死左一棵喇!!* 佢近泥o個個位枯呀唔知做咩事~><  發表於 2011-7-23 10:03
回復

blair 發表於 2011-7-21 17:47:28 |顯示全部樓層
我早幾日買左棵士多啤梨, 已有7塊真葉, 另外有3塊真葉生緊,
開左既花有5朵, 花lum都有8個@@

我想問係咪應該落鉀肥?定落氮肥?
如果鉀肥用海藻浸水/ 氮肥用洗米水,ok嗎?

另外想問, 其實應該幾時淋水?
買左返黎我淋過1次,好少水咋, 因為呢幾日係咁落雨

仲有個問題, 如果噴濕葉面又得唔得呢?
因為我search過話紅蜘蛛唔鍾意潮濕,咁做可以減少機會

ps.我係澳洲,而家係冬天,
種室內窗台既
好多問題, 麻煩各位解答,thanks

洗米水 ok~?* 我都要等各位大大教路  發表於 2011-7-23 10:04
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-7-23 10:19:24 |顯示全部樓層
有一棵可能就死tim呀~><""冇哂葉
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-7-26 01:49:06 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-7-24 23:14
唔係死 ~ 係捱過左個夏天就有運行勒 ~

即係NG曬得太陽?大都NG 得?

係唔熱得. 嘆住冷氣曬太陽佢會好開心!  發表於 2011-7-26 13:40
回復

jessicayip31 發表於 2011-7-23 13:29:35 |顯示全部樓層
hi~ 豹妹我都係6月26落左種種迷你草莓啊! 只係發到一棵芽咋, 依家都出左真葉啦, 不過得一塊甘大把! 你好過我啦, 仲有甘多棵苗! 大家一齊努力. 希望佢地唔好熱c啦!

OK la ..... but my big 草莓 is going to dead  發表於 2011-7-26 01:45
回復

麥煞那 發表於 2011-7-23 16:42:27 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-7-23 10:19
有一棵可能就死tim呀~>

你之前唔係另外發左的 士多啤梨 種子咩 ?

小心的 由小小苗 種起囉
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-7-24 09:32:13 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-7-23 13:29
hi~ 豹妹我都係6月26落左種種迷你草莓啊! 只係發到一棵芽咋, 依家都出左真葉啦, 不過得一塊甘大把! 你好過 ...

6月1 號落既種子,,好耐都仲係好細,,不過呢幾日突然大左呀!!~!
聽日影d相俾你地睇^^~

最大o個棵就死左>< 都唔知咩事~
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-7-24 09:33:07 |顯示全部樓層
麥煞那 發表於 2011-7-23 16:42
你之前唔係另外發左的 士多啤梨 種子咩 ?

小心的 由小小苗 種起囉

係呀~* 發左好多~死下死下e+得返8棵左右!! 仲係好細好細=3=""

最大o個棵就唔知咩事死左,, 俾聽日影d相post上黎睇下有冇得救啦~>< 可憐
回復

123下一頁