新手種蕃茄種到有挫敗感

作者: flowerPP 發表于 2011-6-23 00:19:02
8765 17
第一次種野揀左小蕃茄, 剛剛兩個月前下種20粒種子, 未出真葉時既小苗有8棵被太陽晒c左, 後來選左6棵壯健既落大盆, 但只有3棵成功成長, 後尾有兩棵淋水太多都c埋, 得番僅餘既一棵我好小心咁種, 到而家都有13吋高, 但呢兩日因露台有強風, 搬佢入屋時先細心見到佢變成咁既樣...有無人知道點解會變成咁? 感染病菌嗎? 見到真係有挫敗感, 每日悉心照顧都換來咁既後果, 可能真係適時適種, 又或者新手一開始應該種d簡單既菜.

上部頭dup dup

上部頭dup dup

頭dup dup同捲起既葉

頭dup dup同捲起既葉

"軟賴賴"既葉

"軟賴賴"既葉

"軟賴賴"既葉

"軟賴賴"既葉

葉脈變黑

葉脈變黑
蕃薯mo 發表於 2011-6-23 00:26:04 |顯示全部樓層
不要氣餒,我都係初哥,又種緊蕃茄,而家苗有8"高, 大家一齊努力!
回復

zoeyuhk 發表於 2011-6-23 01:02:29 |顯示全部樓層
ME 2 , 我種左三棵...應該都係十寸左右
大家一齊加油
回復

swyyvonne 發表於 2011-6-23 01:27:44 |顯示全部樓層
我都係新手種蕃茄,近乎係不成功,上次的紅雨令我幾盆蕃茄全部病曬...原本開始結果都快死,不過我相信季節不合都幾關鍵,所以我打算秋天再試過種!
回復

jky 發表於 2011-6-23 02:21:26 |顯示全部樓層
我相信都係唔啱季節,所以成功率自然低。 如今先改種瓜,會比較易成功
回復

PACO 發表於 2011-6-23 06:58:59 |顯示全部樓層

NO AR!係未夠熟嘅黑茄!!

tomato (2).jpg tomato (1).jpg tomato (3).jpg 天熱種蕃茄較易有菌!最好入秋先種!!唔駛灰心,到時入秋再試啦,不過最好室外種,包你冇事
***你宜家可以試吓摘咗個頂去,睇佢會唔會出返D靚葉芽出黎!如果正常就OK,不過出一樣的皺葉就......你都可以繼續種嘅,直到佢生命完結為止囉,可能都有果收架,不過弱D囉

朱古力車厘茄?  發表於 2011-6-23 14:13
回復

eve3313 發表於 2011-6-23 09:46:41 |顯示全部樓層
我記得細個時, 蕃茄是很易種的, 種子撒落地後, 牠就好自然地長大長出蕃茄來!  剛看以上花友種蕃茄comments, 我想都是過了8~9月, 等’秋老虎’走後, 才開始落種子試種我的紫子蕃茄仔吧!  
回復

giveupaguy 發表於 2011-6-23 09:50:33 |顯示全部樓層
我都係早2個月發左小苗. 已經2個月仲係唔多大. 番看種植時間表. 番茄岩秋季多d. 所以都係等秋時再種過. 加油呀!
回復

060039 發表於 2011-6-23 09:51:40 |顯示全部樓層
我也認同以上的意見,建議10月~12月起才種植蕃茄類的植物,因為現時(夏天)的天氣,氣溫實在不太合適種植蕃茄.
回復

見習農夫4 發表於 2011-6-23 12:11:00 |顯示全部樓層
我見佢幾好呀,d葉唔靚就剪咗佢,等個風球落咗,曬吓就靚,希望你早日見到小蕃茄啦啦!
回復

dawn 發表於 2011-6-23 13:15:34 |顯示全部樓層
我都係第一次種,好地地一個月有8,9"高,之後當30幾度日子開始,因為太熱死剩一棵cherry tomato同一棵日本tomato,不過一日未死哂我都會盡力! 當然會在秋天再試過啦!
回復

flowerPP 發表於 2011-6-23 14:01:26 |顯示全部樓層
多謝大家既鼓勵, 佢一日未c, 我一日都會照顧佢, 亦打算9月再接再厲.......但今早返工前見到佢處於半c狀, 頭頂既依然軟賴賴, 下半部既葉亦開始軟賴賴, 莫非尋晚餵得太多水比佢....真係要放工返屋企後先知佢既狀況喇.....

回復

kopamuda 發表於 2011-6-23 14:07:43 |顯示全部樓層
你都好, 會大....
我D 種左好耐都係唔生唔死.....(姐係冇死到但唔長大....)

加油!
回復

PACO 發表於 2011-6-23 17:24:11 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2011-6-23 06:58
天熱種蕃茄較易有菌!最好入秋先種!!唔駛灰心,到時入秋再試啦,不過最好室外種,包你冇事
***你宜家可以試吓 ...

NO AR!係未夠熟嘅黑茄!!
回復

cowcowpop 發表於 2011-6-27 02:25:25 |顯示全部樓層
Summer is not a good time to plant tomato.
LAST week I destroy ALL my tomato la.
回復

flowerPP 發表於 2011-6-27 13:14:47 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-6-27 02:25
Summer is not a good time to plant tomato.
LAST week I destroy ALL my tomato la.

點解要destroy所有蕃茄? 生病嗎?

不幸地, 我既最后一棵小蕃茄都c掉, 原因係太多水.
回復

cowcowpop 發表於 2011-6-27 19:32:01 |顯示全部樓層
flowerPP 發表於 2011-6-27 13:14
點解要destroy所有蕃茄? 生病嗎?

不幸地, 我既最后一棵小蕃茄都c掉, 原因係太多水. ...

D 果蠅食得多過我‥‥‥‥
回復

baubau 發表於 2011-6-28 00:51:19 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-6-27 19:32
D 果蠅食得多過我‥‥‥‥

據聞蕃茄真的好難種得好,好易生病的,像潛葉蟲之類,(我都係新手呀各位師兄)
我的就是中了潛葉蟲,全軍哈哈,試吓樓主話,秋天再試過。一定要試到為止。大家努力吧。
回復