超級新手種蕃茄, 不知它是否有病?

作者: flowerPP 發表于 2011-6-5 15:27:01
1784 8
超級新手種小蓄茄, 最近發現葉片有一些黃啡色點點, 檢查過應該沒有蟲, 不知它是否有病?
matt 發表於 2011-6-5 19:38:22 |顯示全部樓層
應該係跳甲蟲.黑色,蚊禁大隻,佢好衰嫁,夜晚先會出泥. 番茄又唔會食d葉,成棵連埋d泥噴bio kill長效la

我都係咁諗, 所以唔會用  發表於 2011-6-8 13:06
bio kill 好似無毒性架, 不過無毒又點殺虫?????  發表於 2011-6-8 09:56
噴完bio kill仲食得????  發表於 2011-6-8 02:16
回復

piepie 發表於 2011-6-7 19:14:31 |顯示全部樓層
葉片有一些黃啡色點點<﹣﹣﹣可能是菌害,但張圖睇得吾清楚喔~~~
回復

owlcyr 發表於 2011-6-9 10:07:00 |顯示全部樓層
睇唔清楚,一塊半塊無所謂啦,
另跳甲唔會咬番茄的~
另biokill只係殺冷血動物,殺唔到菌的
回復

flowerPP 發表於 2011-6-8 13:07:18 |顯示全部樓層
無理佢幾日, 幸好仲未擴散, 唯有剪咗佢
回復

亞魚 發表於 2011-6-8 09:54:28 |顯示全部樓層
我都試過咁既情況,你唔理佢的話.....就一路擴散......之後我唯有剪晒所有有病既葉......
回復

matt 發表於 2011-6-8 19:47:37 |顯示全部樓層
你地都唔會食d葉la, 同埋都唔會吸收到
回復

matt 發表於 2011-6-9 20:36:09 |顯示全部樓層
不過跳甲蟲真係好煩,我全部唔係食葉ga植物都有噴,就係d香草因為會不定時去收(由1星期1次到1日幾次都會有,煮野先收)所以唔會噴, 佢唔咬basil但係係個邊到生. 不過最近鼠尾草開始大(我係長盤,basil-sage-basil(第2隻品種,最香個隻)禁種),佢地開始走
回復

flowerPP 發表於 2011-6-12 00:05:23 |顯示全部樓層
慘啦, 已擴散......我一共種左3盆小蕃茄, 今日其中兩盆已擴散, 我估應該係病害, 唔係蟲害, 有問題的葉已全部剪走, 有無人知道仲有無得救? 是否一定要用農藥? 有無其他天然的方法?
回復