比d意見 - 分享版

作者: wendy_choy_hk 發表于 2011-6-22 20:43:59
4987 71
gunbuster363 發表於 2011-6-24 17:20:46 |顯示全部樓層

依家分享係鬥快lor
每次有野分享就好快滿
有時見到有d野想要, 但又滿晒都幾無奈

有時又唔知d人係咪真係自己種
之前咪見過有一個拿完share, 之後走左去賣

我建議起一個積分機制, 可能新人預設有10分的
接受一次分享減一分, 0分就無得再拿share

之後如果對hkplants有貢獻, 就加分
例如自己又分享番d比人咁

我建議姐, 要大家慢慢討論先得

評分

查看全部評分

回復

比得大帝 發表於 2011-6-24 17:42:53 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-6-24 17:20
依家分享係鬥快lor
每次有野分享就好快滿
有時見到有d野想要, 但又滿晒都幾無奈

你哩個意見好值得思考

(可能)有些會員專門(or好有心機)捕住分享版, 見到有嘢就嗱嗱聲登記......
計分制好難監管, 好難計住d分數

大家幫手諗諗

評分

查看全部評分

回復

giveupaguy 發表於 2011-6-24 17:55:51 |顯示全部樓層
分享主權來自分享者. 如果每得一次分享得扣一次積分都可以. 但要給分享者決定分比邊個 (決策權始終在於分享者手); 另外, 如果是以物換物, 不用扣分. 咁樣都可以保障到"交換者"的權益 (積分).
但要再諗深一層, 有d人開幾個account. 每個account都有積分. 結果變相又分多幾份....

評分

查看全部評分

回復

KOOKOO 發表於 2011-6-24 19:15:08 |顯示全部樓層
分享計到咁足係米失左原本意義, 我見有分享者會講明唔係先到先得, 如果成日都排唔到隊係米可以出徵求貼呢?

同意呀,我都新手過,花架由零開始,心得又冇物品又未有得分享既bb班學生,真係好難有分去比人扣 ><  發表於 2011-6-24 21:10

評分

查看全部評分

回復

rrr888 發表於 2011-6-24 19:25:58 |顯示全部樓層
係囉, 「扣積分制」會產生不停開account嘅現象. 就算用地址作悉別都好難監管到, 正所謂「狡兔有三窟」, 一個人有幾個地址絕對唔出奇. 既然同互聯網世界一樣咁難監管, 不如只用獎勵性嘅加分機制, 反而會鼓勵到人分享. 如果嗰個人為咗加分而少少嘢又一個帖, 一棵又一個帖, 佢咁唔怕俾人笑, 講得難听啲, 咪施捨啲分俾佢分囉.

但係又要搞清楚, 有啲人想分享小苗俾人, 可能有時限, 佢今次收到3棵, 跟住兩個星期後又有啲長出, 又想分享俾人. 咁就唔好話人呃分喇.

評分

查看全部評分

回復

rrr888 發表於 2011-6-24 19:30:17 |顯示全部樓層
sukyee0227 發表於 2011-6-24 14:45
我想問有時分享者分享物品出來時 , 要求到幾多点才可開始排隊 , 但我們部電腦時間同園藝館時間有出入(我們 ...

其實唔使理幾多點嘅, 總之撳完確定制, 見到前面有人係你miss咗嘅, 咪加番人哋個名籮.

呢樣都係靠分享同被分享者大家合作呀 ^^  發表於 2011-6-24 21:08

評分

查看全部評分

回復

fnv234 發表於 2011-6-24 21:02:27 |顯示全部樓層
我見台灣嘅園論壇係分咗版,有個版係分享後要貼種植記錄
其實可唔可以開個版係關於分享植物嘅種植成果?
咁分享嘅花友可以見到D花種成點,亦都可以知道申請者好比心機種
另外我都覺得分享物品要有數量限制,超過最好分開兩個帖
因為有時分享嘅種類太多,個list太長,會造成混亂,而花友睇番都會好麻煩

有個交功課版面係好事,支持! 不過唔可以一定要人哋交,有時D種子唔發芽,種咗成個月畀雀仔咬咗都無功課交.而且交得功課都唔三五七星期嘅事,係好長...  發表於 2011-6-26 19:40
同意要交功課...一來可以知道受享者栽種誠意...亦可交流栽種心得...  發表於 2011-6-24 23:04
同意, 見到有心機的加分  發表於 2011-6-24 22:32
同意呀,我接受完分享既野,有進展都會貼出黎同大家分享.一來可以比分享者知道進展,二來我都好開心 :p 仲有個list太多物品真係好亂,我試過睇到眼花 @@  發表於 2011-6-24 21:07

評分

查看全部評分

回復

alextang 發表於 2011-6-24 21:41:15 |顯示全部樓層
分享物品要有數量限制,咁不如數量都限制。有個 standard form就最好啦!

分享貼的回覆不應有編輯工能,好多時排隊後改貼會好亂。沒左時間性。

有時編輯係因為想整番正條隊,唔畀編輯唔多妥. 後來者應該接受如果前面有人被SKIP咗,佢會無份.  發表於 2011-6-26 19:34
同意不能先回覆後編輯  發表於 2011-6-24 21:43

評分

查看全部評分

回復

gunbuster363 發表於 2011-6-24 22:12:52 |顯示全部樓層
如果係咁, 不如用一個正面的積分系統, 只係正分, 不會有負分, 坐底0
然後分享者分享果陣可以自行決定:
1)先到先得
2)高分的優先

評分

查看全部評分

回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-6-24 22:43:50 |顯示全部樓層
Sorry! 我每日quota有限,未評分的有拖無欠.

YEAH  發表於 2011-6-26 19:34
回復

KOOKOO 發表於 2011-6-24 22:51:54 |顯示全部樓層
個人意見
分享每貼應, 限物品數量同受分享人數, 至於發貼保留時間, 以一個月為限, 但發貼人可自行把時間縮短 (比如2星期), 接受分享者排隊後應即PM留電話作實,
like 與 unlike 係作參考用途, 加分減分係分享板用? 其實在這找到志同道合的花友已經係收穫,

評分

查看全部評分

回復

Tony 發表於 2011-6-25 00:05:28 |顯示全部樓層
我分享唔多~不過我分享一定唔會係先到先得~我覺得快唔等於d乜野~
我得閒d咪自己揀d真係有分享過自己種ge野呀心得呀乜野咁~
(我真係得2-3次分享野...但呢個係我一直心諗ge野囉~)

評分

查看全部評分

回復

金盞花 發表於 2011-6-25 00:38:03 |顯示全部樓層
Tony 發表於 2011-6-25 00:05
我分享唔多~不過我分享一定唔會係先到先得~我覺得快唔等於d乜野~
我得閒d咪自己揀d真係有分享過自己種ge野 ...

贊成.  唔會用先到先得, 覺得宜家d人搶住鬥快去申請, 之後就遲遲未寄出, 又有d索性唔寄.  呢班人d行為, 可以形容為騎牛搵馬式去申請, 手攞住一個, 心又想那個, 搞到有d人遇到心頭好就已額滿.
其實在一個時段計算住申請次數都啱嘅, 等佢可以珍惜手上剩餘機會, 唔會係唔係都申請一餐, 而其他人又有機會.  不過唔知道執行上做唔做得到.

可以自己加限制,例如[暫不接受二級花友以下者申請]之類  發表於 2011-6-26 19:36
認同你們所說.不是先到先得, 因我都留意到有某些會員係鐵膽 (專職留連在分享版而又申請各類的分享)  發表於 2011-6-25 20:22

評分

查看全部評分

回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-6-26 11:23:18 |顯示全部樓層

暫時意見:

1. 分類 : 加多一個"徵求"
2. 做一個standard template for 分享
3. 分享者 : 加分, 但如果無理取消分享會撤銷評分
4. Subject统一顏色 : 會比分享者帶來麻煩, 如果分享者有做緊係好,如果沒有我覺得冇問題. 而subject分為額滿 / 完成. 沒有注明=還有,
(完成=我想keep住有,因為我見到可以提早調到完成版)
5. 分享者應自行決定分享方法. (例如: 先到先得/ 在那段時間開始 / 曾分享的優先...)
我覺得分享者有佢既選擇決定分享方法
6. 分享者: 如果一次過分享種類太多, 請分開來post分享,以免太長list造成混亂.
7. 受分享者: 如有無理取鬧,分享者投訴, 都會扣分. 我未知我有冇權扣分,請其他版主/比得大帝教我.
8. 受分享者: 貼回種植記錄和通知分享者已貼回種植記錄
9. 受分享者 / 分享者 /版主 : 因同一時間回帖時引起的所有遺漏. 請受分享者 / 分享者 /版主幫手update  list.

Agree / disagree ?
any comment ?
回復

cherrylwy 發表於 2011-6-26 11:33:54 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-6-22 21:20
我覺得方便處理, 一個月沒回覆的主題, 都搬到完成版.

一個月太短了, 我試過約人交收, 真係要2個月先約到大家都就到既時間~

評分

查看全部評分

回復

cherrylwy 發表於 2011-6-26 11:42:52 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-6-23 09:38
致於我提意一個月以上沒回覆的主題都搬去完成版, 是很方便及合理的做法, 成個月都唔無人出帖, 該主題唔係無 ...

哦, 睇埋你呢度就合理好多~

評分

查看全部評分

回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-6-26 11:55:26 |顯示全部樓層

Subject : (分類) 名稱 幾多份

份數: xxx (共幾多份)
交收方法:  (郵寄交收 or 面交)
(1) 郵寄 - 使用/不用回郵 or 免郵
        註明郵費
        包裝材料費 :
        盒子size / 分享物品size:
        銀行名稱 : BOC / Hang Hang / HSBC…       
        需自行承擔郵寄失誤及郵件破損的風險,本人絕不負責。
                需註明網名
        郵件不符合大小不能入信箱,恕本人沒空去郵局領取。

(2) 面交 - 註明時間、地點
        請自備購物袋

注意事項:  (選擇性寫)
1. 確認接受分享者請pm分享者留下相關資料及分享物品的名稱。
2. “X”天內不完成交易, 當作取消分享
3. 收到分享後,接受分享者必須在帖中回覆確認。
4. 分享物品送出與否,本人有最後之決定權。
5. 沒有後補,也不可由其他人代為申領
6. 花友如有 xxx作交換,可享有優先。
7. 接受 / 不接受海外分享
8. 如不能接受上述事項者請勿下標
9. 受分享者 : 應先閱讀分享版版規,才申請分享. 任何違規, 分享者有權取消受分享者資格
10. 分享者 : 應跟隨次序來填上, 如發現之前有錯漏. 請分享者需幫手更改。

栽種心得:  (選擇性寫)
申請前請自行判斷是否合適種植,才可申請

在這排隊: (不設後補 - 選擇性寫)
1.
2.
3.
4.
5.

後補位 (選擇性寫)
1.
2.
3.

甘好唔好 ? 有沒有東西要再加?
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-6-26 11:57:39 |顯示全部樓層
交換 / 徵求 需要統一表格嗎?

徵求不用格式啦, 只有一個接受人  發表於 2011-6-26 23:35
我覺得都可以,不過跟唔跟可以睇番個花友想點?  發表於 2011-6-26 21:02
我覺得唔使卦?! 有D字眼可以COPY番分享格式  發表於 2011-6-26 19:57
回復

比得大帝 發表於 2011-6-26 19:03:31 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2011-6-26 11:23
暫時意見:

1. 分類 : 加多一個"徵求"

可以扣威望, 不可以扣分

可以叫simon改 (我以前叫過, 佢冇啋我)

好多人都無威望可扣(包括我),扣分比較好,起碼10分起,唔係扣一兩分  發表於 2011-6-26 19:23
回復

金盞花 發表於 2011-6-27 00:38:10 |顯示全部樓層
caca8j: <可以自己加限制,例如[暫不接受二級花友以下者申請]之類>

我又唔會限制那個級別唔可以申請, 想當初自己都係由初級花友開始試吓申請分享, 新人行為品格唔等如差, 只係未熟識申請方式, 只要跟從分享人所定下細則去做就可以啦!  我只會將以前遇過d麻煩人拒絕申請, 即係話就算遇到唔合作嘅人都係一次貨仔冇下次

我都同意, 級別唔係問題, 反而是個人行為問題, 試過有接受分享者在我寄出分享物品之後, 三催四請都冇回覆是否已收到, 搞到我既分享總好似未能完成  發表於 2011-6-27 23:54

評分

查看全部評分

回復