比d意見 - 分享版

作者: wendy_choy_hk 發表于 2011-6-22 20:43:59
4985 71
Pinkcat 發表於 2011-6-23 13:33:24 |顯示全部樓層
查實, 想問問做2個Subject 會否有難度?
主subject 有 : 分享/徵求/交換
副subject 用番而家分版做分類 item
其它過程如 交收中 / 額滿 / 完成 etc, 就得請發帖者於發帖主題自行編輯.  
若帖子一個月後無edit或回帖或標示已完成, 放在完成版 (同意比得大帝樓主可自行推帖)

俾分好, 有鼓勵/警誡性. 總比花時間尋找失蹤友/應付錯漏友,份花草唔知要擺到幾時至closed帖省時. 加分亦真的令分享者開心d (雖然仍未了解加咗分可以點...)

評分

查看全部評分

回復

MilkMilk 發表於 2011-6-23 13:50:10 |顯示全部樓層

比分制:  贊成,應該要鼓勵更多花友參與,反正種子買多了唔分享到過了期+分浪費。
比得大帝樓主意見(–個月不動嘅主題要移去完成版): 贊成
方便版主做嘢: 應在主題前加 "進行中 / 額滿 / 完成" etc 字樣,如主題可统一顏色分辨就更好( e.g 完成後用籃色進行中用黑色額滿用粉紅色 etc)

評分

查看全部評分

回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-6-23 14:51:59 |顯示全部樓層
方便版主做嘢: 應在主題前加 "進行中 / 額滿 / 完成" etc 字樣,
如主題可统一顏色分辨就更好( e.g 完成後用籃色,進行中用黑色,額滿用粉紅色 etc)
如果分享主題分類有哩幾個選項俾我地揀就更好,
唔係個個主題都要版主入去搞,會更加加重佢既工作量~

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2011-6-23 15:28:25 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2011-6-22 22:58
分享排隊時常出現混亂,由其於同一帖內有多種分享項目最為常見
管理處可否引進程式:
1:提供建議板面式樣 ...

以分秒自動計算回帖時間而Jam入user name,以免接受分享者於同一時間回帖時有所遺漏<---依個我舉手鑽成...

我好少分享...但今次分享就遇到依個問題....

係額滿之後先知有一個人因為以上原因遺漏左....結果...要嘔多一盆出黎...好彩今次可以預多一盆...如果計數計得太盡...就唔知點算..

如果無多出,咁最後一人就無得分享,佢唔會唔明吧?  發表於 2011-6-23 20:40
agree, I was so unlucky that I often met some persons who didn't copy my link! not only your case:(  發表於 2011-6-23 19:10

評分

查看全部評分

回復

比得大帝 發表於 2011-6-23 15:59:47 |顯示全部樓層

1. 我覺得不用[進行中]這一附註, 只需[額滿], 冇附註就是進行中
2. 都不用[完成]這一附註, 總之一個月沒回覆就自動搬走, 版主只要按回覆時間搬就是, 也不用理會是否進行中, 或是完成了沒有.
3. 版主只會按回覆時間搬走主題, 如果樓主想繼續保留, 就要自己推一推帖.
4. 入數方面, 讚成按次序入尾數, 如$10, 第一個入$10.01, 第二個入$10.02......第99個入$10.99 (其實好公道, 早報名者有優惠, 遲者入多少少都應該), 這樣就不用貼入數紙, 簡化方便, 不過都要保留入數紙, 以便有爭議時出示作為佐證.
5. 加分方面有所保留, 每個主題都加分, 增加版主工作量, 老實說, 版主是兼職, 不可能每個主題都入去睇, 或入去加分, 會影響正常之工作, 我不讚成.  或者要求管理員對分開[送贈]和[交換]兩個子版, 對[送贈]發起主題的會員自動加分.  不過無論用任何方法加分, 都有可能出現搶分現象, 好像我上次送出二十幾個AV成株+苖, 如果我想獲得多點分, 我可以每個苖或每個成株出一個主題.  請大家考慮一下.
6. 目前的排隊方法, 我覺得可以, 同時回覆的機會不多, 為此立例不值得, 各人報名後留意一下, 有問題馬上解決就是.

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2011-6-23 19:48:12 |顯示全部樓層

加分方面我反而無乜所謂...見到黎攞野既人面上既喜悅,就己經係一種鼓勵...

我覺得同接受分享者既互動反而係更重要....

評分

查看全部評分

回復

KOOKOO 發表於 2011-6-23 19:53:58 |顯示全部樓層
unlike 其實好好用,
比如, 如果某人被評unlike有 (3個) 以上,
大家就知道此人比較麻煩, 可作參考.

好主意  發表於 2011-6-23 23:28
欠你一個評分,明日比返  發表於 2011-6-23 23:17

評分

查看全部評分

回復

caca8j 發表於 2011-6-23 20:38:30 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-6-23 09:29
冇人俾分, 係因為當時冇版主, 我以前間唔中都會入去俾分.

但俾分又產生另一個問題, 一旦俾咗分, 該主題 ...

個個都讚無意思,
我提議喺放入[己完成分享紀錄]之前,
版主睇一次,
真係好嘅(例如分享者跟得足/回應快)
/難得嘅(例如少有/受歡迎)至畀分,
唔係話個個都畀,
咁先有鼓勵作用

欠你一個評分,明日比返  發表於 2011-6-23 23:17

評分

查看全部評分

回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-6-23 23:19:43 |顯示全部樓層
1. 有比意見我都會比分.
2. 我會一次集多d意見,先決定點整好分享版.
3. 點多好,我估點都要set 版規, 像出售版一樣.

其實我都想講個個都用錯個unlike好耐!  發表於 2011-6-26 11:58
unlike 其實指2個人不相似 dislike 才是不喜歡  發表於 2011-6-24 00:07
謝謝你的用心!你的努力,必見成果!加油~~~~  發表於 2011-6-24 00:01
多謝WENDY用心進行改革,希望幾旺下嘅分享版會更加旺 ^^  發表於 2011-6-23 23:54
wendy, 謝謝你的心思, 為大眾服務聽取意見, 都係想方便大家, 很欣賞~~加油!!  發表於 2011-6-23 23:48
回復

Dreamer 發表於 2011-6-24 00:33:46 |顯示全部樓層

1.  在分類"分享/交換”,建議可加入徵求。
2.  贊成主題加入附註"額滿/完成", 讓大家清晰知道進程,若無附註即進行中。
3.  如主題加入顏色分辨必須自動而非人手,否則變成雜亂無章,更是反效果!
4.  Post 應定有期限的,將"完成”或過期的post 搬往已完成一欄,否則堆積太多old post了。
5.  分享版應有簡單清楚的版規。
6.  加分制 – 似乎加重了版主的工作負擔。

評分

查看全部評分

回復

rrr888 發表於 2011-6-24 00:50:54 |顯示全部樓層
讚同比得大帝的意見.

關於加分方面, 希望可以做到自動加分, 咁就唔使麻煩wendy咁多. 雖則「學習不應求分數」「分享不應求加分」, 但有獎勵應該會令呢個版更旺, 可能會鼓勵到啲花友去旅行都會買啲嘢返嚟分享吓(只係個人期望! 哈哈!).

至於搶分或呃分問題, 有好多更快捷的方法. 咁勞師動眾, 相信情況應該唔多. 為咗搞旺呢個版, 一定有些得失.

評分

查看全部評分

回復

mcdull918 發表於 2011-6-24 01:39:03 |顯示全部樓層
同意比得大既意見 x 2

另外,其實版友們大家合作,編輯主題同完成交收報告一下,已經可以令版主工作量大減

未交收完成又唔想被搬走,就自推一下作保留.

分數方面,如果有自動加分功能係好,但未有之前用人手加分,只會增加版主工作負擔,唔小心漏左眼隨時有不愉快事件發生添

而比得大提到有可能出現搶分現象,我覺得極大機會發生 咁反而令版面更混亂.

在於我黎講分數唔重要,最開心既反而係睇到被分享者開花結果既報告

評分

查看全部評分

回復

chutou 發表於 2011-6-24 10:43:31 |顯示全部樓層

我都讚成比得大帝在入數方面意見:
按次序入尾數, 如$10, 第一個入$10.01, 第二個入$10.02......第99個入$10.99 (其實好公道, 早報名者有優惠, 遲者入多少少都應該), 這樣就不用貼入數紙, 簡化方便, 不過都要保留入數紙, 以便有爭議時出示作為佐證

如用網上理財, 花友同日期入數, 都CHECK唔到邊個打邊個

** 因早前既不愉快經歷, 所以好讚成哩個做法 (已前禾都不等花友入數便會寄出,試過兩次花友都無入返錢, 諗住可能花友唔得閒呱, 點知追過又唔覆, 所以而家唔會嚕)

評分

查看全部評分

回復

金盞花 發表於 2011-6-24 11:15:25 |顯示全部樓層
chutou 發表於 2011-6-24 10:43
我都讚成比得大帝在入數方面意見:
按次序入尾數, 如$10, 第一個入$10.01, 第二個入$10.02......第99個入$10 ...

唔係呱?! 少少數目都呃人唔俾$, 唔係日理萬機成咁話忘記咗, 其實佢都冇閒情種植  呢d人真係人格破產

評分

查看全部評分

回復

H2O 發表於 2011-6-24 12:15:07 |顯示全部樓層
排隊相撞的情況在[分享]的帖不時出現
看看最近的帖不難發現
按次序入尾數的方法未必解決到問題
不如叫申請者PM地址時同時PM銀行備考
連少少數目都呃, 我建議像出售版設立"不受歡迎人仕名單"

評分

查看全部評分

回復

rrr888 發表於 2011-6-24 12:16:03 |顯示全部樓層
關於格式方面, 應在備註加多句: 「排隊後, 請留意有冇遺漏之前的排隊者。」(或更好的字句).

俾人miss咗嘅問題啱啱發生喺我身上. 噚晚成兩三點排, 諗住冇夜鬼夠我咁夜啦. 點知今朝一睇, 俾人miss咗之餘, 仲冇哂名額, 連後補都冇埋, 唯有睇分享者有冇多份, 冇都冇計. 天意!

評分

查看全部評分

回復

比得大帝 發表於 2011-6-24 12:26:32 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-6-24 12:16
關於格式方面, 應在備註加多句: 「排隊後, 請留意有冇遺漏之前的排隊者。」(或更好的字句).

俾人miss咗嘅 ...

哩個主意幾好吖, 排隊者都要有番D責任
MISS前者又唔更正, 被取消資格, 位置交回被MISS者
其他會員見到也可以出手更正.

「排隊登記後, 請核對有冇遺漏之前的排隊者, 如有遺漏應馬上更正, 否則會被取消資格。」  (咁會唔會詳細D呀?)

評分

查看全部評分

回復

rrr888 發表於 2011-6-24 12:36:56 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-6-24 12:26
哩個主意幾好吖, 排隊者都要有番D責任
MISS前者又唔更正, 被取消資格, 位置交回被MISS者
其他會員見到也 ...

謝謝大帝. 簡直VERY GOOD啦. 雖然有時我覺得玩吓花呢啲只係餘閒嘅嘢, 有時睇到其他花友用咁formal嘅字眼好似冇乜必要咁. 但係有啲規矩始終係好嘅. 雖然大家未必鐘意听, 但係事實係「有人嘅地方就要管」. 只有自律嘅人唔會當一回事.

評分

查看全部評分

回復

KOOKOO 發表於 2011-6-24 13:52:57 |顯示全部樓層
不過有時分享者有好多物品分享, 而名額又多, 咁情形下就要copy好多野, 係米要定一個數量, 比如每貼分享幾多種物品, 過左就開多一個貼.

評分

查看全部評分

回復

sukyee0227 發表於 2011-6-24 14:45:33 |顯示全部樓層
我想問有時分享者分享物品出來時 , 要求到幾多点才可開始排隊 , 但我們部電腦時間同園藝館時間有出入(我們不知雙差多少時間) , 在證記后看回排隊 , 時間又無看不到是幾多点 , 跟本不知道有無超時or準時 , 可否修改此問題呢?

評分

查看全部評分

回復