城門谷公園

作者: anhiwan 發表于 2011-6-22 14:40:23
2531 10

妹妹所影,我想她偏愛荷花

因有網友對城門谷公園有興趣,所以叫妹妹作出簡介如下︰

城門谷公園位於荃灣,近石圍角邨,交通十分方便。
如住新界可以選擇經城門隧道轉車43x在石葵樓落車便到,附近有很多綠色小巴,可以上綱尋一尋,找一找,真的是多得很呢。

公園佔地廣闊,分為南園北園,泳池及球場在公園的兩邊,佔用了很大的面積。
從石葵樓落車入邨落了石梯級,行入些少是公園的中央入口,園林風景區。

我去影相當天是星期日,因想約多幾個老死一起去,所以都要十點後才到呀,講真我都第一次去,怕迷路呢。

園林內有很多個景區,荷花、薔薇、都有區分,當日最多人影的不用問都知是荷花啦。

十點後太陽很曬,荷花愈來愈乾,人就愈來愈濕,但愈影愈有引,園內還有很多可愛小花呢。

雖然日正中天,但園內部分地方大樹婆娑,正好遮掩了部分強光,如果想影背景有光班的話,相信不會失望呢。

Cora 發表於 2011-6-22 14:48:33 |顯示全部樓層
嘩,好似幅畫一樣!靚!
回復

anhiwan 發表於 2011-6-22 14:58:39 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2011-6-22 14:48
嘩,好似幅畫一樣!靚!

還可以吧 她用單鏡反光機,當然比我的傻瓜機好
回復

Cora 發表於 2011-6-22 15:05:08 |顯示全部樓層
早幾天前映的?這幾天咁大雨,什麼花都打爛啦...
回復

anhiwan 發表於 2011-6-22 15:11:58 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2011-6-22 15:05
早幾天前映的?這幾天咁大雨,什麼花都打爛啦...

吾知呢,昨晚 "貓" 給我,可能早前影的未定 她最近上了癮,得閒無事攞住相機週圍影
回復

andyman 發表於 2011-6-25 13:47:38 |顯示全部樓層
單反影相靚,但係傻機輕便, 兩難
回復

anhiwan 發表於 2011-6-25 15:47:54 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2011-6-25 13:47
單反影相靚,但係傻機輕便, 兩難

兩部
傻瓜機隨身攜帶,隨時可用,不大重品質
單反有目的地時才帶,因為除了相機重有好多附件要帶
回復

比得大帝 發表於 2011-7-5 22:39:23 |顯示全部樓層
我作為前任版主, 希望除咗相片外, 可以簡單介紹一下行程, 方便有興趣的花友參考
回復

aprilhung 發表於 2011-7-5 23:44:15 |顯示全部樓層
我都好想知道如何可以到達..............
回復

anhiwan 發表於 2011-7-6 12:55:13 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-5 22:39
我作為前任版主, 希望除咗相片外, 可以簡單介紹一下行程, 方便有興趣的花友參考 ...

不是我影的,因見分類中有美圖分享,所以放上來等大家俾啲意見。
回復

anhiwan 發表於 2011-7-6 12:56:51 |顯示全部樓層
aprilhung 發表於 2011-7-5 23:44
我都好想知道如何可以到達..............

好呀,今晚叫佢詳細啲講過你知
回復