新春外賣佳選

作者: anhiwan 發表于 2012-1-12 11:28:09
3628 36
每年大年初一家裏都嘉賓滿堂,今年都應該唔會例外,母親年紀大喇,我唔想佢噉辛勞,但自己又冇本事幫忙,所以決定叫外賣
攞左好外食店宣傳單張,發覺無論食品或價錢都是大同小異,各位可以俾啲意見嗎?人數大約14、15人,無小朋友所以Pizza和麥記都不在考慮之列
八王爺 發表於 2012-1-12 12:31:02 |顯示全部樓層
應該在你想搞聚會的地方,附近的個體戶食店尋求美食。
1. 支持個體戶,反大集團攏斷。
2. 小店用心做,比公式的產品好。
3. 若有良心小店,可能味精,鹽和調味都可以按客人要求做到。
4. 在附近,節省交通運輸,環保節能。
回復

anhiwan 發表於 2012-1-12 12:49:42 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-1-12 12:31
應該在你想搞聚會的地方,附近的個體戶食店尋求美食。
1. 支持個體戶,反大集團攏斷。
2. 小店用心做,比公 ...

收到王爺回帖,我默想了10分鐘,發覺我家附近.............
小店係有,但我並不覺得有良心囉,一樣係價高味精多,甚至冇服務可言,好聽講一句係 "快人快語"
回復

八王爺 發表於 2012-1-12 12:56:38 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2012-1-12 05:49
收到王爺回帖,我默想了10分鐘,發覺我家附近.............
小店係有,但我並不覺得有良心囉,一樣係 ...

咁不如講你聚會將在哪區?哪條街?哪幢大廈?
回復

anhiwan 發表於 2012-1-12 12:59:17 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-1-12 12:56
咁不如講你聚會將在哪區?哪條街?哪幢大廈?

我住彩虹

可考慮新蒲崗得龍盆菜呀。。。。  發表於 2012-1-12 14:49
回復

anhiwan 發表於 2012-1-12 15:57:47 |顯示全部樓層
ChowChow  可考慮新蒲崗得龍盆菜呀。。。。  發表於 1 小時前

得龍唔送貨,要自己攞架通常初一我都要代表阿娘四出去同啲長輩拜年,好唔得閒

係呀,要自取架。。。。。 唉,離不開。。。。可能要幫襯大/連鎖集團lu~~  發表於 2012-1-12 16:11
回復

八王爺 發表於 2012-1-12 16:16:14 |顯示全部樓層

彩虹,你唔好講笑。附近有牛池灣,牛池灣街巿有熟食層架!
又有坪石邨,很多地方小店。
你去搜尋吓啦!

我以前住過九龍灣,如果你有心,可以去淘大,再過啲佐敦谷和牛頭角巿政大厦3樓。
我又在慈雲山讀中學,所以鳳德邨,黃大仙下邨,都喺近你果區。
那些舊區超多美食小鋪。
有心可以去双凤街看看。

oh~~ 你邊間中學呀? 我係PLK!  發表於 2012-1-13 09:14
回復

anhiwan 發表於 2012-1-12 16:17:26 |顯示全部樓層
ChowChow  係呀,要自取架。。。。。唉,離不開。。。。可能要幫襯大/連鎖集團lu~~  發表於 2 分鐘前

有送貨服務既好少
回復

八王爺 發表於 2012-1-12 16:20:01 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2012-1-12 09:17
ChowChow  係呀,要自取架。。。。。唉,離不開。。。。可能要幫襯大/連鎖集團lu~~  發表於 2 分鐘前

有送 ...

如果要食肆年初一送貨,咁就真喺無辦法。
因為小店一般都放假,只有沒有人性的大集團才要職員初一仍上班!

咁為咗你和家人,都喺要被大集團「貼身」服務咯。
回復

anhiwan 發表於 2012-1-12 16:31:41 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-1-12 16:16
彩虹,你唔好講笑。附近有牛池灣,牛池灣街巿有熟食層架!
又有坪石邨,很多地方小店。
你去搜尋吓啦!

王爺有冇誤會左呢?我係想叫回家裏吃,而不是出街吃,我娘已是年過80,其餘的亞姨、舅舅都是坐7望8的高齡長者,只因我娘是長女而外袓均已離世,才會每年初一賞面到我家,實不能再要他(她)們奔波勞碌啦。

嘩,好喜慶呀,高堂滿座呀,你要加油揾資料呀 ^.^  發表於 2012-1-12 16:41
回復

anhiwan 發表於 2012-1-12 16:38:14 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-1-12 16:20
如果要食肆年初一送貨,咁就真喺無辦法。
因為小店一般都放假,只有沒有人性的大集團才要職員初一仍上 ...

據近幾年觀察所得,現在無論大小食店,年初一、二、三(大多數)都正常營業的,反是初四以後放假,這現象已持續多年了。

咁我又唔係好覺~ 小店一般真係會初一休息~  發表於 2012-1-13 09:15
回復

ChowChow 發表於 2012-1-12 16:43:57 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2012-1-12 16:38
據近幾年觀察所得,現在無論大小食店,年初一、二、三(大多數)都正常營業的,反是初四以後放假,這現象已 ...

無辦法啦,而家揾銀至上,正面啲睇,就服務人群囉
回復

anhiwan 發表於 2012-1-12 16:48:36 |顯示全部樓層
ChowChow 發表於 2012-1-12 16:43
無辦法啦,而家揾銀至上,正面啲睇,就服務人群囉

ChowChow  嘩,好喜慶呀,高堂滿座呀,你要加油揾資料呀 ^.^  發表於 4 分鐘前

係呀!每年得一日咋,媽咪生日都冇噉齊人架

難得人齊呀, 要珍惜呢d機會呀  發表於 2012-1-12 17:00
回復

ChowChow 發表於 2012-1-12 16:51:11 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2012-1-12 16:48
ChowChow  嘩,好喜慶呀,高堂滿座呀,你要加油揾資料呀 ^.^  發表於 4 分鐘前

係呀!每年得一日咋,媽 ...

你要表現好D,等媽咪威水D
回復

anhiwan 發表於 2012-1-12 16:59:25 |顯示全部樓層
ChowChow 發表於 2012-1-12 16:51
你要表現好D,等媽咪威水D

要叫外賣威得去邊 我識整一圍出黎就話威姐
回復

ChowChow 發表於 2012-1-12 17:07:09 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2012-1-12 16:59
要叫外賣威得去邊 我識整一圍出黎就話威姐

又吾可以咁講嘅 安排周詳D,食物美味D,一切順順利利,大家又食得舒舒服服嘅話,雖然叫外賣,都可以得到讚賞架
回復

anhiwan 發表於 2012-1-12 17:08:14 |顯示全部樓層
doko  難得人齊呀, 要珍惜呢d機會呀  發表於 1 分鐘前

係呀!所以要盡量令佢地開開心心,等佢地冇藉口下年唔黎
回復

ChowChow 發表於 2012-1-12 17:12:00 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2012-1-12 17:08
doko  難得人齊呀, 要珍惜呢d機會呀  發表於 1 分鐘前

係呀!所以要盡量令佢地開開心心,等佢地冇藉口下 ...

辛苦你lu
回復

anhiwan 發表於 2012-1-12 17:20:25 |顯示全部樓層
ChowChow 發表於 2012-1-12 17:12
辛苦你lu

唔辛苦.....點會辛苦,事實上我又唔識做,而且哩啲機會過一年就少一年喇,我只係出少少錢,見到媽咪既笑容就乜都抵番晒

真係乖女,抵錫  發表於 2012-1-12 17:28
回復

claudiatang 發表於 2012-1-12 17:38:36 |顯示全部樓層
有多少人呀?煲一煲靚湯,買幾款不同味道的蘿蔔糕、黃金糕,乜糕物糕。再加一煲糖水。旨在團聚啫,食是次要﹗
回復

12下一頁