日科學家用人糞製肉

作者: owlcyr 發表于 2011-6-22 09:51:04
1372 16
日本科學家發明“糞肉”。

(中評社)香港6月18日電

處理污水成為日本一大難題,有科學家應當局要求,研發出可供食用的“糞肉”,有望透過人類“自我消耗”,減低糞水排放壓力。報道引起韓國網民熱議,很多人表示難以接受,反映日本人尚未開化;
亦有人認為研究說明日本科技能“化腐朽為神奇”,呼籲要學習日本科學家。

蛋白質混牛肉 成本高肉價10倍

文匯報報道,岡山實驗室科學家池田表示,糞便含豐富蛋白質,將蛋白質從糞便分離出來,然後混合豆類、牛肉等物質製成糞肉,味道和外觀均與牛肉差不多。

池田利用反應加強器將材料混合,再放進稱為“爆炸裝置”的奇幻機器,糞肉便大功告成。據悉,糞肉含63%蛋白質,25%碳水化合物,營養價值很高。科研團隊稱,研究有助減低牛只糞便排放量,但生產糞肉的成本比真正牛肉的價錢高10至20倍。

韓國網民又藉報道諷刺當權者無能,稱在日出生的韓國總統李明博與日本人“臭味相投”,一定很喜歡吃人糞漢堡。有人建議總統府應大批購入糞肉,並現場直播高官享用人糞大餐的壯觀情景。

http://www.cn-rn.com/crn-webapp/ ... amp;docid=101736797

你會唔會試?
孖吉 發表於 2011-6-22 11:10:17 |顯示全部樓層

呵呵呵~ 下面的日本發明正好幫助處理 “糞肉” "原材料"
http://mm-hzrb.hangzhou.com.cn/system/2011/06/21/011388313.shtml
回復

giveupaguy 發表於 2011-6-22 11:30:21 |顯示全部樓層
想起都嘔心....
回復

孖吉 發表於 2011-6-22 11:52:36 |顯示全部樓層
日本高科枝食屎 vs 大陸低科枝食屎,唔知最後邊個會跑出呢?

回復

金盞花 發表於 2011-6-22 12:02:16 |顯示全部樓層
雖然要佢食屎, 但個賣相可唔可以好d? 例如在餐桌上俾隻碟佢盛上, 再用刀叉/筷子進食.  見佢宜家呢個食屎樣, 你話食咗會長命千歲都冇用, 好嘔心

相信到時日本人示範會做得得體d
回復

owlcyr 發表於 2011-6-22 12:14:51 |顯示全部樓層
佢完全表達到"食屎咁o既樣",哈哈哈~~~~~~

完全2回事wo,
一個係分離屎入面的protein再mixed埋食物一齊食   
一個係即食wo(同埋我覺得吹水作假成份居多)

前者科學上可行(即係似用RO再加UV將屎水變返飲用水)
後者恕我見識少,我完全唔明點解可以無污染,無臭味同埋乾淨到可以"生食"....(我覺得同食炭果o的一樣,係魔/騙術)
回復

孖吉 發表於 2011-6-22 12:21:49 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-22 12:14
佢完全表達到"食屎咁o既樣",哈哈哈~~~~~~

完全2回事wo,

睇個樣佛山豬場只係餵 EM 菌之類俾豬食咋,另有一段文字話:

"... 環保養豬技術的核心是,將一種稱之為原液的特殊水通過飲水方式進入豬的肌體,這種特殊水在豬體內循環過程中通過信息傳達和誘導作用,使豬體的微生物群落產生大量的善意菌 ..."
http://club.kdnet.net/dispbbs.asp?boardid=1&id=2570113&page=1&1=1#2570113

用來做肥都可以,直接食喎,佢做多幾次 SHOW 我都唔會 SHOW 佢呀
回復

owlcyr 發表於 2011-6-22 12:30:27 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-6-22 12:21
睇個樣佛山豬場只係餵 EM 菌之類俾豬食咋,另有一段文字話:

"... 環保養豬技術的核心是,將一種稱之為 ...

我知好多場o的豬都食緊EM, 甚至係BOKASHI的製成品,無錯可以令動物的健康好o的,但係我相信對排泄物無咩幫助..........
回復

giveupaguy 發表於 2011-6-22 13:42:30 |顯示全部樓層
......未來的世界變成點唔知...只感到呢2單新聞好好好得人驚.
回復

cklife 發表於 2011-6-22 15:58:42 |顯示全部樓層
就算係可食用...但點解一定要食佢呢?

食素唔係話比食用需要少d資源咩....不如食素算啦...好過食屎丫...

同意,不過日本個方法其實整完出o黎唔可以叫做屎o者(同堆肥一樣,堆完過o的已經唔係"屎"了,已經轉化o左).反而大陸果個就真係食屎了......  發表於 2011-6-22 16:09
回復

孖吉 發表於 2011-6-22 17:24:16 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-22 15:58
就算係可食用...但點解一定要食佢呢?

食素唔係話比食用需要少d資源咩....不如食素算啦...好過食屎丫... ...

可能係食屎情意結,食得 美女屎 多

呢個就真係唔知真定假啦,聽就係咁聽,哈哈  發表於 2011-6-24 09:55
回復

andyman 發表於 2011-6-23 20:23:05 |顯示全部樓層
睇完想嘔
回復

nothink 發表於 2011-6-24 18:40:07 |顯示全部樓層

只能說"世外高人,看破紅塵"  連米田共都不放過...  非我們凡人能及
回復

031504 發表於 2011-6-25 02:45:26 |顯示全部樓層
其實都幾不知所謂,,,重點係比普通牛肉貴10倍,,,

雖然大量養牛真係會令環境變差
但也不至於要發明要食屎掛,,,,食素都得姐
回復

031504 發表於 2011-6-25 02:45:55 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-6-22 17:24
可能係食屎情意結,食得 美女屎 多

人地叫金粒餐啊~~好貴ga
回復

doko 發表於 2011-6-27 01:14:32 |顯示全部樓層
佢地鍾意食屎我地唔好阻佢, 比佢地食喇, 最緊要唔好輸出佢地既國土就得
回復

owlcyr 發表於 2011-6-27 14:35:19 |顯示全部樓層
doko 發表於 2011-6-27 01:14
佢地鍾意食屎我地唔好阻佢, 比佢地食喇, 最緊要唔好輸出佢地既國土就得 ...

香港比較幸福,國內果o的食品....分分鐘慘過食屎.....
回復