半水種

作者: Fleur 發表于 2011-6-20 12:13:00
7350 53
Jasonc 發表於 2011-6-23 13:18:35 |顯示全部樓層
全部都有花好靚
回復

土豆貓 發表於 2011-6-23 14:59:19 |顯示全部樓層
Hi...nice to meet you here...
回復

Fleur 發表於 2011-6-23 14:56:25 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-6-23 09:34
我係Winnie, 你送過一盤花貓俾我架....依家仲開既花呀...

原來喺你.
回復

Quicker 發表於 2011-6-23 19:35:43 |顯示全部樓層
本來想換蝴蝶蘭用半水耕, 見你種得咁好, 等有AV苗多, 都試吓

平日淋水辛唔辛苦?
回復

Fleur 發表於 2011-6-23 23:59:07 |顯示全部樓層
Quicker 發表於 2011-6-23 19:35
本來想換蝴蝶蘭用半水耕, 見你種得咁好, 等有AV苗多, 都試吓

平日淋水辛唔辛苦?  ...

睇你有幾多盆花啦....我有差不多一百盆以上(計埋其他). 淋花最小要2粒鐘.
回復

Quicker 發表於 2011-6-25 11:11:42 |顯示全部樓層
唉! 買個鐵桶和水壼, 可以順手keep fit咯!

沸石成份同美能安相若, 正嘗試用沸石代替美能安來種普通AV,預期中和酸性, 減輕肥害.
仲妙想天開想找株走色AV(佢最敏感la), 當繡球花咁試.... 未找到主角, 未開戲, 唔好問進度同結果

沸石不會溶, 應合半水耕用, 我會用來做主石
沸石在魚街十幾廿元500G; 吉記十元有200G(水種的石仔; 養魚用), 同400G(燒魚用)

Refer to http://www.gihhwa.com/tw/natural-zeolite.html  :
富含多種天然沸石元素,是種天然的礦物質
具有強大的吸著性、吸水性,陽離子交換能力(C.E.C.)為160-185meq/100g
對氨(NH3)、硫化氫(H2S)、二氧化碳(CO2)及有害物質之吸附能力極佳。
具有高度的保肥能力,防止肥料流失,節省肥料用量。...
保水性和通氣性良好,能保持土壤鬆軟,改善團粒情形。
吸除土壤中之有害氣體,並防止有害氣體附著根部發生腐爛。
促進根部發育、枝葉強壯,防止倒伏霜害。
吸著水分不易凍結,故能防止旱害及霜害。
防止肥料過濃對作物及土壤之肥害。
防止連作障礙及微量要素缺乏症。
促使農作物收,提早成熟及促進品質之效果。
中和酸性土壤,穩定pH值,施肥後具脫臭之效
回復

Fleur 發表於 2011-6-26 11:27:49 |顯示全部樓層
emilyemilyjj 發表於 2011-6-23 12:43
OIC, thx~
那炭跟陶粒比例是多少?
I want to try try~

可以3份一喺炭.
回復

Fleur 發表於 2011-6-26 11:28:14 |顯示全部樓層
Quicker 發表於 2011-6-25 11:11
唉! 買個鐵桶和水壼, 可以順手keep fit咯!

沸石成份同美能安相若, 正嘗試用沸石代替美能安來種普通AV,預期 ...

得咗話我知啦.
回復

xyzboby 發表於 2011-6-26 11:48:19 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2011-6-20 12:17
以前書中說av要根包盆至可以開花, 但事實並非如此, 實驗告訴我濕度才是重要一環, 看圖中的av, 去泥後用半水 ...

看見你的半水種AV開了很多花花, 真善務~ 我的全水種AV 只長2個花, 請問, 是否要用濃一點的花肥液浸住, 才會開很多的花花?
另外, 請問半水種AV與全水種AV, 是否對植株均是一樣的?
回復

Quicker 發表於 2011-6-26 11:50:36 |顯示全部樓層

用泥的等6-7個月先知結果
暫時, 只知最醜最煩的少女葉都變靚咗!
換過幾次泥的配方, 加濕, 都好醜, 想掉, 用佢去根, 試水種又慢慢爛根
上個月順手種入沸石配方泥, 幾日前, 看到有一盆D葉好靚, 吓~ 原來係醜小鴨!

半水種未開戲, 熱天由泥轉水, 好似危D, 等涼時會好些嗎?

我遲左換 有一盆求唔到 C左啦  發表於 2011-6-28 00:32
回復

Fleur 發表於 2011-6-27 00:12:05 |顯示全部樓層
xyzboby 發表於 2011-6-26 11:48
看見你的半水種AV開了很多花花, 真善務~ 我的全水種AV 只長2個花, 請問, 是否要用濃一點的花肥液浸住, 才 ...

1) 永遠薄肥多施, 在夏天尤其用好淡好淡的肥.
2)我用過全水種, 在無冷氣下很難渡過夏天(又熱又濕), 在冬天水溫低又好易傷根.
回復

Fleur 發表於 2011-6-27 00:15:27 |顯示全部樓層
Quicker 發表於 2011-6-26 11:50
用泥的等6-7個月先知結果
暫時, 只知最醜最煩的少女葉都變靚咗!
換過幾次泥的配方, 加濕, 都好醜, 想掉, 用 ...

我唔會等, 在無冷氣下用泥種好易死, 通常我換半水種後嘅花會放入廁所, 較陰涼, 啲花會慢慢適應.  如果怕, 其實可以用全陶粒同炭代替用泥.  方法同換泥一樣, 留泥膽, 咁樣唔會傷根, 陶粒(大號)好疏水(好過珠石多多聲), 唔會"UP"住啲根啦.
回復

xyzboby 發表於 2011-7-22 13:41:40 |顯示全部樓層
thanks for  Fleur's sharing on watering planting.
回復

Alaska 發表於 2011-10-10 18:17:58 |顯示全部樓層
請問這個 Fleur式半水種大法 有無試過渡過冬天的經驗? 唔知會唔會冷親?
回復

magic_cone 發表於 2011-10-10 00:29:05 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2011-6-20 12:17
以前書中說av要根包盆至可以開花, 但事實並非如此, 實驗告訴我濕度才是重要一環, 看圖中的av, 去泥後用半水 ...

HI..請問園藝炭跟陶珠的比例...是不是也是在膠杯在底部上2吋位置開孔排水..THANKS
回復

sallyk 發表於 2011-10-12 16:19:09 |顯示全部樓層
原來AV都可以水種?? 仲要生得幾靚wor!!
請問個d黑色&橙色既粒粒係咩黎ga??
回復

如花 發表於 2011-10-13 18:34:00 |顯示全部樓層
我都買左幾筒一樣的七彩膠杯仔
回復

magic_cone 發表於 2011-10-13 22:37:32 |顯示全部樓層
如花 發表於 2011-10-13 18:34
我都買左幾筒一樣的七彩膠杯仔

請問係邊度買架...我個日去IKEA睇過..冇禁高身架..THANKS
回復

sinochild 發表於 2011-10-13 22:47:33 |顯示全部樓層
太勁了,竟然水種!佩服!佩服!
回復

艺堇坊 發表於 2011-10-13 22:51:47 |顯示全部樓層
高手啊,种两周就开花
回復