yahoo拍賣一個很好的賣家

作者: gunbuster363 發表于 2011-6-16 14:57:34
2814 7

遇到一個好好人的賣家

係咁ge, 早期(4月)我想種甜菊
去過花墟又冇得賣wor, 我咪想上網睇下有冇種子賣lor
我去yahoo拍賣, 見到有個人賣好多種子, 仲有甜菊, 全部都係ferry morse牌, 我就同佢買, 總數 $15 + $1.4 = 16.4

然後佢好快就email聯絡我, 留低銀行戶口no比我入錢比佢
入完我影低張atm收據, upload上網, 連埋呢幅相寄比佢, 佢好快就話寄出左

2,3日後我就收到種子了
但我播種播種再播種, 直到成包都落晒為止, 都冇一粒發芽
我心諗算啦, 十幾蚊都係唔好煩, 當我唔好彩 (同埋我都聽過甜菊好難發芽)

然後早幾日, 因為我見個樣幾得意, 所有我想種墨西哥辣椒(jalapeno)或者地獄辣椒(habanero)
但係呢度又冇人share地獄辣椒 (直到呢件事差不到搞掂, 就有人share鬼椒, 不過我怕太辣了)
我又上網找, 好彩yahoo拍賣又有人賣wor, 我再睇清楚, 又係上次賣種子比我果個人
結果我就留左個問題:

「你d種子邊度入的, 上次幫襯你買左包甜菊, 冇粒發芽........我都係想有個保證姐.......怕影響生意你就email答我啦」

佢覆我:
「種子直接由ferry morse 直接入口的,無經任何代理的。早排我都發現有問題,已經聯絡ferry morse,他們亦已承諾更換新種子給我。因stevia是他們今年的新品種,我想他們的QC出了點問題。本店亦將跟隨ferrry morse政策,如果原裝種子有任何問題,我們可替閣下更換種子或退回款項。謝謝」

竟然有得退錢? 我心諗乜香港仲有咁好的商人ge? 如果我事實係有發芽, 我都可以無發芽, 佢都唔知係咪真~大可以用呢個理由唔做任何野,包括退錢
我見佢咁順攤,就好有禮貌咁問佢, 如果可以退錢或者寄過包比我, 咁可唔可以索性唔要甜菊, 想要地獄辣椒

佢就答:

"因為打算跟返ferry morse嗰個gurantee to grow政策,一年內有任何問題都可以換。呢個牌子我自己塊田都種左幾款,發芽都好高既,佢唔似其他牌子,r呢個牌子係標明得一年有效期。所以全部種子都係當季既。我自己種野我都知道如果有種子唔發芽係咩心情,所以對於呢件事真係唔好意思,亦多謝你既feedback。始終我賣呢個牌子得半年,都未清楚佢質素是否穩定,但我自己聽返啲買家講話佢地買左既種子發芽率都好滿意。

一年內既種子會退款或者更換新種子,如果你想退款都可以的,如果你想要habanero我會退返$4比你。我應該有你record 既。但麻煩比個acc no我。
我會係呢兩日過數及寄出種子。

謝謝=]
"

有得換過隻野種, 仲有得退番差額(因為habanero係11蚊, 甜菊15蚊), 佢幾好人wor
結果我比左acc no同地址佢, 佢第二日就話寄出左

再隔三日, 姐係尋日, 我就收到種子了
成件事好似發緊夢咁
onon2000 發表於 2011-6-16 15:38:24 |顯示全部樓層
唔知你係唔係幫襯"奶爸",如果係我都有幫佢買過種子同育苗塊,佢幾好人同ok有交帶,售後服務都ok。
回復

gunbuster363 發表於 2011-6-16 21:37:36 |顯示全部樓層
onon2000 發表於 2011-6-16 15:38
唔知你係唔係幫襯"奶爸",如果係我都有幫佢買過種子同育苗塊,佢幾好人同ok有交帶,售後服務都ok。 ...

係呀, 係佢

可否PM賣家的資料,我都想要啊!謝謝^^  發表於 2011-6-23 15:23
我都想要賣家的資料~ 可不可以pm我呢? 謝謝~  發表於 2011-6-23 11:52
可唔可以PM個賣家比我呀...?  發表於 2011-6-23 10:18
回復

031504 發表於 2011-6-17 01:04:10 |顯示全部樓層
真係幾好喎~~
起碼好過淘煲班人 (細聲
回復

yeemin 發表於 2011-6-17 01:30:31 |顯示全部樓層
佢都好好人噃。其實我都响外國拍賣網都遇過兩個, 第一個係印度人, 我於成交後成個月都收唔到種子, 所以向paypal投訢, 佢第二日就退錢比我, 不過我於同日亦收到那"遲來的種子"(經常聽說印度的郵局服務不太好, 經常寄失, 送件到港要兩星期)。 當然我亦作了個藉口, 再經paypal比返錢佢。第二個係英國人(事發於今晚), 我作日成功中標及過數, 剛在今晚收到佢email, 話佢數日前因供應緊張, 所以, 以高價賣了種子比我。但佢而家手頭上有充足貨源, 佢再想以平價賣比其他人, 但佢覺得會對我唔公平, 所以退還了部份款項比我。超開心!! 唔係單為果少少錢, 而係覺得賣家真係好有(我)心。
回復

zoeyuhk 發表於 2011-6-22 23:50:39 |顯示全部樓層
我都有好多種子同奶爸買架...
超好人喎
回復

KKKK 發表於 2011-7-18 17:03:43 |顯示全部樓層
奶爸... 係唔係最近分享種子的一位?

http://hkplants.com/thread-79748-1-1.html
回復

寧望月 發表於 2011-7-19 13:48:47 |顯示全部樓層
@ @YAHOO賬號是多少?.?
回復