你對你用緊的防曬用品知幾多??

作者: owlcyr 發表于 2011-6-15 10:00:36
2583 21
Sunscreens Exposed: 9 surprising truths
1. There’s no consensus on whether sunscreens prevent skin cancer.
2. There’s some evidence that sunscreens might increase the risk of the deadliest form of skin cancer for some people.
3. There are more high SPF products than ever before, but no proof that they’re better.
4. Too little sun might be harmful, reducing the body’s vitamin D levels.
5. The common sunscreen ingredient vitamin A may speed the development of cancer.
6. Free radicals and other skin-damaging byproducts of sunscreen.
7. Pick your sunscreen: nanomaterials or potential hormone disruptors.
8. Europe’s better sunscreens.
9. The 34th summer in a row without final U.S. sunscreen safety regulations.

For details information,please take a look of this link~~
http://breakingnews.ewg.org/2011 ... utm_campaign=toxics

如果大家有時間,都可以睇下EWG入面的內容,雖然佢主要係關於美國的產品,但對我地的健康亦都好有幫助.
舉個例,而家好多人講話唔好用PC奶樽轉晒用玻璃或者BPA FREE好樽,因為有bisphenol A(BPA),但係呢個GROUP好多年前已經提出有呢問題
jellyfishy 發表於 2011-6-15 10:28:20 |顯示全部樓層
咁即係如何選樽載水?
回復

owlcyr 發表於 2011-6-15 10:37:31 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-15 10:28
咁即係如何選樽載水?

水樽,你指飲水果o的?

http://www.ewg.org/healthyhometi ... carefully#howchoose

我而家係用緊瑞士果隻sigg隻水樽. (highly recommended)

靚,型,安全,環保,輕,不過較貴(over $200)

http://www.sigg.com/products/

回復

jellyfishy 發表於 2011-6-15 11:04:43 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-15 10:37
水樽,你指飲水果o的?

http://www.ewg.org/healthyhometips/pickplasticscarefully#howchoose

yes~

現在用緊Columbia BPA free no.7 PCTG~

你個樽真係幾貴喎~ 咁你家用乜水樽載水呀?
回復

owlcyr 發表於 2011-6-15 11:10:07 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-15 11:04
yes~

現在用緊Columbia BPA free no.7 PCTG~

唔明,咪講o左用sigg lor.................

咁一個用好多年,貴買平用ma~
回復

八王爺 發表於 2011-6-15 11:15:14 |顯示全部樓層
玻璃樽唔好咩,使乜咁多牌子?
回復

owlcyr 發表於 2011-6-15 11:21:24 |顯示全部樓層
當然玻璃係暫時較安全的選擇,但拎出街用,玻璃較重同埋易打爛ma
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-15 11:23:05 |顯示全部樓層
SIGG 的樽真係好靚喎~ 香港邊樹有售呀?
回復

擔泥 發表於 2011-6-15 11:23:53 |顯示全部樓層
我行山好少用太陽油/膏,因為天氣太熱,乜野都隨汗水化晒出嚟。所以唯有長袖衫長褲加闊邊帽。

呢個係最主要的保護,但係有時熱同埋水上活動時都焗住要用  發表於 2011-6-15 11:33
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-15 11:24:16 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-15 11:10
唔明,咪講o左用sigg lor.................

你家用都係SIGG~ 啊~
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-15 11:54:04 |顯示全部樓層
防晒, 平時搽好少, 但游水好難免~
回復

孖吉 發表於 2011-6-15 11:54:12 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-15 10:37
水樽,你指飲水果o的?

http://www.ewg.org/healthyhometips/pickplasticscarefully#howchoose

羅馬人用鉛杯飲酒
現代人用鋁樽飲水

回復

owlcyr 發表於 2011-6-15 11:32:31 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-15 11:24
你家用都係SIGG~ 啊~

係好靚o架,仲要環保加安全tim,如果國產都做到呢個quality,就真係大國勃起啦~~~
不過唔可以裝40度以上o既飲品
用o左好多年了~~~

行山鋪頭同埋citysuper有售

http://hk.lifestyle.yahoo.com/li ... tml?id=art_49991d20

其實平日用開果o的食具都要留意~~~
esp仿瓷果o的~~
回復

八王爺 發表於 2011-6-15 12:10:39 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-6-15 04:54
羅馬人用鉛杯飲酒
現代人用鋁樽飲水

以為羅馬人用金杯添!

以前飯煲乽係鋁。
不過,鋁一般已氧化,形成保護層,咁用來飲水,應該OK,只是不可裝酸性飲品。
回復

owlcyr 發表於 2011-6-15 12:16:42 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-6-15 12:10
以為羅馬人用金杯添!

以前飯煲乽係鋁。

用鉛杯飲紅酒,所以中鉛毒ma~
食得鋁多會有Alzheimer's and Lou Gehrig's disease ma~
呢隻樽外層係鋁,入面係一隻liner,呢隻可以裝酸性o野的.
回復

owlcyr 發表於 2011-6-15 12:17:02 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-6-15 11:54
羅馬人用鉛杯飲酒
現代人用鋁樽飲水

so????????
回復

孖吉 發表於 2011-6-15 13:25:17 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-15 12:17
so????????

當有信譽的廠出品了安全的樽,就有好多人買,Gerber 如是,SIGG 如是;跟住就好多廠出啲外形相似的平貨 (或者功能不足的"貴"貨),形成巿場充斥着呢啲 cheap 嘢 ... 所以大廠的產品保護了它的買家,但它的流行郤引致更多的消費者受到毒害。雖然不是由大廠直接引起,但呢個現像我們真是要十分小心面對
回復

owlcyr 發表於 2011-6-15 14:07:32 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-6-15 13:25
當有信譽的廠出品了安全的樽,就有好多人買,Gerber 如是,SIGG 如是;跟住就好多廠出啲外形相似的平貨 ( ...

我諗唯一都係要教育一下消費者,我諗呢個應該列入通識問題rather than果o的洗腦教育..........
但之後會唔會因為太多流o野,反而令真o野越做越唔掂,從而劣幣驅逐良幣?

讚~  發表於 2011-6-15 14:26
回復

八王爺 發表於 2011-6-16 14:16:22 |顯示全部樓層
有盼望嘅,好似我地啲咁有正確價值的人,多啲生仔女,教育好下一代,咁咪取代果啲歪種。
但如果我地因為依家社會咁而不生育,下一代全部喺果啲歪種,咁都.... .....
回復

八王爺 發表於 2011-6-23 13:57:00 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-15 04:10

最近塑化劑的問題,我都同老婆商量過,小朋友唔再用膠水樽了,也去買了兩個SIGG給女兒用。

佢地都好LIKE啲咁可愛又輕巧的水樽。

左邊300ML 小女兒用;

右邊600ML 大女兒用。

其實塑化剷無得避免(係呢期用o黎o黎做emulsifying agent先攪出咁大件事...) 我都話好靚又輕o架啦,hohohoho~~~  發表於 2011-6-23 14:17
回復

12下一頁