油斑問題

作者: chambee 發表于 2011-6-14 16:40:07
3816 42
jellyfishy 發表於 2011-6-15 10:52:16 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-6-15 10:39
我開冷氣打, 冇幾熱姐~
乳皂即係? 我未打過喎...

用奶冰溶NaOH, 要慢慢溶,否則好易燒焦奶,影響潤膚功效和破壞皂的外觀.
還有其他方法加奶入手工皂的~ 例如攪皂時入奶粉....
回復

cklife 發表於 2011-6-15 10:55:27 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-6-15 10:41
我發現落左eo都係好快冇晒味... 我係trace左先落, 再搞多兩搞就入模, 你地果d keep到好耐架? ...

EO氣味keep唔耐架...所以要想辦法留住氣味...

我會加埋定香既精油希望keep得好D....晾皂時開始係一大舊磚頭咁晾皂....晾到好乾身下...先會切皂...因為切細左味又易走D...

皂晾乾就算....放入密實袋存氣...再放入真空箱。

好似薄荷皂...用薄荷精油外會用廣霍香做定香,另外加薄荷腦亦會加強薄荷味...

冬天做既皂...我會用薰衣草,亦係加廣霍香做定香,暫時都OK...有淡淡香味囉....

亦會做一D無精油既皂...例如蜜糖皂...因為有蜜糖香味...所以唔落EO唔想蓋左淡淡蜜糖香...
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-15 10:55:56 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-6-15 10:41
我發現落左eo都係好快冇晒味... 我係trace左先落, 再搞多兩搞就入模, 你地果d keep到好耐架? ...

要看 eo quality , 個別 eo 的香味持久度,加入eo 的量,和當時皂的溫度,攪皂時,如果皂體太熱,eo好快揮發掉.
eo 太少的話,無味又無乜療效.選擇容易揮發的eo, 又係好快無味...
所以落甚麼eo, 那個牌子的eo, 溝eo 的比例.... etc.... 就要溫習和經驗了~
回復

chambee 發表於 2011-6-15 12:16:21 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-15 10:55

我會加埋定香既精油希望keep得好D....晾皂時開始係一大舊 ...

原來廣霍香可以做定香, 又學到野啦~ thanks cklife !
回復

chambee 發表於 2011-6-15 12:19:31 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-15 10:55
要看 eo quality , 個別 eo 的香味持久度,加入eo 的量,和當時皂的溫度,攪皂時,如果皂體太熱,eo好快 ...

eo我用開英國amphora aromatics, quality都唔差, 份量係500g皂+10ml, 試過lavendor, 甜橙, geranium, so far geranium既味係比較keep得耐d, 甜橙好快冇晒味, 可能係因為佢係高音油~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-6-15 15:22:08 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-6-15 12:19
eo我用開英國amphora aromatics, quality都唔差, 份量係500g皂+10ml, 試過lavendor, 甜橙, geranium, so  ...

又多一個中左毒啦
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-15 15:27:34 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-6-15 12:19
eo我用開英國amphora aromatics, quality都唔差, 份量係500g皂+10ml, 試過lavendor, 甜橙, geranium, so  ...

bingo 啦~ 柑橘類都很快揮發,滴個幾下eo時, 真係好想咬啖佢(皂)~
木質類的香味都幾耐久~ 有些花香也很持久, 如 jasmine, ylangylang~
含荃的精油香氣也算幾持久 e.g. Eucalyptus citriodora, E. radiata, Eucalyptus sp... Cubeba, lemongrass...
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-6-15 15:32:30 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-15 15:27
bingo 啦~ 柑橘類都很快揮發,滴個幾下eo時, 真係好想咬啖佢(皂)~
木質類的香味都幾耐久~ 有些花香 ...

哈,又挑起水母條老師根啦,唔教書真係晒左你
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-15 15:47:18 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-6-15 15:32

你夠係根癮起, 周身痕~
回復

Sylvia 發表於 2011-6-15 15:54:23 |顯示全部樓層
好亞, 您兩個繼續痕, 我就繼續睇~
回復

chambee 發表於 2011-6-16 13:08:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-15 15:27
木質類的香味都幾耐久~ 有些花香 ...

jasmine好貴哩... 唔捨得要黎整皂, ylang ylang d味怪怪... 不過真係木質類既味keep得耐d, 但無奈柑橘類既香味我又好喜歡...
回復

chambee 發表於 2011-6-16 13:09:34 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-6-15 15:22
又多一個中左毒啦

我中左毒好耐架喇, 不過鬼鬼鼠鼠冇出聲之嘛...
回復

chambee 發表於 2011-6-16 13:10:20 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-6-15 15:32

正呀~ 教多d~教多d~教多d~
回復

candyafr 發表於 2011-6-16 13:11:49 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-6-16 13:08
jasmine好貴哩... 唔捨得要黎整皂, ylang ylang d味怪怪... 不過真係木質類既味keep得耐d, 但無奈柑橘類 ...

用甜橙+檸檬..........好味架
回復

chambee 發表於 2011-6-16 13:12:39 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-6-16 13:11
用甜橙+檸檬..........好味架

好快冇晒味哩...
回復

candyafr 發表於 2011-6-16 13:17:26 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-15 10:55

我會加埋定香既精油希望keep得好D....晾皂時開始係一大舊 ...

我上次用左廣霍香+茶樹+薄荷................好香,不過我用左3%
回復

cklife 發表於 2011-6-16 13:20:22 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-6-16 13:08
jasmine好貴哩... 唔捨得要黎整皂, ylang ylang d味怪怪... 不過真係木質類既味keep得耐d, 但無奈柑橘類 ...

伊蘭我覺得陣味好妖艷...我頂唔順...我比較中意D似男用古龍水既味...我勁愛廣霍香...廣霍香加西柚味道超正..
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-6-16 13:25:31 |顯示全部樓層
伊蘭要溝野先好用,單用D味太濃,不過買左隻有機一級D味又真係唔錯喎
回復

candyafr 發表於 2011-6-16 13:29:09 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-6-16 13:25
伊蘭要溝野先好用,單用D味太濃,不過買左隻有機一級D味又真係唔錯喎

我鐘意用伊蘭來溝檀香做hand oil.................好味到死,又潤,搽完瞓覺

檀香...貴囉....我通常用黎安神....訓覺用好正...  發表於 2011-6-16 13:33
回復

chambee 發表於 2011-6-16 13:36:47 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-16 13:20
伊蘭我覺得陣味好妖艷...我頂唔順...我比較中意D似男用古龍水既味...我勁愛廣霍香...廣霍香加西柚味道超 ...

係呀, 係好妖艷呀, 我諗左好耐都諗唔到點形容...
廣霍香加西柚又真係未試過喎, 一定要試下先~
回復