油斑問題

作者: chambee 發表于 2011-6-14 16:40:07
3814 42

有事請教, 係咪出左油斑既皂就唔用得架喇? 如果切走d有油斑既位, 要黎整再生皂得唔得? thanks!
jellyfishy 發表於 2011-6-14 16:44:41 |顯示全部樓層

我不會拿來做再生皂,費時失事,因為皂體內裡始終有油壞了,但對身體沒影響的,只是味度不好聞,長相不好看罷了.我會把成件皂分屍,用來洗衫抹東西~

有好多blog 提過類似的話題,可以一看.

http://tw.myblog.yahoo.com/jw!ow ... w--/article?mid=156

http://space.uwants.com/html/76/4119376-414106.html

回復

chambee 發表於 2011-6-14 16:52:41 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-14 16:44
我不會拿來做再生皂,費時失事,因為皂體內裡始終有油壞了,但對身體沒影響的,只是味度不好聞,長相不好看 ...

唔該晒jellyfishy!
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-14 17:02:46 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-6-14 16:52
唔該晒jellyfishy!

大家研究研究,一齊進步~~~ yeah~~

剛開始學打皂,試過跟網上教學玩SF (superfatting),個批皂頭幾個月,好好用,好潤,但.... 四個月左右,到了夏天,很快就壞了,味難聞得很.心又唔想掉它們入垃圾埇,就試用來洗衫,最後過水時加少少lavender eo, d衫洗出來乾乾淨淨無怪味,好彩,咁就唔洗浪費了心機會皂了~
現在很少很做SF,知道SF會減低皂體穩定度~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-6-14 17:26:01 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-14 17:02

剛開始學打皂,試過跟網上教學玩SF (superfatting),個批皂頭 ...

哈哈,我從開始都不敢做SF,除非係固意做一兩款特潤的就會落1-2CC荷荷巴油做防腐(500g或以上皂液)
以前讀書D野入晒腦,通常買到的化學藥品都唔會純,約係90%-95%,如果去到98%已經係好鬼貴,所以用正常的皂化價去計算已經有SF了,而且睇人地D卜成日都話出油,以免浪費心機,唔好攪咁多花臣,按算式計數,輕鬆簡單
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-14 17:46:52 |顯示全部樓層
我都係最多SF 5g左右caster oil / 椰油~ 都死~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-6-14 17:47:55 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-14 17:46
我都係最多SF 5g左右caster oil / 椰油~ 都死~

唔使死,快d用晒佢咪得囉
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-6-14 17:50:27 |顯示全部樓層

仲有呀,呢排見到人地d卜成日話低溫皂又係成日出油,所以我決定都係維持向35-45度打

從來無諗過底溫打皂...咁麻煩...我最怕假皂化....冬天都少做皂...仲要特登低溫..好煩..  發表於 2011-6-14 18:47
回復

chambee 發表於 2011-6-14 17:53:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-14 17:02

剛開始學打皂,試過跟網上教學玩SF (superfatting),個批皂頭 ...

我都係頭一次做sf, 點知就衰左...
回復

chambee 發表於 2011-6-14 17:54:36 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-6-14 17:26
哈哈,我從開始都不敢做SF,除非係固意做一兩款特潤的就會落1-2CC荷荷巴油做防腐(500g或以上皂液)
以前 ...

我加左5% SF, 出晒事...
回復

chambee 發表於 2011-6-14 17:55:49 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-6-14 17:50
仲有呀,呢排見到人地d卜成日話低溫皂又係成日出油,所以我決定都係維持向35-45度打 ...

我通常45-50度打, 我都聽過話低溫皂易出油
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-14 18:17:24 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-6-14 17:55
我通常45-50度打, 我都聽過話低溫皂易出油

夏天打45-50度,熱~~ 我好熱~ 
打乳皂囉,唔洗咁熱~ 
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-6-14 18:18:57 |顯示全部樓層
用35度啦,剛好
回復

cklife 發表於 2011-6-14 18:43:41 |顯示全部樓層

我最初做皂都有試超脂...但依家己經唔會咁做囉....控制唔好,真係好易壞...

一般起左油斑...就會被我將佢定格為家事皂架喇...多數用黎洗厠所....

想洗感潤D...我會加蜜糖....同埋舊皂放耐D先用...
回復

cklife 發表於 2011-6-14 18:45:52 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-6-14 17:26
以前 ...

同我一樣呀....我都係覺得....其實唔減鹼都好啦...油脂都唔會全部鹼化...咪即係超左脂囉...呵..呵..

仲要加埋倒油時錯手倒多少少果D...己經超過架喇...我次次都會手震倒多少少...
回復

cherrylwy 發表於 2011-6-15 02:33:15 |顯示全部樓層

唔該我想問下你地成日講既EO係咩來?
回復

cklife 發表於 2011-6-15 08:08:53 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-15 02:33
唔該我想問下你地成日講既EO係咩來?

Essential oils 精油...

精油是从植物的花、叶、茎、根或果实中,通过水蒸气蒸馏法、挤压法、冷浸法或溶剂提取法提炼萃取的挥发性芳香物质。

一般香皂或護膚品通常用香精(人工合成),只有香味沒有療效.....而且,好多人對香精敏感....化學物質我地都有戒心...吸聞得多會覺得唔好...所以我地改用天然物料提煉的精油...

精油...依據提煉既植物唔同會有唔同既功效,放入護膚品或皂度,對成品針對既問題有幫助。但由於佢有藥理作用,種類份量要小心處理。

謝謝教授~  發表於 2011-6-15 19:40
回復

chambee 發表於 2011-6-15 10:39:36 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-14 18:17
夏天打45-50度,熱~~ 我好熱~ 
打乳皂囉,唔洗咁熱~ 

我開冷氣打, 冇幾熱姐~
乳皂即係? 我未打過喎...
回復

chambee 發表於 2011-6-15 10:41:11 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-15 08:08
Essential oils 精油...

精油是从植物的花、叶、茎、根或果实中,通过水蒸气蒸馏法、挤压法、冷浸法或溶 ...

我發現落左eo都係好快冇晒味... 我係trace左先落, 再搞多兩搞就入模, 你地果d keep到好耐架?
回復

chambee 發表於 2011-6-15 10:41:55 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-6-14 18:18
用35度啦,剛好

thanks, 咁我今個星期試35度先~
回復

123下一頁