更新有圖.....*大玫瑰*

作者: *豹妹yabbe 發表于 2011-6-11 08:23:04
1960 23

早晨呀咁多位*

影左門前既左右兩棵紅玫瑰.....
另外仲有粉紅同黃玫瑰....
請問呢隻係咩種呢?*

另外...紅玫瑰兩棵都應該有大病....見佢d葉有黃同班應該點算???*
好多都開緊花...仲有好多都開完結左果!!
應該點打理呢???*
cut左d果佢定係由佢自己趺???

d 葉應該點算???*

其他相加在相冊^^~因為新手up唔到大相呀~><"  唔該各位*~

http://hkplants.com/space-uid-58614.html

ht333147 發表於 2011-6-11 10:22:56 |顯示全部樓層

你的相冊有很多相, 如何找到玫瑰?
可以試試:
在點入添加圖片的icon, 再點相冊圖片, 最後點你要加的相片就是
回復

nightcat1993 發表於 2011-6-11 19:36:10 |顯示全部樓層
搵唔到圖......
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-14 09:15:26 |顯示全部樓層
哦~ thxthxthx*
我諗可以因為太大張相....
我新手所以up唔到~ 我再試試.....^^
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-14 09:37:03 |顯示全部樓層
加到相喇....
我將d相放落facebook落down返落黎-3-"" 唔該哂
回復

alextang 發表於 2011-6-14 21:06:37 |顯示全部樓層
黃左果D剪左佢,開完花剪短佢,弱枝唔要佢。
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-15 04:54:05 |顯示全部樓層
@@~ 嘩,,咪冇哂葉囉咁
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-15 04:54:35 |顯示全部樓層
alextang 發表於 2011-6-14 21:06
黃左果D剪左佢,開完花剪短佢,弱枝唔要佢。

咁如果開完花佢結左果都剪左佢??~
回復

alextang 發表於 2011-6-15 06:56:46 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-6-15 04:54
咁如果開完花佢結左果都剪左佢??~

D果多數唔要架,除非你要留種孑。
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-15 12:00:38 |顯示全部樓層
alextang 發表於 2011-6-15 06:56
D果多數唔要架,除非你要留種孑。

哦~ 原來係咁....*
我爸話-3- l:::佢未謝你做咩要剪左佢姐-3-" 咁講.....
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-16 02:41:37 |顯示全部樓層
剪左黃爛葉,,但係駛唔駛忍心再剪多d?
定係由佢睇下生成點先?*

唔駛咁快,種好D先啦。  發表於 2011-6-16 20:46
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-17 14:20:42 |顯示全部樓層
好啦唔該^^~
回復

nightcat1993 發表於 2011-6-20 00:18:45 |顯示全部樓層
D玫瑰係唔係有白粉病?D莖好似有D白白地......
同埋果D果子最好剪左佢...浪費營養,除非你想由種子開始種..
秋天得閑就修剪下吧.....生得好亂...
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-20 01:36:09 |顯示全部樓層
nightcat1993 發表於 2011-6-20 00:18
D玫瑰係唔係有白粉病?D莖好似有D白白地......
同埋果D果子最好剪左佢...浪費營養,除非你想由種子開始種.. ...

知道知道......
我都係岩岩搬黎..e+除左自己新+既成員之後....得閒接手打理埋本身有既花草樹木....
所以佢到底咩病我都真係唔清楚....如果真係有病應該點做???

果子我一陣出去剪哂佢先.....
我都想試下種子開始種,,點知知佢熟未呢??
係咪佢莖開始黑就可以剪落黎落泥?
定係等佢全個黑哂先???

早排有壇友話我知可以高壓,,我又試緊高壓棵粉紅....唔知得唔得呢!!!

修剪方便.....我盡力啦....~真係未試過呀~
回復

花草之家 發表於 2011-6-20 12:11:15 |顯示全部樓層
yabbe,睇見棵玫瑰就知你冇做功課玫瑰好多病蟲害架!
見枝條有白色(睇唔清楚),不過唔似白粉病(因為d葉都冇白粉),可能係介殼蟲。
首先剪左d殘花同d果,摘左d病葉,再用牙刷將介殼蟲刷甩,再噴專殺介殼蟲藥,加埋殺菌劑一齊噴,使用前記得睇清楚說明書。
依家ge天氣係白粉病黑斑病同埋蟲害ge高峰期,要隔7日噴1次殺菌藥,15日噴1次殺蟲藥,一直到10月
你可以參考吓以上ge方法,希望可以幫到你啦
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-21 07:20:54 |顯示全部樓層
花草之家 發表於 2011-6-20 12:11
yabbe,睇見棵玫瑰就知你冇做功課玫瑰好多病蟲害架!
見枝條有白色(睇唔清楚),不過唔似白粉病(因為d葉都 ...

真係好多謝你呀......
我要將所有野用字典查一次-3- 因為屋企所有野都係英文睇唔明-3-

但係我又見唔到佢有虫喎-3-
試下先....
如果d葉小小爛都要cut左佢@@ 咁咪變左好細棵囉
回復

花草之家 發表於 2011-6-22 12:57:39 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-6-21 07:20
我要將所有野用字典查一次-3- 因為屋企所有野都係英文睇唔明-3-

但係我又見唔到佢有虫喎-3-
試下先....
  如果d葉小小爛都要cut左佢@@ 咁咪變左好細棵囉

千祈唔好剪枝條呀!淨係剪剪左有病ge葉就ok,爛左小小ge葉唔使剪。

↓  發表於 2011-6-26 08:30
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-26 08:30:35 |顯示全部樓層
點解唔好剪枝條呀~???*  
另外....如果佢左結左果...唔係應該cut左佢咩~??
回復

花草之家 發表於 2011-6-27 12:23:52 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-6-26 08:30
點解唔好剪枝條呀~???*  
另外....如果佢左結左果...唔係應該cut左佢咩~??

yabbe,因為你講過 "如果d葉小小爛都要cut左佢@@ 咁咪變左好細棵囉"     你咁講會唔會係誤會左剪病葉係連埋枝絛一齊剪?

玫瑰係夏天唔好重剪枝條呀!好易死架!

你如果想種好d玫瑰,一定要睇書(圖書館有的),因為你連最基本ge花後修剪都唔識
回復

12下一頁