薄荷皂

作者: cklife 發表于 2011-6-10 18:25:03
5167 72
jellyfishy 發表於 2011-6-13 10:27:45 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-12 22:22
因為我鍾意多泡~  
所以我個夏天配方一般有23% 椰子油 和 5-10%萞麻油~
棕櫚油令皂體厚實無咁易 ...

嘩~ 30% caster oil ... 我最多都係18%, 用來做洗髮皂~
現在的配方普遍很夠硬, 香港地濕濕地, 都係硬淨d 好~

我咪係做洗髮皂囉....用起黎超級正...長髮好軟好滑溜....但平日佢就己經痴手痴腳...落雨天見到佢真係想死...佢成個喊包咁....  發表於 2011-6-13 11:44
回復

cklife 發表於 2011-6-13 09:44:12 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-6-13 09:42
同意﹗但太長時間就會驚和煩﹗一個鐘左右我都可以接受的。

我都係....一個鐘左右我OK....一個半鐘我就會開始覺得煩架喇....
回復

cklife 發表於 2011-6-13 09:39:44 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-6-13 09:05
係呀﹗用棕櫚油來溶蜂蜜........前晚底皂trace的過程都算可以。可能我冇乜力,所以攪拌的時間會較你們久 ...

攪得快有快好...慢有慢好....攪得慢D材料有時間充份融合,質感會細緻D...
回復

claudiatang 發表於 2011-6-13 09:42:13 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-13 09:39
攪得快有快好...慢有慢好....攪得慢D材料有時間充份融合,質感會細緻D...

同意﹗但太長時間就會驚和煩﹗一個鐘左右我都可以接受的。
回復

claudiatang 發表於 2011-6-13 09:45:17 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-13 09:44
我都係....一個鐘左右我OK....一個半鐘我就會開始覺得煩架喇....

毛挫............
回復

claudiatang 發表於 2011-6-13 09:05:18 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-12 14:23
你想要幾多泡呀?我老公無投訴喎....

因為夏天有時會幾多雨,所以想做硬D....費事一落雨舊皂就淋PET PET. ...

係呀﹗用棕櫚油來溶蜂蜜........前晚底皂trace的過程都算可以。可能我冇乜力,所以攪拌的時間會較你們久些。
回復

Apple818 發表於 2011-6-13 12:02:11 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-12 14:23
你想要幾多泡呀?我老公無投訴喎....

因為夏天有時會幾多雨,所以想做硬D....費事一落雨舊皂就淋PET PET. ...

講起蜂蠟我有D驚呀. 我只用過一次, 佢盈結得好快呀, 好容易有假Trace現象. 打打下底皂要再坐溶佢先再打呀. 搞到雞手鴨腳.
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-13 12:06:11 |顯示全部樓層
Apple818 發表於 2011-6-13 12:02
講起蜂蠟我有D驚呀. 我只用過一次, 佢盈結得好快呀, 好容易有假Trace現象. 打打下底皂要再坐溶佢先再打呀 ...

所以我都幾驚用蜂蠟 ~ 我唔係咁控制到佢~~  
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-13 12:07:08 |顯示全部樓層
"成個喊包" ~  ck 形容得好神似~~  對caster oil , 對佢又愛又恨~~
回復

cklife 發表於 2011-6-13 12:10:24 |顯示全部樓層
Apple818 發表於 2011-6-13 12:02
講起蜂蠟我有D驚呀. 我只用過一次, 佢盈結得好快呀, 好容易有假Trace現象. 打打下底皂要再坐溶佢先再打呀 ...

咁要睇用幾多份量喇....我加蜂蠟有限製架...因為太多蜂蠟會影響洗感....洗完有層野係皮膚就唔好喇...

咁有蜂蠟配方...改係夏天打咪無事囉....冬天我都唔會打加蜂蠟既配方....免得假皂化...
回復

cklife 發表於 2011-6-13 12:13:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-13 12:07
"成個喊包" ~  ck 形容得好神似~~  對caster oil , 對佢又愛又恨~~

真係又愛又恨...

我一向做潤唇膏都愛單一椰子油,貪佢唔易氧化...可以放耐D...

上次因為想做有少少令身,似唇彩咁....就加左少少蓖麻油...真係令令地...鎖水效果仲好左添...
但可以存放時間就變短左....

真係又愛又恨.....
回復

Apple818 發表於 2011-6-13 12:14:51 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-13 12:06
所以我都幾驚用蜂蠟 ~ 我唔係咁控制到佢~~

係呀, 同埋用完蜂蠟, D器皿好難洗呀~~~

Jellyfish, 你今日luchtime得唔得嫻呀?

我想call你, 問你有關用L小姐的吐C模拉花要注意的事項呀!

我又一D都唔覺難洗喎....今日又想打一底馬寒皂喇......應該要打冬天用既牛奶皂....同老祖母...  發表於 2011-6-13 12:30
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-13 12:15:22 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-13 12:13
真係又愛又恨...

我一向做潤唇膏都愛單一椰子油,貪佢唔易氧化...可以放耐D...

jojoba oil 都好glossy 架~不過唔夠椰子油硬~
椰子油, 唔覺唔覺陪左我2年~ 佢係我濕疹良伴~

jojoba oil 再加d堅果油,又潤又保濕  發表於 2011-6-13 23:05
jojoba 呀...下次又試下...  發表於 2011-6-13 12:31
回復

cklife 發表於 2011-6-13 13:44:39 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-6-13 13:36
我都浸咗一大樽好香添,但ck點解小朋友唔用得紫草油呢,紫雲膏佢哋又可以用? ...

我都叫人盡量唔好比小朋友用紫雲膏架....

一般我建議...六歲以下免得過就唔好用..六歲以上...小量細面積間中可以用....

因為紫草囉....有研究用老鼠做實驗....報告話會影響老鼠生育能力嘛...

咁...大家都愛錫細路...而且...影響生育能力...好大責任喎....唔理係人體係咪一樣...避得咪避囉....

如果要防老公係外邊留野種...咪比多D老公用囉....當係防外遇偏方...哈..哈...

果要防老公係外邊留野種...咪比多D老公用囉....當係防外遇偏方 听完好想笑  發表於 2011-6-13 13:48
回復

cklife 發表於 2011-6-13 13:45:51 |顯示全部樓層
現代藥理:

A.避孕作用:紫草根(日產)乙醇提取液100毫克/100克、30%紫草根粉末混合食喂飼動物均可抑制大鼠動情期,根中提出的色素則無效。雲南產紫草 50%的糖漿劑,給予小白鼠口服一個月,能明顯抑制其動情週期,停藥二個月後可恢復;並能抑制小鼠生育率,正常小鼠連續口服紫草兩個月,卵巢明顯減輕,子宮及垂體則輕微減輕。新藏假紫草、廣西紫草、紫草根(品種均未注明)口服降低小白鼠的生育率,並有明顯抗垂體促性腺激素及抗絨毛膜促性腺激素的作用。

B.抗菌、抗炎作用:紫草對京科病毒試管內有抑制作用,對金黃色葡萄球菌、靈桿菌亦能抑制。蘇聯產紫草L.purpurocaeruleum的酊劑對化膿菌、大腸桿菌有抑制作用,並能加速上皮生長以及治療燒傷。日本產紫草根的乙醚或水提取物口服或局部應用能抑制毛細血管通透性(大鼠皮內色素滲出法);口服提取物100毫克/公斤對角叉菜膠引起的大鼠後肢浮腫與布他酮有同樣的抑制效力。紫草水煎劑對小白鼠結核病有一定療效,用平皿法試驗能抑制多種真菌。紫草膏可用於顏面癬。

C.對循環系統的影響:新疆軟紫草煎劑對健康家兔及蟾蜍之離體或整體心臟,皆有明顯的興奮作用,此作用與煎劑中含鈣有關。在全身麻醉下靜脈或肌肉注射此煎劑,能使近半數動物(兔、犬、貓)血壓急劇下降,甚至死亡。

D.抗腫瘤作用:據報導,紫草根對絨毛膜上皮癌及惡性葡萄胎有一定的療效。用美藍試管法初篩,紫草根對急性淋巴細胞性白血病有極輕度的抑制作用。紫草可減少自發性乳癌的發病率。

E.其他作用:新疆軟紫草煎劑對兔有緩和的解熱作用,對家兔離體子宮及小腸平滑肌有不恒定的興奮作用,口服煎劑能加強小腸的緊張性與收縮,靜脈注射則無此反應,紫草葉提取物可使兔血糖下降,增加豚鼠腸管張力,對大鼠無利尿作用。
資料來源:中醫藥綠色養生
回復

貓后 發表於 2011-6-13 13:36:59 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-13 12:32
有無試過浸金盞花油呀?

小朋友唔用得紫草油...佢地話金盞花得喎...而且有少少香味添....

我都浸咗一大樽好香添,但ck點解小朋友唔用得紫草油呢,紫雲膏佢哋又可以用?
回復

cklife 發表於 2011-6-13 12:32:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-13 12:15
jojoba oil 都好glossy 架~不過唔夠椰子油硬~
椰子油, 唔覺唔覺陪左我2年~ 佢係我濕疹良伴~  ...

有無試過浸金盞花油呀?

小朋友唔用得紫草油...佢地話金盞花得喎...而且有少少香味添....

我之前係ND有買過有機金盞花...佢D花得架喎...
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-13 12:39:10 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-13 12:32
有無試過浸金盞花油呀?

有自己浸架,金黃色的油,幾靚架~

對濕疹好架喎....  發表於 2011-6-13 12:41
回復

貓后 發表於 2011-6-13 13:49:41 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-13 13:44
我都叫人盡量唔好比小朋友用紫雲膏架....

一般我建議...六歲以下免得過就唔好用..六歲以上...小量細面積 ...

咁我明白了,小朋友都建議用金盞花做的藥膏好一點了
回復

Apple818 發表於 2011-6-13 16:04:03 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-13 13:45
現代藥理:

A.避孕作用:紫草根(日產)乙醇提取液100毫克/100克、30%紫草根粉末混合食喂飼動物均可抑 ...

CK, 係咁紫草皂是否都不適宜給小朋友用呢?
回復