返回列表 發新帖

"3米高"向日葵

作者: April_lala 發表于 2011-6-9 22:13:40
2697 28
April_lala 發表於 2011-6-15 21:27:48 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-15 09:49
咦,呢隻種係一棵多花o架?

系啊, 呢隻品種系多花的, 除左主幹頂開一堆的花之外, 每塊葉幹又開一堆, 葉幹的中間小葉上又再開一堆.....夠肥就得啦.
呢幾日連D葉仔中間都開一堆, 睇下面的相啦, 當然, 呢D花就好細朵, 睇來是結唔到種子的.

IMG_0201 (Small).JPG

天氣好, D花真系好靚.

IMG_0188 (Small).JPG

就系葉子的中間, 都可以系節位開一堆的小向日葵,但花心好細的.

IMG_0210 (Small).JPG
回復

April_lala 發表於 2011-6-26 14:04:54 |顯示全部樓層
最近摘左一個開完花的來看, 發現就算種子成熟左, D葵花子都系無肉的, 裏面的肉系收縮到扁扁的.
看來這個品種系留唔到種子啦....可惜!
或者將原裝種子分D俾大家啦, 但數量剩得唔多.

再貼下D相先.

IMG_0050 (Small).JPG

IMG_0235 (Small).JPG

回復

April_lala 發表於 2011-6-26 14:12:22 |顯示全部樓層
有花友去開歐洲旅遊, 可以睇下找找呢種向日葵種子, 貼個包裝比大家睇睇.

呢個系正面, 右上角的CODE寫住F1, 唔知系咪因為咁, 所以留唔到種呢???
IMG_0121 (Small).JPG

呢個系背面的, 話可以生到2米,但實際上落地種生到3米幾.
IMG_0297 (Small).JPG

可惜, 唔可以留種  發表於 2011-6-27 23:34
回復

qcchan1 發表於 2011-6-26 17:47:43 |顯示全部樓層
haha...樓上以為是食人花唷!!!!
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-27 12:18:45 |顯示全部樓層
我仲未識睇咩係 側芽
回復

newworld1010 發表於 2011-6-28 18:46:05 |顯示全部樓層
住2樓的可以免費賞花了~~笑了~ha
回復

April_lala 發表於 2011-6-28 20:18:11 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-6-27 12:18
我仲未識睇咩係 側芽

側芽系, 除了主幹頂的花之外, 其他葉子生出來的開花支幹....
看看第一張相,旁邊開出來的就系側芽生出來的花.

側芽@@? 唔係側莖咩@@??  發表於 2011-6-29 14:09
回復

April_lala 發表於 2011-6-28 20:24:13 |顯示全部樓層
貼一張自己收的種子, 成個花序幾百個葵瓜子, 得4粒系實淨有肉的, 等呢4粒瓜子風乾後, 試下種先.

呢4粒自己留種子的, 好細粒,真系好細....但居然, 比原裝種子還要大粒,哈哈
IMG_0314 (Small).JPG

有4粒都好呀!  發表於 2011-6-28 21:10
回復

chingyi724 發表於 2011-6-28 20:34:32 |顯示全部樓層
真利害...希望你的種子發芽成功!!種1個向日葵園出黎^^
回復