在taobo 買的種子

作者: working 發表于 2011-6-9 15:59:08
4968 78
kisssze 發表於 2011-6-10 07:33:54 |顯示全部樓層
Pls pm me tks~~~
回復

working 發表於 2011-6-10 09:20:59 |顯示全部樓層
puffycream 發表於 2011-6-10 01:07
想問下買東西是郵寄定速遞呢?會唔會運費好貴架?

我是用速遞.  

有一次買了 6個長形盆, 其中有2個是有錢鐵架,  2個 嘖水壺 (夾過價平過花墟, 一模一樣的)  防虫網, 有機肥.  培苗盤.  
直接送來香港 運費是 $48元 (RMB)  .我個人覺得OK啦.  去花墟來回的車費也省回.  

另一次我買了 20斤土.  當然唔會直接送來香港. 運費太貴了.  我是送去國內(江門)的集運公司.  再由集運公司送來香港.  
而集運公司會收 首重  $15/KG.. 之後就收 4元/ KG.   (是由江門送去香港)  我買了營養土和其他的重東西. 所以首重已經免費. (OVER 20KG 是 不收首重)  其他東西是指  : eg 是其他店的東西 (我有買過天台用的燈,  衣服,  天台用的鞋櫃....etc) 其實都是想省運費.  我  
多數是叫所有店主送貨去江門的集運公司.  收齊後就叫集運送來香港. (今天order, 明天已在香港收貨) 而各taobo 店送國內,運費計法不同. 有d店是買滿了 100元 or 某一金額 就 不收運費. (是國內送國內) 一般收 8 至 15元.  

回復

joelai 發表於 2011-6-10 10:32:14 |顯示全部樓層
麻煩你都PM我,唔該你^^
回復

老馮 發表於 2011-6-10 10:34:55 |顯示全部樓層
Hi Working,

請PM我知.

感激
回復

cklife 發表於 2011-6-10 10:55:25 |顯示全部樓層
集運公司喔...原來有D咁既公司架...又幾方便喎...係淘寶買野...好多野唔肯送黎香港...唔知搵集運公司會唔會好D呢...

可唔可以比集運公司資料我呀?

我又要集運同tb資料呀唔該!  發表於 2011-6-10 11:02
回復

cindyturtle 發表於 2011-6-10 10:59:53 |顯示全部樓層
咁你用邊間集運呀? 唔好意思, 問你咁多....
我之前0係taobao買左個櫃, 真係好抵! 最緊要香港無呀...

係咪戶外用架?! 如果係可唔可以比料我?因為我想天台整個防水櫃放什物!  發表於 2011-6-10 11:07
回復

working 發表於 2011-6-10 11:04:10 |顯示全部樓層
近兩年我在taobo 買的東西大部份是找集運送來香港.  另外我知道有d物流公司係會在關口取貨.  但我就兩年內同一間集運. (有信心d)  我大多數和同事們夾份買東西. 於是所有貨送來公司. 大家夾數比運費.  集運資料請check pm.  如果送住宅區係要加錢. 送商業工廈區就唔使加. 

唔該晒你呀...  發表於 2011-6-10 11:07
回復

working 發表於 2011-6-10 11:08:29 |顯示全部樓層
其實有無人知道能否在這兒公問資料呢 ?   (感覺上好似唔得.我唔想賣廣告 )
回復

MilkMilk 發表於 2011-6-10 11:10:00 |顯示全部樓層
可唔可以pm埋我,我都想知!! thx~~~
回復

working 發表於 2011-6-10 11:19:52 |顯示全部樓層
我另外買了 d 袋子 是套芒果和提子,瓜 .  
RMB0.16一個 .  應該下星期 2收貨.    不過我唔知知 能否WORK. 所以用過後才介紹給大家吧.  我買左100個.  如果真係好用. 到時寄D比大家 TRY 下.  我估100個有排用掛.  我先做白老鼠
回復

vicky 發表於 2011-6-10 11:58:15 |顯示全部樓層
可以给我TB的资料我吗?我想买防虫网
回復

purplelove 發表於 2011-6-11 00:30:37 |顯示全部樓層
請PM~~ 謝謝

我諗我都係用順豐~~~
雖然係貴.....
回復

小田園 發表於 2011-6-11 01:10:09 |顯示全部樓層
您好~可以PM資料給我嗎?謝謝
回復

puffycream 發表於 2011-6-11 01:57:10 |顯示全部樓層
我都想要TB & 集運資料阿, THX!
回復

mingming813 發表於 2011-6-11 09:38:03 |顯示全部樓層
可唔可以pm埋我?THANKS!!
回復

yukichloe 發表於 2011-6-11 10:37:54 |顯示全部樓層
您好~可以PM資料給我嗎?謝謝
回復

yauyau88 發表於 2011-6-11 10:50:05 |顯示全部樓層
可以pm我嗎? thanks
回復

riwibe 發表於 2011-6-13 00:39:36 |顯示全部樓層
Working, 可以PM埋我知係邊一間嗎? Thanks.
回復

031504 發表於 2011-6-13 00:42:08 |顯示全部樓層
我唔識用集運~~每次都直接落黎運費好貴
回復

pekkleking 發表於 2011-6-13 18:36:09 |顯示全部樓層
我都想要TB & 集運資料阿, THX!
回復