種苦瓜和節瓜

作者: working 發表于 2011-6-16 17:40:57
3956 13
我買了種籽,  苦瓜和節瓜 合共20粒. 請問是否 要分批種呢 ?

如果種 5盆苦瓜 &  5盆節瓜 , 每盆是否放 一粒.   

因為我要計下需要買多少個盆.   

我心中的盆 (RMB 5.5元)    是直徑  28CM 高  22 CM 是否合適呢  ?  

(因為我在 TAOBO買盆. 所以掙扎緊要買多少個 , 想省運費)

希望大家比些意見我,  謝謝.

aazz1234 發表於 2011-6-16 20:03:57 |顯示全部樓層
有好多方法,最常用的方法.
放下所有種子在小盆中(5號以上),樣他發牙.小苗長大到2-3片真葉時.最強壯的就要他(如你說要5盆就要5棵小苗).
回復

呀雞老豆 發表於 2011-6-16 22:01:06 |顯示全部樓層
節瓜我用10號盆,唔夠大
回復

working 發表於 2011-6-17 09:35:49 |顯示全部樓層
aazz1234 發表於 2011-6-16 20:03
有好多方法,最常用的方法.
放下所有種子在小盆中(5號以上),樣他發牙.小苗長大到2-3片真葉時.最強壯的就要他 ...

明白了 .  謝謝您.    咁我先把它們發芽.
回復

working 發表於 2011-6-17 09:37:21 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-6-16 22:01
節瓜我用10號盆,唔夠大

哇!  10 號都可夠大 ,  請問那時候發覺唔夠大才換盆 ok 嗎 ?   
回復

working 發表於 2011-6-17 10:15:00 |顯示全部樓層
http://lilylu59.blogspot.com/2010/07/blog-post_24.html

找到種苦瓜的分享Blog.  都幾詳細.  值得參考.  
回復

Cora 發表於 2011-6-17 10:34:06 |顯示全部樓層

關於在 TAOBO買盆.

你好,我也想買盆(及其它東西),不過不懂攪TAOBO,可否搭單呢?謝謝.
回復

marie2008 發表於 2011-6-17 10:38:06 |顯示全部樓層
working 發表於 2011-6-17 10:15
http://lilylu59.blogspot.com/2010/07/blog-post_24.html

找到種苦瓜的分享Blog.  都幾詳細.  值得參考.  ...

多謝分享!!

我d 苦瓜 有花冧 la, 不過初部睇 唔似雌花... 不過, 是但係一款 都無 瓜 b b ga la!!  
回復

working 發表於 2011-6-17 10:55:46 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2011-6-17 10:34
關於在 TAOBO買盆.

你好,我也想買盆(及其它東西),不過不懂攪TAOBO,可否搭單呢?謝謝.

我睇完上面blog的分享.  我想買d 大些的盆.  因為我買開的taobo 店主都叫我買 最好有 22 cm高度的盆. 因為種瓜的根係深. 如果種得好 係有 1.5米高.  

http://item.taobao.com/item.htm?id=10604714719

我找到這種.唔知jusco/ 花墟 有無. 我想夾價. 如果hk有得買.當然在香港買啦.

如果搭單係無問題.但我只係怕交收約時間唔方便. 您覺得邊種盆好呢.

另一種就平些 :http://item.taobao.com/item.htm?id=2723258759

大家否否比d意見我, 買那種盆好呢.

THANKS. 
回復

Cora 發表於 2011-6-17 11:20:40 |顯示全部樓層
working 發表於 2011-6-17 10:55
我睇完上面blog的分享.  我想買d 大些的盆.  因為我買開的taobo 店主都叫我買 最好有 22 cm高度的盆.  ...

謝謝!我想以下的會較適我:

型号   外径  内径  高度            
A300   28cm  24cm  26cm  
装土量:10升(用有机蔬菜土约5斤); 单价:不配托盘4.8元/个,配托盘6.2元/套。

不知可否加在你其他order一起付運(我可order十個,配托盘)。
可在太子MTR內交收??

回復

working 發表於 2011-6-17 11:30:25 |顯示全部樓層
其實...我幫您買是ok的.  但是 去太子站 就.....  

(我是在港島區返工. 平日我不會出九龍的. )

可否直接送去您公司呢?  

回復

Cora 發表於 2011-6-17 11:47:03 |顯示全部樓層
working 發表於 2011-6-17 11:30
其實...我幫您買是ok的.  但是 去太子站 就.....  

(我是在港島區返工. 平日我不會出九龍的. )

我係灣仔中環廣場呀,相信交收更容易!
回復

working 發表於 2011-6-17 11:59:31 |顯示全部樓層
ok

(近我的)
回復

working 發表於 2011-6-17 12:04:57 |顯示全部樓層
您是否真的買?  要底盆嗎. 我問了 : 是6.2一套 有底盆. 10個的重量是 4.5公斤至 5 公斤

(而我就不買這款,我想買另外一種, 但我仍然會幫他買泥.所以今次可以幫您搭單.  
回復