返回列表 發新帖

你地另一半或者家人對你地種植態度

作者: raccoon 發表于 2008-3-13 09:14:03
4554 38
lolo 發表於 2008-3-13 16:13:57 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-13 15:48 發表

喂, 做人老婆, 坐粒幾鐘, 好應該吖, 唔係點做人老婆吖.  果時(追佢果時)等佢閒閒地等兩三個鐘都係咁啦, 見到佢重要話,"親愛的, 不要跑得這麼急, 我多等一會没事的."

哈哈 ...

Peter 你好好脾氣   仲好好修養   你太太好幸福
回復

lolo 發表於 2008-3-13 16:17:39 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-13 15:57 發表

呢句最正, 你老婆一定好靚

Peter太一定靚啦    千挑萬選先可入到佢嗰行嘛
回復

比得大帝 發表於 2008-3-13 16:21:27 |顯示全部樓層
多謝你地喇, 你地都好正面, 只說我對佢好那一面, 没說我要她等我看花還說應該那句.

其實我講笑咋, 我見佢一個人咁悶向度睇書, 那天我都冇等其他花友就先和她走了.

做夫妻好簡單, 互相關懷就是了.
回復

lolo 發表於 2008-3-13 16:46:24 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-13 16:21 發表
多謝你地喇, 你地都好正面, 只說我對佢好那一面, 没說我要她等我看花還說應該那句.

其實我講笑咋, 我見佢一個人咁悶向度睇書, 那天我都冇等其他花友就先和她走了.

做夫妻好簡單, 互相關懷就是了. ...

好溫馨的一句  
回復

比得大帝 發表於 2008-3-13 17:35:34 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-3-13 16:17 發表

Peter太一定靚啦    千挑萬選先可入到佢嗰行嘛  

我老婆有個妹, 人人都話佢靚過家姐, 但佢地個姑丈話:  家姐靚, 佢係由個心靚出嚟  
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-13 17:40:57 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-13 15:48 發表

喂, 做人老婆, 坐粒幾鐘, 好應該吖, 唔係點做人老婆吖.  果時(追佢果時)等佢閒閒地等兩三個鐘都係咁啦, 見到佢重要話,"親愛的, 不要跑得這麼急, 我多等一會没事的."

哈哈 ...

嘩~~~ 甜到....   暈~
回復

mcyan 發表於 2008-3-13 17:53:04 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-13 16:21 發表

做夫妻好簡單, 互相關懷就是了. ...

羨慕死人啦。

我自己一個人住所以都無人會"鵝“我,只係上黎果時問,點解次次上黎D花都係差唔多樣都無大到嘅。
回復

sam 發表於 2008-3-13 18:05:23 |顯示全部樓層
我太太就冇乜喎!
佢淨係成日都問:又買?你係唔係癲呀?
回復

cuiyao 發表於 2008-3-14 01:33:25 |顯示全部樓層
我識一個人,0係個四百呎唔夠0既廳度,放0左二百盆仙人掌。佢屋企人0既反應係︰「你痴痴迷迷呀。」
有時我都怕自己會變成0甘....
回復

lammadick 發表於 2008-3-14 10:07:40 |顯示全部樓層
我老婆有時都會話...你咁多時間理佢地(佢地既意思係1仔2狗3魚,現在加上植物)...唔駛理我啦...不過佢都係講下姐
回復

raccoon 發表於 2008-3-14 10:56:33 |顯示全部樓層
睇黎好似好少兩公婆係種植方面有共同嗜好喎
回復

八王爺 發表於 2008-3-14 14:10:06 |顯示全部樓層
睇完晒,我先講!

我果一半唔反对,不过,因为我种的东西太多!又邋遢,所以......

好彩 兩个女同我一样,鈡意搞吓花草,加埋学校成日都 什么 綠化家居!  什么什么  亲子种植!  又什么了解生命! 又什么什么 豆豆成長 .........
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-14 15:37:55 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-14 14:10 發表
睇完晒,我先講!

我果一半唔反对,不过,因为我种的东西太多!又邋遢,所以......

好彩 兩个女同我一样,鈡意搞吓花草,加埋学校成日都 什么 綠化家居!  什么什么  亲子种植!  又什么了解生命! 又什么什么 豆豆成長 ......... ...

3對1,喜歡沾花惹草

回復

JenniferC 發表於 2008-3-14 16:17:01 |顯示全部樓層
我的家人初時反對態度較多,不過都由得我,諗住我三分鐘熱度。
不過因為種得出少少"成績",比佢地見到我打理個花槽可以開滿花靚靚~
現在於泥面舖上石碎唔會比風將化泥草木灰吹入屋,乾淨美觀,現在嘈少左了,只有每次知我去花墟逛就千叮萬囑要我唔好買野,每次我換盆換泥就話我"開壇作法",我放溫箱養的非洲堇,就話唔係種比人睇…

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-14 23:42:19 |顯示全部樓層
我老公同我一樣中意花草,一過我種,佢欣賞果只。但係需要佢做勞力時佢都好積極,幫我淋下水,擔下泥,買園藝用品時負責攞之類囉。仲會好關心我種嘅花在網上有冇人欣賞
回復

janice 發表於 2008-3-14 23:46:04 |顯示全部樓層
如果冇倒''瀉'' d泥周地都係
媽咪都OK支持,唔反對
一整污糟屋企
當然就被''丙''一鑊啦
回復

joey 發表於 2008-3-16 13:38:11 |顯示全部樓層
我係由風雨蘭開始種ge, 因為佢唔開花時就同草一樣, 所以唔多鐘意, 但當佢地見過風雨蘭開花時有幾靚就冇再反對lu
回復

seed 發表於 2008-3-16 14:59:00 |顯示全部樓層
我家人同另一半就好高興我種花養雀
因為咁就知我幾時會返歸
以前我無尾飛陀
冇手機, call機又唔跟身
激死佢地
回復

chuping 發表於 2008-3-16 23:11:22 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-14 23:42 發表
我老公同我一樣中意花草,一過我種,佢欣賞果只。但係需要佢做勞力時佢都好積極,幫我淋下水,擔下泥,買園藝用品時負責攞之類囉。仲會好關心我種嘅花在網上有冇人欣賞 ...

same same!
回復