你地另一半或者家人對你地種植態度

作者: raccoon 發表于 2008-3-13 09:14:03
4541 38

你地另一半或者家人支唔支持你地種植架?佢地會唔會積極參與?
我個另一半唔阻止我種植,不過又冇乜興趣,叫佢欣賞下我d花花,佢會話‘幾得意呀…食唔食得架?’
尋日佢見到新空鳳,佢話:‘咁似菠蘿頭?做咩抆佢出黎?’笑死我。
tata 發表於 2008-3-13 09:39:23 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-3-13 09:14 發表
你地另一半或者家人支唔支持你地種植架?佢地會唔會積極參與?
我個另一半唔阻止我種植,不過又冇乜興趣,叫佢欣賞下我d花花,佢會話‘幾得意呀…食唔食得架?’
尋日佢見到新空鳳,佢話:‘咁似菠蘿頭?做咩抆佢出黎?’笑 ...

你個都叫做有反應呀, 我個一半, 有一次朋友打嚟屋企, 我去咗睇花展, 佢同我朋友講話我去咗"發花癲"呀 不過我有時自己都覺得有少少架
回復

lammadick 發表於 2008-3-13 09:46:02 |顯示全部樓層
我是同老婆一齊開始種植呀...其實係剛開始...兩個人都幾投入
回復

Fonica 發表於 2008-3-13 09:53:55 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-13 09:39 發表

你個都叫做有反應呀, 我個一半, 有一次朋友打嚟屋企, 我去咗睇花展, 佢同我朋友講話我去咗"發花癲"呀 不過我有時自己都覺得有少少架 ...

睇到妳回應忍唔住笑左出嚟,同事以為我癡左線
我個映相佬就一時時啦,心情好就幫妳整吓花架,映吓相咁啦(不過都係為左試吓佢個新玩意姐)…..心情唔好就乍晒型,話我成日攪d花,成日上網,成日唔知同d咩人飲茶,成日….成日….成日….成日
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-13 10:00:09 |顯示全部樓層
金毛仔老豆就話我有d心理病,可以無lala買呀買呀....淋水,換盆挍到半夜三更
回復

candyafr 發表於 2008-3-13 11:29:45 |顯示全部樓層
有時睇到d好笑嘅post, 我都忍唔住笑咗出嚟,佢哋以為我儍咗,..............但同事見到我d靚花,佢哋又會好開心,又會問下我取d葉種下..........在屋企換泥和上網,家中d fans又話你真是無嘢做揾嘢做,但我放假不在港,佢哋又會幫我照顧下d花花
回復

trust_fl 發表於 2008-3-13 11:47:40 |顯示全部樓層
睇完d post 係個位到kit 一聲笑出黎~ 有時俾老闆佢會以為我傻咗~
佢可能心諗係咪我壓力好大呀~ 攪成咁~

我亞爸都有種蘭花~ 佢只會話我同佢爭地盤~ 仲會叫我拎晒佢地返工~
但有時佢見到d 花開又會話"真係幾靚喎"~ :n4
而家我地仲會交流種花心得~ 多咗一個"親子"既途莖呀~~ 同爸爸又可以fd d~ hahaha~
回復

raccoon 發表於 2008-3-13 11:59:14 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-3-13 09:53 發表

睇到妳回應忍唔住笑左出嚟,同事以為我癡左線
我個映相佬就一時時啦,心情好就幫妳整吓花架,映吓相咁啦(不過都係為左試吓佢個新玩意姐)…..心情唔好就乍晒型,話我成日攪d花,成日上網,成日唔知同d咩人 ...

我都係咁呀!但我個佬甚少理我d花,更加唔鍾意影相,有時都會乍型話我唔理佢,成日上網同攪花。
回復

noel 發表於 2008-3-13 12:12:04 |顯示全部樓層
唔"哦"就巳經係支持~
三幾盆通常都唔會有腥氣,去到咁上下就...
所以儘量會排得d盆栽整齊d,得閒就抹到附近乾乾淨淨,
開緊花果d擺响前排...得咗!
回復

lolo 發表於 2008-3-13 12:12:22 |顯示全部樓層
我嗰半好支持我種植架   仲話:  唉 ... 得個窗台仔俾你種 ... 都唔夠位 ... 下次啦 ... 下次瞓橋底啦 ... 橋底就大把地方俾你種喇 ... 種咩嘢都得   ........  

成鬼日都咁鍾意講笑
回復

貓貓 發表於 2008-3-13 12:28:53 |顯示全部樓層
以前剩係種花的時候佢無點理我嫁,因為佢成日唔係香港。
而家開始左種下菜,有一晚煮宵夜佢突然發覺 d 公仔麵有新鮮生菜係到,有時又 d 白菜仔包下餃子,佢就開始鼓勵我。不過得把口 ,從來無幫手!
回復

raccoon 發表於 2008-3-13 12:33:15 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-3-13 12:28 發表
以前剩係種花的時候佢無點理我嫁,因為佢成日唔係香港。
而家開始左種下菜,有一晚煮宵夜佢突然發覺 d 公仔麵有新鮮生菜係到,有時又 d 白菜仔包下餃子,佢就開始鼓勵我。不過得把口 ,從來無幫手! ...

都好呀!有鼓勵!
回復

raccoon 發表於 2008-3-13 12:34:35 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-3-13 12:12 發表
我嗰半好支持我種植架   仲話:  唉 ... 得個窗台仔俾你種 ... 都唔夠位 ... 下次啦 ... 下次瞓橋底啦 ... 橋底就大把地方俾你種喇 ... 種咩嘢都得   ........  

成鬼日都咁鍾意講笑   ...

依家先發覺有窗台都幾‘實用’呀!下次買樓target有露台。
回復

美美 發表於 2008-3-13 14:20:01 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-3-13 12:34 發表

依家先發覺有窗台都幾‘實用’呀!下次買樓target有露台。

我非常同意, 我朋友住在村屋, 在露台可以種植很多不同的植物, 而我的另一半舉手及腳讚成我種嘢, 以前我很怕看書, 現開始話要參加園圃計劃來種植後, 我去多了圖書館及書店, 尋找有關種植的書本來看, 他開心到不得了, 仲話老婆成長了.
回復

比得大帝 發表於 2008-3-13 15:20:57 |顯示全部樓層
我老婆百份百不愛植物, 我買咁多花回來, 佢從未正眼看過一下, 除咗果年生日我送去佢公司果100支rosees, 佢講咗幾個月..講番正題

佢唔鐘意植物, 不過任我種乜, 她雖然没有說, 但我知她的條件就是唔好阻親佢.

(以前post過的):  
有一次我說廳太熱了, 想把花搬入睡房, 她說了一個比喻: 我給你養花, 就等於給你養二奶, 你對佢重多過對住我, 你養佢在廳, 我唔想見到佢, 可以躱入房, 而家你重話要把你的二奶搬入我房, 唔通你想我唔想見到佢就出廳瞓呀?

後來我話將d花放出窗台, 瞓覺時拉埋窗簾, 她才答應, 不過冇留意陽光的威力, 晒紅咗好多, 佢見我咁傷心, 就同我在玻璃窗那邊的窗台也裝了羅馬簾.  

有時我去花展, 去買花, 她也會陪我去, 上次去亞高度, 佢都有去, 不過佢在花架前坐了個多鐘看書, 没有看亞高的心血一眼.

我老婆............................算係咁啦
回復

tata 發表於 2008-3-13 15:27:21 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-13 15:20 發表
我老婆百份百不愛植物, 我買咁多花回來, 佢從未正眼看過一下, 除咗果年生日我送去佢公司果100支rosees, 佢講咗幾個月..講番正題

佢唔鐘意植物, 不過任我種乜, 她雖然没有說, 但我知她的條件就是唔好阻親佢.

(以前p ...

真係好, 陪你坐個幾鐘, 咁要錫老婆多啲喇
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-13 15:34:23 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-13 15:27 發表

我都係咁話
回復

比得大帝 發表於 2008-3-13 15:48:34 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-13 15:27 發表

喂, 做人老婆, 坐粒幾鐘, 好應該吖, 唔係點做人老婆吖.  果時(追佢果時)等佢閒閒地等兩三個鐘都係咁啦, 見到佢重要話,"親愛的, 不要跑得這麼急, 我多等一會没事的."

哈哈
回復

raccoon 發表於 2008-3-13 15:50:56 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-13 15:48 發表

喂, 做人老婆, 坐粒幾鐘, 好應該吖, 唔係點做人老婆吖.  果時(追佢果時)等佢閒閒地等兩三個鐘都係咁啦, 見到佢重要話,"親愛的, 不要跑得這麼急, 我多等一會没事的."

哈哈 ...

你老婆都好幸福喎!!羨慕中
回復

tata 發表於 2008-3-13 15:57:53 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-13 15:48 發表

哈哈 ...

呢句最正, 你老婆一定好靚
回復

12下一頁