返回列表 發新帖

復活節假期!!

作者: kobyip 發表于 2008-3-12 16:41:04
2865 24
雍正 發表於 2008-3-15 00:31:35 |顯示全部樓層
你地話三、四日淋一次水會唔會多果頭
成日d根俾水浸住咪好快壞死
聽發叔同av協會d人講應該等佢
冇晒水,d葉dup晒先淋

現在有兩個答案,咁究竟我應該點做同信邊個
回復

tata 發表於 2008-3-15 01:59:23 |顯示全部樓層
原帖由 雍正 於 2008-3-15 00:31 發表
你地話三、四日淋一次水會唔會多果頭
成日d根俾水浸住咪好快壞死
聽發叔同av協會d人講應該等佢
冇晒水,d葉dup晒先淋

現在有兩個答案,咁究竟我應該點做同信邊個 ...

其實幾日淋一次好視乎每個人啲花嘅情況, 個人認為, 花盆如果大細適中, 通常3-5日泥就會亁透~ 如果你唔係用棉芯吸水法, 咁就係等泥亁透先淋,一次過淋透佢, 啲根會生得健康啲架~
回復

青青河邊草 發表於 2008-3-21 07:10:21 |顯示全部樓層

每天都淋水

我的經驗是:公司有冷氣,每天淋一點,或是隔天淋水,又可以和花花聊一聊,照顧植物就好像照顧小孩一樣,你付出多少,總會見到成果的.

秋子
回復

siboney 發表於 2008-3-21 12:02:57 |顯示全部樓層
每一盆花花的吸水情況都不同的, 我有盆隔三天便開始葉軟, 喝跑水它又變硬~
回復

TUPLIP28 發表於 2008-3-21 12:27:47 |顯示全部樓層
It all depends on your growing enviroment. If potted in pot  , i water them once every 3 days, and in the office, with air- con, it dry faster, i  water them twice a week.
回復