復活節假期!!

作者: kobyip 發表于 2008-3-12 16:41:04
2862 24
黎緊有4日假期 ...天氣又開始熱 ...office花花要唔要搬返屋企好呢.. .?

各位大大...黎緊呢個假期..你地會點處理花花呢...請指教!
candyafr 發表於 2008-3-12 16:46:00 |顯示全部樓層
我會留佢地在office,因為我仲要返工
回復

peeseela 發表於 2008-3-12 16:49:05 |顯示全部樓層
因為天氣熱, 啱啱將花花分批搬晒返公司.
回復

kobyip 發表於 2008-3-13 09:31:48 |顯示全部樓層
咁講法....放佢地係公司都係一個好地方~

哎呀...我會跟紅日放4日....駛唔駛將佢地入晒溫箱好呢?!
回復

Heidi 發表於 2008-3-13 09:34:03 |顯示全部樓層
如果公司長時間有冷氣,又有位 ge 話,我會將一D D我鍾意ge花搬番公司,其他就留係屋企陪我。
回復

trust_fl 發表於 2008-3-13 10:20:16 |顯示全部樓層
我會放返佢地係office 呀~ d 花搬黎搬去對佢地既生長仲唔好~ 而且公司有冷氣俾佢地嘆呢~
同埋今個復活節假話就話係四日~ 但其實係星期六日頭尾搭多一日~
我平時淋水既習慣都係三至四日淋一次~ 所以都唔會有太大影響呀~

你都唔好咁擔心啦~ 你視乎返你平時淋水既習慣咪得Law~
早排天氣咁涷都隔好耐先淋一次水啦~ 係咪?
回復

tata 發表於 2008-3-13 10:24:46 |顯示全部樓層
原帖由 kobyip 於 2008-3-13 09:31 發表
咁講法....放佢地係公司都係一個好地方~

哎呀...我會跟紅日放4日....駛唔駛將佢地入晒溫箱好呢?!

唔多就入溫箱啦~我一有長假期就會用棉芯吸水囉, 平時都係就咁淋
回復

kendrew 發表於 2008-3-13 10:49:28 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-13 10:24 發表

唔多就入溫箱啦~我一有長假期就會用棉芯吸水囉, 平時都係就咁淋

Only four days, no problem la... I wouldn't do anything special...

Anyway the plants are usually watered weekly ga la...
回復

tata 發表於 2008-3-13 11:10:06 |顯示全部樓層
原帖由 kendrew 於 2008-3-13 10:49 發表

Only four days, no problem la... I wouldn't do anything special...

Anyway the plants are usually watered weekly ga la...

我啲要隔三日就要淋架, 唔係會軟晒架, 陰公
回復

kobyip 發表於 2008-3-14 11:39:14 |顯示全部樓層
真係好感謝各位大大比咁多心得出黎....
回復

kobyip 發表於 2008-3-14 11:43:29 |顯示全部樓層
我平時都3-4日淋次水架....

不過...今個假期見天氣會熱熱地...
公司又會無人無冷氣...先至有DD擔心囉~

如果佢地安然無事捱過...咪會仲強壯?! (我自己係咁諗... )
回復

kobyip 發表於 2008-3-14 11:47:20 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

....我唔識棉芯吸水法..

之前都search過咩叫棉芯吸水法....但只搵到好簡單既講解...

自製溫室...對我地呢D新手黎講..好似容易D..
回復

peeseela 發表於 2008-3-14 12:03:06 |顯示全部樓層
棉芯吸水法應該落泥時一齊做會好D,
溫室 : 已經怕佢地熱, 如果你再加個溫室比佢地咪仲侷D, 會唔會仲快...  
你個D係咪好細盆, 無乜泥?其實都未到6,7,8,9月, 到時你咪好唔得閒??
回復

trust_fl 發表於 2008-3-14 14:24:56 |顯示全部樓層
原帖由 kobyip 於 2008-3-14 11:47 發表
....我唔識棉芯吸水法..

之前都search過咩叫棉芯吸水法....但只搵到好簡單既講解...

自製溫室...對我地呢D新手黎講..好似容易D..

不如你放佢地係廁所啦~ 廁所有抽氣扇呀ma~ 通風d ~
回復

kobyip 發表於 2008-3-14 15:32:04 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-3-14 14:24 發表

不如你放佢地係廁所啦~ 廁所有抽氣扇呀ma~ 通風d ~

真係唔好彩.....我公司個廁所...係密封式....
無抽氣扇 ..得個細細生窗(壞既...開唔大)
如果無人用..仲會唔開燈...黑媽媽架. ..

(放假咁樣虐侍佢地...我驚返到去..佢地會同我講byebye..
回復

kobyip 發表於 2008-3-14 15:58:27 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-3-14 12:03 發表
棉芯吸水法應該落泥時一齊做會好D,
溫室 : 已經怕佢地熱, 如果你再加個溫室比佢地咪仲侷D, 會唔會仲快...  
你個D係咪好細盆, 無乜泥?其實都未到6,7,8,9月, 到時你咪好唔得閒?? ...

嘩..你好勁....講兩句就知道我既情況
其實我係新手...最近先知有呢個forum
係度學左好多野...(e.g.同D花花沖涼)
所以係三月頭果時...就做左個大project

IMGP1567 (Small).JPG
IMGP1569 (Small).JPG

雖然佢地家下都無乜異樣...但都好驚驚..有D唔知點算好囉..
IMGP1566 (Small).JPG
回復

peeseela 發表於 2008-3-14 16:42:08 |顯示全部樓層
我而家都仲係度學緊, 都交左好多學費. 所以而家都係種緊普通品種.
我提議你放係晒唔到既地方, 放假前收工個陣淋透水, 開工即刻補水, 四日唔係太耐. 佢地D葉都有保水能力, 即使軟左少少, 補水後都會好番, 應該可以, 我試過用1.5CM試飲杯放窗邊, 全屋無開窗, 五整天都冇事,(不過個陣係冬天), 而家仲有D放係向西窗台(3天, 試飲杯)都冇事, 而且公司地方比較大, 侷極有限. 點都有門縫.
唔使太擔心. 希望幫到你.
回復

kobyip 發表於 2008-3-14 16:47:56 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-3-14 16:42 發表
我而家都仲係度學緊, 都交左好多學費. 所以而家都係種緊普通品種.
我提議你放係晒唔到既地方, 放假前收工個陣淋透水, 開工即刻補水, 四日唔係太耐. 佢地D葉都有保水能力, 即使軟左少少, 補水後都會好番, 應該可以,  ...

好多謝你既指教....聽完你咁講...我安心好多...

我會照你咁講...放假前收工果日淋透水...等佢地食飽飽先走人
回復

kelvinckt 發表於 2008-3-14 16:50:43 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-3-14 16:42 發表
我提議你放係晒唔到既地方, 放假前收工個陣淋透水, 開工即刻補水, 四日唔係太耐. 佢地D葉都有保水能力, 即使軟左少少, 補水後都會好番, 應該可以,  ...

你屋企西"邪"都種度? ...
咁夏天點算? 可以教下我嘛?
回復

peeseela 發表於 2008-3-14 18:45:46 |顯示全部樓層
唔係我屋企, 寄養親戚屋企, 不過只有我會照顧佢, 對方絶對唔會理佢死活. 去年曾經有盤開左花兩個月, 佢都見唔到, 唔知
都係呢排放几盆不知名側芽試下. 有一盆比我由標準種到變左迷你, 己經在開花, 而家搬左返公司. 睇吓聽日記唔記得帶個相機返去影相.
我D大部份都仲係苗. 寶貝o既已經搬返公司, 但實在容納唔晒, 留低D大種夏天我會放係隔離, 唔會對正太陽, 不過有太陽光, d花靚d, 開得快d.
回復

12下一頁