熱情果如何種

作者: pianochui 發表于 2011-5-28 23:17:54
1544 6
我以嘗試的心態將熱情果的種子放入苗盆裏, 見十多天都冇嘢睇, 以為冇希望了, 前天竟然發芽了, 很開心。但與此同時, 我又担心佢好快會死。請問有冇花友識種佢, 要什麼泥土、可以直接放在日光下照射嗎......等等????請指點一吓。
Viennas 發表於 2011-5-28 23:59:43 |顯示全部樓層
my experience:
plant for 2 yrs from seed, 全日照,種地,fell fertilized => 葉多到爆,個1.5x2m fence比佢霸曬(由下爬上頂再dum返落地再爬返上頂個種),但係咁耐一朵花都冇開過...
所以呢...這其實是反面教材,我都想知點種先有果食
回復

pianochui 發表於 2011-5-29 22:35:00 |顯示全部樓層
回復 小mON™ 的帖子

唔好意思誤會了, 要暴曬, 話咁易, 我住嗰頭曬到你死, 夏天日日30多度, 好似焗爐咁, 有時真係好難頂架!
回復

小mON™ 發表於 2011-5-29 22:24:08 |顯示全部樓層
好似要暴曬架喎,我係話用佢黎做遮陰植物爬晒上棚架
回復

pianochui 發表於 2011-5-29 22:13:43 |顯示全部樓層
回復 小mON™ 的帖子

如果係咁, 我就唔放佢係太陽下曬啦, 唔該晒!
回復

小mON™ 發表於 2011-5-29 17:55:40 |顯示全部樓層
好耐之前夏天我買過一盆好大盆下種室內好快就死鬼左,但係農莊見用黎做遮陰都生得吾錯幾個月前出左好多果,應該天冷先種得好吧,熱情果內心可能好冰冷。
回復

pianochui 發表於 2011-5-29 09:47:22 |顯示全部樓層
回復 Viennas 的帖子

嘜佢哋會爬架, 咁就麻煩啦, 我以為佢哋係果樹, 只會向上生, 咁我要林下種係邊!

回復