我的盆栽是否有真菌

作者: pianochui 發表于 2011-5-19 11:23:45
2429 10

我的四季豆及薰衣草都有病, 但找不到任何昆蟲, 不知是否染了真菌, 我用過洗衣粉水及白酣水噴過, 但都冇用, 請問有冇花友可以告訴我我的盆栽染了什麼病及治療的方法。
pianochui 發表於 2011-5-19 11:30:45 |顯示全部樓層
不知點解上載唔到相片,要找人幫手, 遲些才提供圖片, 不好意思!
回復

pianochui 發表於 2011-5-20 00:03:22 |顯示全部樓層
終於搞掂相片, 請各花友比點意見, 盡快除病。

四季豆

四季豆

四季豆

四季豆

薰衣草

薰衣草
回復

piepie 發表於 2011-6-7 18:09:58 |顯示全部樓層
應該係菌呀~
我D玉豆同你第二張圖都類似呀~我的豆中左葉燒病~因為有幾款病D病既病徵好似~就咁睇吾肯定你呢個係咩病呀~
我搵過書,除左落藥都無咩可以醫~~
如果有其他花友知道醫治辦法就好了~~~~~
回復

pianochui 發表於 2011-6-9 18:28:08 |顯示全部樓層
回復 piepie 的帖子

有什麼藥可用? 我已經差不多將所有葉片剪去了。而其他植物亦開始有這些病徵, 希望有其他人可以提供治療方法。
回復

GMT+8 發表於 2011-6-9 22:23:03 |顯示全部樓層
有沒有看過葉底? 似是中了紅蜘蛛
回復

insky1234 發表於 2011-6-16 20:08:27 |顯示全部樓層
去買殺菌靈.......ok
回復

insky1234 發表於 2011-6-16 20:09:01 |顯示全部樓層
圖一一定係中左真菌.....
回復

pianochui 發表於 2011-6-17 10:46:18 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-6-9 22:23
有沒有看過葉底? 似是中了紅蜘蛛

葉底沒有任何生物, 所以不敢肯定。 不過奇怪的是, 我的四季豆在我狂剪葉, 沒理它一些日子後, 它又開始長葉, 現在我按以往一樣給它澆水, 希望它快高長大。
回復

rrr888 發表於 2011-6-18 20:55:59 |顯示全部樓層

上星期朋友俾一棵茄子, 發現葉面都有這種現象, 好像有層白色霉的東西. 不過我唔知係病, 用水喉徹底清洗葉面葉底,枝幹, 跟住都冇再發現呢個問題, 而家還有新芽出, 會繼續觀察. 通風涼好, 有日曬, 泥疏水很重要的. 我朋友哪處發覺沒哪麼通風, 泥好黏. 你看看可否清洗?
回復

pianochui 發表於 2011-6-20 11:27:22 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-6-18 20:55
上星期朋友俾一棵茄子, 發現葉面都有這種現象, 好像有層白色霉的東西. 不過我唔知係病, 用水喉徹底清洗葉面 ...

我相信你的茄子是患有白粉病, 與我的是有不同。我的是葉子先有黃色一點點, 然後數量增多, 直至整片葉子都有, 葉子開始退色淍謝。以後, 我一看到葉子有異樣但又不佑是什麼病, 我第一時間就噴皂粉水, 如果還沒有改善的蹟象, 我就剪下所有有病的葉片, 以防傳染給其餘株。
回復