咁大差別

作者: cheong 發表于 2008-3-12 10:34:35
998 6
我公司個阿姐係一盆av cut左幾塊葉浸水, 分左幾盆種到有差唔多有五片葉, 再分左比三個人, 其中一個係我.
我同事就只係放係公司窗邊, 都無乜理佢. 我同另一個同事就攞左返屋企種.
放係公司果盆開緊花, 仲超靚!!! 我同事係屋企果盆聽講都開緊花, 不過比較白.
但係我果盆.......
點解會咁架??? 仲有想請教花名.

頭先睇過花花公子o既 2008年 AV SHOW-Standard (II), 覺得似 Power keg, 不過d花唔同色, 唔知係唔係呢?

我自己o既

我自己o既

咁耐都無乜進展....

咁耐都無乜進展....

公司果盆

公司果盆
kong 發表於 2008-3-12 11:46:32 |顯示全部樓層
屋企同公司嘅環境差別好大, 介質跟施肥方法亦唔同,點有得比呢?
你盆堇都種得幾好呀, 唔差喎!
名字難找啦, 紫羅蘭的穩定性低, 變色變型都會有,唔好介意有冇名啦!
回復

kendrew 發表於 2008-3-12 11:48:34 |顯示全部樓層
Try using a smaller pot la, your pot is too big la...

原帖由 cheong 於 2008-3-12 10:34 發表
我公司個阿姐係一盆av cut左幾塊葉浸水, 分左幾盆種到有差唔多有五片葉, 再分左比三個人, 其中一個係我.
我同事就只係放係公司窗邊, 都無乜理佢. 我同另一個同事就攞左返屋企種.
放係公司果盆開緊花, 仲超靚!!! 我同 ...
回復

KIMHO 發表於 2008-3-12 12:02:16 |顯示全部樓層
種得幾好(有花開好好呀)
可能你光了點...(唔夠光又唔出花)

本來d葉都青色...
現在葉都深綠....

各人要求不同
有冇名都冇所謂

環境唔同會分別好大..
光度..濕度...溫度..肥料...泥的ph 和鑛物..都會有影響
回復

cheong 發表於 2008-3-12 13:39:32 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-3-12 11:46 發表
屋企同公司嘅環境差別好大, 介質跟施肥方法亦唔同,點有得比呢?
你盆堇都種得幾好呀, 唔差喎!
名字難找啦, 紫羅蘭的穩定性低, 變色變型都會有,唔好介意有冇名啦! ...

幾好? Really?   不過就算唔好, 我都係加倍種好佢
無名我唔緊要, 我都係咁欣賞佢地, 不過想話比我同事知個名o者, 無都唔緊要.

Thanks
回復

cheong 發表於 2008-3-12 13:46:08 |顯示全部樓層
原帖由 kendrew 於 2008-3-12 11:48 發表
Try using a smaller pot la, your pot is too big la...

Thanks, 今晚即換!
P.S. 好多晚都忙住換盆, 百日草(3盆), 大理花(4盆), 薰衣草(1盆), 彩虹菊(1盆), 番茄(5盆), 原來2L泥好快用晒! haha
回復

cheong 發表於 2008-3-12 13:56:56 |顯示全部樓層
原帖由 KIMHO 於 2008-3-12 12:02 發表
種得幾好(有花開好好呀)
可能你光了點...(唔夠光又唔出花)

本來d葉都青色...
現在葉都深綠....

各人要求不同
有冇名都冇所謂

環境唔同會分別好大..
光度..濕度...溫度..肥料...泥的ph 和鑛物..都會有影響 ...

有花果盆係公司種o既, 無花果盆就係自己係屋企種. 我都覺得公司果盆好靚.
公司果盆d葉好深色, 葉底好紅. 我果盆就好青色, 可能真係唔太夠光. 而家換左個位, 多左d陽光, 已經大得快過之前
回復