返回列表 發新帖

係咪白粉病呀?

作者: cartse 發表于 2011-5-24 22:47:07
5570 26
owlcyr 發表於 2011-6-2 14:30:44 |顯示全部樓層
回復 42ndfloor 的帖子

我比較好彩因為發病時都係未有果o既~~~
試過夾硬救,結出o籓果o的果/瓜都係quality差o的....
其實我除o左修剪同授粉外我都無咩理o的作物,反而我好著重培養泥土,因為當泥土好,自然間自然會幫你攪好o的作物(微生物啊,益蟲等等)作物會生得好好,唔會有咩病/蟲,反邢到棵植物狀態唔好(例如老或細個果時整親)就一定會多病多蟲...
回復

owlcyr 發表於 2011-6-3 10:13:37 |顯示全部樓層
剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪剪
吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹吹
回復

cartse 發表於 2011-6-4 01:36:24 |顯示全部樓層
我收左兩個南瓜啦,不過好細個同埋唔知點解係黃肉嘅?
DSC_1318.jpg DSC_1304.jpg
回復

波波 發表於 2011-8-19 09:22:19 |顯示全部樓層
有時唔明, 野生個D冇人理, 好綠好滑個啵, 我地種個D, 郁下都收虫
WHY~!!!!!!!
回復

owlcyr 發表於 2011-8-19 09:28:21 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-8-19 01:24
我都想知邊度有重碳酸鉀賣,深水埗化工原料行好似唔識呢樣嘢,菜聯社好貴,永興網上$60/kg,但去到舖頭就 ...

化工原料都無得買??應該唔係o的咩特別o野o黎wo.
我見o的人都係用果聯果隻ja......
我留意下,搵到話你知~
回復

孖吉 發表於 2011-8-19 01:24:23 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-5-31 10:16
回復 42ndfloor 的帖子

哈哈,我唔係指梳打粉係化學農藥........

我都想知邊度有重碳酸鉀賣,深水埗化工原料行好似唔識呢樣嘢,菜聯社好貴,永興網上$60/kg,但去到舖頭就話成千蚊!!!!!
回復

CACACA 發表於 2011-8-19 01:09:39 |顯示全部樓層
not mature enough? i read  book said after harvest, have to leave it at room temperture for  1 mth.
回復