係咪白粉病呀?

作者: cartse 發表于 2011-5-24 22:47:07
5480 26
請問係咪中左白粉病呀?可以點醫呀?呢棵南瓜係上面有個南瓜,未熟架,會唔會傳染到上去架? DSC_1233.jpg
farfeifar 發表於 2011-5-24 23:10:52 |顯示全部樓層
係呀!快d救佢啦~噴綠油油, 苦楝油應該都頂得下~
好似話噴1:99白醋都得,但我未試過~
老師仲有介紹過一隻咩"天衣得"都ok架! (老人家冇記性唔sure)
回復

mirry 發表於 2011-5-24 23:29:11 |顯示全部樓層
瓜類好似好易有呢個病,如果唔理,會有咩影響呢?
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-25 00:05:20 |顯示全部樓層
我D番茄同茄子苗都有白粉病. 我用一茶羹梳打粉+一公升水噴葉面同葉底, 兩分鐘之後再用清水噴. 係work嘅, 不過隔一陣會返嚟, 又要再噴過. 而家咁潮濕係咁㗎啦.
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-25 00:05:55 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-5-24 23:29
瓜類好似好易有呢個病,如果唔理,會有咩影響呢?

唔理佢D葉會慢慢腐爛, 之後就冇哂葉㗎啦!
回復

mirry 發表於 2011-5-25 01:11:11 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-5-25 00:05
唔理佢D葉會慢慢腐爛, 之後就冇哂葉㗎啦!

因為我有棵青瓜, 只剩最後一條瓜未收, 仲等緊佢大, 但落雨之後好似成棵都有白粉病咁........好想就咁由佢....
回復

cartse 發表於 2011-5-25 02:13:14 |顯示全部樓層
係呀!落完雨之後多左好多葉係咁呀!
等我聽日諗諗計先,我未買到藥,聽日冇得噴呀!
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-25 11:59:21 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-5-25 01:11
因為我有棵青瓜, 只剩最後一條瓜未收, 仲等緊佢大, 但落雨之後好似成棵都有白粉病咁........好想就咁由佢 ...

嗰條青瓜要幾耐先大? 我唔知青瓜會點, 不過如果我D番茄已經full size我都可能唔會理佢, 除非附近有其他植物會俾佢傳染.
回復

owlcyr 發表於 2011-5-25 14:28:32 |顯示全部樓層
我不嬲都係剪o左o的病葉就算的,因為少量白粉病可以唔駛理,同埋記住,病發後可以話係無o野可噴(化學農藥除外).
如果真係想做o野,
1. 剪o左o的病葉
2. 唔好落肥
3. 唔好照頭淋水
4. 最緊要係通風(如果葉太多,生得太密,要剪疏佢,等佢通下風)

今日去睇我三棵青瓜都有白粉病呀...比我剪左好多葉呀...只係剪剩D新出既嫰葉咋...希望過兩日有太陽...D新葉無事啦....  發表於 2011-5-25 19:27
回復

silicon 發表於 2011-5-25 19:44:13 |顯示全部樓層
剪去嚴重病葉,尤其是底部近泥面的葉;有多株或別樣植物,需消毒剪刀才再使用
過份嚴重建議整株拔去,然後消毒泥土再種植

瓜類除非生長勢太弱,最好不要施放氮肥,
免葉片過份生長影響通風,誘使病菌侵害植株;
另須定時修剪枯葉及過密葉片,刀具使用前需消毒,免病菌傳染,
雨天停止修剪或整理枝條,免病菌從傷口進入

白醋加水 1:100
40度米酒加水 1:100
熟石灰加水 1:500 (少量水混和後才加至正常稀釋度)
依天得 (黃三興有售) ,利用強勢菌作制衡
以上選擇一種,稀釋後作噴灑全株,尤其特別是葉底。熟石灰水可與白醋水交替使用,免泥土酸鹼失衡
回復

hugopoodle 發表於 2011-5-25 18:49:30 |顯示全部樓層
我棵南瓜都係咁, 已經有瓜bb, 但係佢由下面嘅葉蔓延到上面嘅葉
所以最後成棵俾我掉咗
而家傳染到青瓜都有
天氣潮濕同落雨都好有關係
而定噴緊梳打粉+水
如果冇改善, 收埋呢轉瓜諗住疊埋心水種過第二樣
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-26 09:30:55 |顯示全部樓層
Sorry講漏左, 係一茶羹梳打粉+一公升水+少量洗潔精. 唔加洗潔精D梳打粉會黐唔到D葉㗎. (唔怪得我前日噴完仲有白色一噠噠啦!)
回復

cklife 發表於 2011-5-26 13:48:29 |顯示全部樓層

多謝晒兩位去白粉病配方....等我都試下先

昨日去田度...大剪特剪

剪前

剪後

底部全部老葉被剪光,只剩新長出來的嫰葉

剪剩條藤..但都有白毛毛...希望再來幾日出太陽晒下佢。唔好野埋d嫰葉啦。

又白粉又地圖虫...唉~~~
回復

cartse 發表於 2011-5-29 03:13:03 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2011-5-25 19:44
剪去嚴重病葉,尤其是底部近泥面的葉;有多株或別樣植物,需消毒剪刀才再使用
過份嚴重建議整株拔去,然後 ...

我噴左醋水啦,不過都剪左好多病葉!因為有兩個南瓜就熟,我諗住收左就成棵唔要啦!
好在未有傳染到我棵勝瓜同節瓜!

請問點消毒啲泥架?
回復

silicon 發表於 2011-5-29 16:35:43 |顯示全部樓層
cartse 發表於 2011-5-29 03:13
我噴左醋水啦,不過都剪左好多病葉!因為有兩個南瓜就熟,我諗住收左就成棵唔要啦!
好在未有傳染到我棵 ...

除去所有作物及野草,撒上熟石灰與泥土充份混和 (熟石灰遇水乾後會結塊),
之後閒置最少1 星期,其間不用澆水;若當中遇雨天,需增加多1星期時間
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-30 19:20:27 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-5-25 14:28
我不嬲都係剪o左o的病葉就算的,因為少量白粉病可以唔駛理,同埋記住,病發後可以話係無o野可噴(化學農藥除外) ...

梳打粉唔算係"化學農藥"掛? 有機種植法都用梳打粉wor...

呢度話梳打粉係可以對付到白粉病, 不過potassium bicarbonate(碳酸氫鉀)會有效D:
http://www.attra.org/attra-pub/bakingsoda.html
回復

giveupaguy 發表於 2011-5-30 13:05:27 |顯示全部樓層
回復 42ndfloor 的帖子

我d翠肉瓜苗...長左8棵..不斷都c去..就是似呢類白毛毛...  我前天才開始用苦練油..希望有用.
回復

cartse 發表於 2011-5-31 02:27:12 |顯示全部樓層
唔該哂!
回復

owlcyr 發表於 2011-5-31 10:16:41 |顯示全部樓層
回復 42ndfloor 的帖子

哈哈,我唔係指梳打粉係化學農藥........
我係指除非噴化學農藥先至可能攪得掂.
碳酸氫鉀而家好多人都有用,我又真係無試過,有無用就唔敢講
因為我以前都試過噴,噴完無耐又出過.....後尾就剪鬼晒o的老葉等佢通下丟,反而效果仲好.
加上我而家種親發病o既都係老株(已經收得七七八八),我懶得攪(唔想噴o野),咪由鬼佢lor

我搵到呢句"Baking soda without spray oil was ineffective"
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-31 17:10:55 |顯示全部樓層
回復 owlcyr 的帖子

洗潔精個作用同spray oil相似, 都係wetting agent.

係呀, 我呢度都係咁, 成日都返返嚟. 我都明你講咩...其實植物仲有好多健康嘅葉嘅時候, 剪走幾塊都冇咩所為...唔健康嘅植物噴完嘢救得返都唔會有好嘅收成, 真係搵嚟煩㗎咋! 但係當見到仲掙少少就開花/結果/有收成嘅時候, 真係會好唔捨得就咁由得佢! (種菜真係要保持一顆平常心...)
回復

12下一頁