點種橘子貓?

作者: dachjoey 發表于 2011-5-24 17:06:23
4935 28

先多謝花友分享了一條橘子貓蟲比我~但係我完全未種過呢類植物,反轉紫版都搵唔到答案...想各位幫下手指點下我!!!!

1.我有AV泥+日本珠石(因為我種食蟲),用響種貓比例點計算?

2.貓是室內還是室外植物?

3.點淋水GA?(照頭淋?/底碟吸水?/淋濕D泥??)

4.條蟲全條埋入泥入面嗎?

唔好意思咁多問題,因為我真係一D都唔識...盆栽書又冇介紹呢種植物~好想種到開靚花花...不辜負送蟲蟲給我的花友!!!!! THANKS!!!!

tsoiyiu1009 發表於 2011-5-24 18:17:50 |顯示全部樓層

自己慢慢睇丫~
豔斑苣苔栽培手記
麻花臉(科羅拉多苦苣苔)介紹(上篇)
麻花臉(科羅拉多苦苣苔)介紹(下篇)

回復

dachjoey 發表於 2011-5-24 18:29:44 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-5-24 18:17
自己慢慢睇丫~
豔斑苣苔栽培手記
麻花臉(科羅拉多苦苣苔)介紹(上篇)

Thank you very much~等我睇完埋好條蟲蟲先~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-5-24 18:37:41 |顯示全部樓層
回復 dachjoey 的帖子

睇完再有唔明,即管開口問~
回復

dachjoey 發表於 2011-5-24 18:53:40 |顯示全部樓層
OK~我已經將蟲蟲埋入2.5吋盆中...如果晚上開冷氣...日頭就冇冷氣...究竟洗唔洗加個蓋呢?
回復

george 發表於 2011-5-24 19:03:12 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-24 18:53
OK~我已經將蟲蟲埋入2.5吋盆中...如果晚上開冷氣...日頭就冇冷氣...究竟洗唔洗加個蓋呢? ...

無須加蓋
回復

george 發表於 2011-5-24 19:15:41 |顯示全部樓層

dachjoey 發表於 2011-5-24 18:53

1.我有AV泥+日本珠石(因為我種食蟲),用響種貓比例點計算?
你的「AV泥」是花寶出售的泥嗎?如是,直接取用就可以了,
另可在盆底放四份一的七號大珠石,會通爽一點。

以內為主,種在室外亦需用簷篷稍作遮掩。

澆至盆底滴水為合。

剛好蓋過鱗莖便可。
回復

dachjoey 發表於 2011-5-24 19:32:14 |顯示全部樓層
george 發表於 2011-5-24 19:03
無須加蓋

嘩~謝謝佐治大帝賜教!!!!!久仰你的大名了~因為我係種植新手(4個月貨仔)+種食蟲,多肉,空鳳...所以未有機會向大帝請教請教~現在有機會了
回復

dachjoey 發表於 2011-5-24 19:46:48 |顯示全部樓層
george 發表於 2011-5-24 19:15

是呀~我D AV泥響花寶買的~泥碳土~
死火~我將D珠石同泥溝埋咗 =.=" 同埋D珠石好幼GA~我都唔知D珠石係幾多號~又冇鋪七號珠石響底,點算好????(因為我本來買      咗個四方形花盤直接種...不過我見D網話要將蟲蟲放響試飲杯度種到變成苗先過番落盆~

咁如果窗邊只有早上時間太陽晒到...佢係唔係都要比燈照下好D呢?

澆至盆底滴水為合。
D水留響底碟定倒咗佢???貓用水喉水~不過係入樽放幾日先用的OK嗎?

剛好蓋過鱗莖便可。
而家蟲蟲比D泥蓋住了~等出芽對嗎???

麻煩各位教下我呢個大笨蛋~THANKS!!!!!

回復

george 發表於 2011-5-24 19:49:18 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-24 19:32
嘩~謝謝佐治大帝賜教!!!!!久仰你的大名了~因為我係種植新手(4個月貨仔)+種食蟲,多肉,空鳳...所以未有機會 ...

太抬舉,汗顏、汗顏  
爾來愛上種花貓,每天也在學更多,但當我越知得多,就發覺自己所知的其實都很少...
橘子貓是臺灣來的品種,以往在香港較罕見,不過現在都在這裡開枝散葉了
回復

dachjoey 發表於 2011-5-24 19:56:02 |顯示全部樓層
george 發表於 2011-5-24 19:49
太抬舉,汗顏、汗顏  
爾來愛上種花貓,每天也在學更多,但當我越知得多,就發覺自己所知的其實都很少 ...

一直都唔敢種會開花嘅品種,因為睇書成日話D開花品易有蟲而我又最怕昆蟲的~我之前連有個品種叫花貓都唔知...又唔知呢個紫版D花點分類~同埋花墟好似唔係成日見到花貓嘅???(真貓就見得多 )
回復

george 發表於 2011-5-24 20:03:45 |顯示全部樓層

死火~我將D珠石同泥溝埋咗 =.=" 同埋D珠石好幼GA~我都唔知D珠石係幾多號~又冇鋪七號珠石響底,點算好????(因為我本來買咗個四方形花盤直接種...不過我見D網話要將蟲蟲放響試飲杯度種到變成苗先過番落盆~

「D珠石同泥溝埋咗」,你意思是買回來已混好,對嗎?因五號中珠石缺貨,花寶出售的非洲堇專用泥,混的是二號小珠石。沒有七號大珠石不要緊,不放也沒太大影響。
至於盆的大小,就需看鱗莖的大小,個人經驗從不用試飲杯種花貓鱗莖,通常,小鱗莖用兩吋盆,稍大的也不過三吋。

咁如果窗邊只有早上時間太陽晒到...佢係唔係都要比燈照下好D呢?
如向正東、東南或東北,無需用燈了,但因不知你所置的實際情況如何,如發覺枝節徒長而幼弱,就可稍作加光。

澆至盆底滴水為合。
D水留響底碟定倒咗佢???貓用水喉水~不過係入樽放幾日先用的OK嗎?
需去掉盆底積水,「入樽放幾日先用」的水,你意思是種食蟲植物的水嗎?當然沒有問題!

剛好蓋過鱗莖便可。
對了~

回復

george 發表於 2011-5-24 20:08:51 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-24 19:56
一直都唔敢種會開花嘅品種,因為睇書成日話D開花品易有蟲而我又最怕昆蟲的~我之前連有個品種叫花貓都唔知. ...

我們俗稱這種植物Kohleria叫「花貓」,稍正式的稱呼作「豔斑苣苔」或「花臉苣苔」~
種了數年花貓,沒甚麼大害蟲,平時都是開洗潔精水預防「水滋」而已。
繽紛有時會有些花貓售賣,你可留意下。
回復

dachjoey 發表於 2011-5-24 20:15:16 |顯示全部樓層
george 發表於 2011-5-24 20:03

死火~我將D珠石同泥溝埋咗 =.=" 同埋D珠石好幼GA~我都唔知D珠石係幾多號~又冇鋪七號珠石響底,點算好????(因為我本來買咗個四方形花盤直接種...不過我見D網話要將蟲蟲放響試飲杯度種到變成苗先過番落盆~
「D珠石同泥溝埋咗」,你意思是買回來已混好,對嗎?因五號中珠石缺貨,花寶出售的非洲堇專用泥,混的是二號小珠石。沒有七號大珠石不要緊,不放也沒太大影響。
至於盆的大小,就需看鱗莖的大小,個人經驗從不用試飲杯種花貓鱗莖,通常,小鱗莖用兩吋盆,稍大的也不過三吋。
唔係呀~我買果陣兩包野係分開的~一包泥碳土同一包二號小珠石(我估係二號,因為我都有睇過FA PO三合一AV泥)...而家我D泥就少了"金土"...會唔會有影響呢?
條蟲放入2.5吋盆後,兩邊都仲有D空間的

如向正東、東南或東北,無需用燈了,但因不知你所置的實際情況如何,如發覺枝節徒長而幼弱,就可稍作加光。
實際方向我都唔知...因為間屋係租+我唔識用指南針 ,我唯有多D留意佢嘅情況先睇下點算 (無奈)

澆至盆底滴水為合。
需去掉盆底積水,「入樽放幾日先用」的水,你意思是種食蟲植物的水嗎?當然沒有問題!
明白~底碟不積水!我D食蟲用蒸餾水,其他植物就用水喉水,先入樽幾日後先用嚟澆水,貓要日日淋水嗎?

剛好蓋過鱗莖便可。
對了~
係唔係要等佢出多幾塊葉先換盆?
回復

dachjoey 發表於 2011-5-24 20:21:14 |顯示全部樓層
george 發表於 2011-5-24 20:08
我們俗稱這種植物Kohleria叫「花貓」,稍正式的稱呼作「豔斑苣苔」或「花臉苣苔」~
種了數年花貓,沒甚麼 ...

我今日行BUN FUN好似有...係唔係盆栽店入面好細盆放響膠籃仔果D???佢好似同將所有紫科植物放埋一堆唔同嘅籃入面...又迷岩等等...唔識分....

只有蚊G沒什麼大蟲害便好...等我放盆食蟲響隔離先...佢地可能響不久將來就有補品了~
回復

dachjoey 發表於 2011-5-24 21:04:37 |顯示全部樓層
george 發表於 2011-5-24 20:28
沒錯,你見到名稱是 Kohleria 開首的就是了。

明白明白~長筒花又是另一種MA?
回復

dachjoey 發表於 2011-5-24 21:03:59 |顯示全部樓層
george 發表於 2011-5-24 20:27

完全明白了,佐治大大~謝謝你的指教,希望我的貓可以快高長大!!!!!!
回復

george 發表於 2011-5-24 20:27:50 |顯示全部樓層

唔係呀~我買果陣兩包野係分開的~一包泥碳土同一包二號小珠石(我估係二號,因為我都有睇過FA PO三合一AV泥)...而家我D泥就少了"金土"...會唔會有影響呢?
條蟲放入2.5吋盆後,兩邊都仲有D空間的

沒有大影響,只要疏水就行了。

實際方向我都唔知...因為間屋係租+我唔識用指南針 ,我唯有多D留意佢嘅情況先睇下點算 (無奈)
早上有陽光就是朝東啊。

澆至盆底滴水為合。
明白~底碟不積水!我D食蟲用蒸餾水,其他植物就用水喉水,先入樽幾日後先用嚟澆水,貓要日日淋水嗎?
不用日日澆,六、七成乾才給水吧~

剛好蓋過鱗莖便可。
對了~
係唔係要等佢出多幾塊葉先換盆?
如果小苗生長良好,無須換盆啊~
回復

george 發表於 2011-5-24 20:28:49 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-24 20:21
我今日行BUN FUN好似有...係唔係盆栽店入面好細盆放響膠籃仔果D???佢好似同將所有紫科植物放埋一堆唔同嘅 ...

沒錯,你見到名稱是 Kohleria 開首的就是了。
回復

george 發表於 2011-5-24 21:11:31 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-24 21:04
明白明白~長筒花又是另一種MA?

對,長筒花也會長鱗莖,學名是 Achimenes
回復

12下一頁