我家新成員~夾夾夾~

作者: dachjoey 發表于 2011-5-25 23:22:25
3649 50

星期一響木木木寄買回來~夾夾~希望佢可以健康成長
(木木木寄阿姐話佢易種過ping???)

想問全泥炭土+水苔圍邊OK嗎?
sundewaholic 發表於 2011-5-25 23:40:24 |顯示全部樓層
I also bought that 木木木寄夾 last monday... i use the original 泥炭土+水苔+ sand...
回復

dachjoey 發表於 2011-5-25 23:43:04 |顯示全部樓層
sundewaholic 發表於 2011-5-25 23:40
I also bought that 木木木寄夾 last monday... i use the original 泥炭土+水苔+ sand...

what sand are u used? mixed with the soil?
回復

durianpancake 發表於 2011-5-26 00:19:38 |顯示全部樓層
個人愚見, 水苔好似多得濟...爆晒盆
回復

dachjoey 發表於 2011-5-26 00:26:39 |顯示全部樓層
durianpancake 發表於 2011-5-26 00:19
個人愚見, 水苔好似多得濟...爆晒盆

其實水苔唔多...因為泥炭土好多呀...咁洗唔洗減番D?
回復

sundewaholic 發表於 2011-5-26 00:30:47 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-25 23:43
what sand are u used? mixed with the soil?

I use river sand... yes mixed with soil (peat moss)...

I can let you have some sand if you want... PM me...
回復

durianpancake 發表於 2011-5-26 00:34:49 |顯示全部樓層
因為小弟成日會陏動個盆, 所以我種既時候都會種底少少, 等個盤邊可以保護到棵野

但我諗應該問題唔大掛, 最好花盆下加下個水兜, 中意腰水又好, 用離儲住淋完既水又好, 可以保下濕會好d

其實無乜問題就唔駛陏佢, 等佢壯d先再搞會好d

近來木木木記d貨真係好多靚野, 又紅又壯
回復

dachjoey 發表於 2011-5-26 00:35:17 |顯示全部樓層
sundewaholic 發表於 2011-5-26 00:30
I use river sand... yes mixed with soil (peat moss)...

I can let you have some sand if you want.. ...

Thanks in advance!!!! But I buy some @ 魚街 yesterday...粗粒裝... ...haven't use in this plant yet
回復

dachjoey 發表於 2011-5-26 00:39:30 |顯示全部樓層
durianpancake 發表於 2011-5-26 00:34
因為小弟成日會陏動個盆, 所以我種既時候都會種底少少, 等個盤邊可以保護到棵野

但我諗應該問題唔大掛, 最 ...

其實我叫木木木記阿姐幫我轉盆嫁...因為我始終係新手驚整爛D夾夾呀...我擒日整D水苔比佢補濕咋...中間夾夾下底係冇水苔的...

我等佢適應咗我屋企唔C先再搞佢啦...我好驚佢會好似我盆PING 咁變到甩皮甩骨呀
回復

durianpancake 發表於 2011-5-26 00:48:11 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-26 00:39
其實我叫木木木記阿姐幫我轉盆嫁...因為我始終係新手驚整爛D夾夾呀...我擒日整D水苔比佢補濕咋...中間夾 ...

見咁多師兄post過相, 每個人用既介質同埋保濕方法都唔同既, 無絕對正確

換多幾次盆就知點整先靚仔架啦

之前我換盆就死左一棵...發現最好整濕晒d泥炭土咁換...因為泥炭土一濕水就縮得好勁...其中一棵就係咁唔夠泥包住佢d根...家下仲0係icu等復活...
回復

dachjoey 發表於 2011-5-26 00:52:41 |顯示全部樓層
durianpancake 發表於 2011-5-26 00:48
見咁多師兄post過相, 每個人用既介質同埋保濕方法都唔同既, 無絕對正確

換多幾次盆就知點整先靚仔架 ...

我就係驚自己唔識整搞死佢呀...都係等佢生定D大咗要換盆先搞佢啦...之但係D泥唔駛換過晒呀???
回復

031504 發表於 2011-5-26 01:00:31 |顯示全部樓層
咦!!!咁岩ge~~我星期一都係木木木記買左夾B !!
又係白色盆
回復

dachjoey 發表於 2011-5-26 01:05:54 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-5-26 01:00
咦!!!咁岩ge~~我星期一都係木木木記買左夾B !!
又係白色盆

我果日見到有個男仔買咗棵夾夾B呀,唔通係
回復

durianpancake 發表於 2011-5-26 01:09:14 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-26 00:52
我就係驚自己唔識整搞死佢呀...都係等佢生定D大咗要換盆先搞佢啦...之但係D泥唔駛換過晒呀???  ...

我無用木木木記原本既泥囉...因為我覺得佢0個度咁多乜仔...陣間佢剷左卵我就賴野啦...

但木木木記d泥炭土真係又細又貴又唔靚...有乜邊d地方有好介紹買泥炭土?
回復

dachjoey 發表於 2011-5-26 01:36:54 |顯示全部樓層
durianpancake 發表於 2011-5-26 01:09
我無用木木木記原本既泥囉...因為我覺得佢0個度咁多乜仔...陣間佢剷左卵我就賴野啦...

但木木木記d泥 ...

巷仔7仔有冇呢?我見好多網友都介紹佢呀,我都響佢度買咗細包赤玉土加網友介紹靚水苔...個嬸嬸幾好人嫁...
回復

durianpancake 發表於 2011-5-26 01:51:26 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-26 01:36
巷仔7仔有冇呢?我見好多網友都介紹佢呀,我都響佢度買咗細包赤玉土加網友介紹靚水苔...個嬸嬸幾好人嫁... ...

等我去搵下先
thanks
回復

031504 發表於 2011-5-26 04:20:14 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-26 01:05
我果日見到有個男仔買咗棵夾夾B呀,唔通係

應該唔係我掛,,我去果陣2點幾,,花墟勁少人

另外我用緊花寶泥炭土~人地介紹的~~
8$,,平過又大包過木木木

花寶同木記我都用過~但我唔係咁識分邊隻好用
btw感覺花寶好d~感覺乾淨d~~因為木記買番黎未開果陣就有水氣係入面,,
回復

031504 發表於 2011-5-26 04:21:59 |顯示全部樓層
巷仔7仔有冇呢?我見好多網友都介紹佢呀,我都響佢度買咗細包赤玉土加網友介紹靚水苔...個嬸嬸幾好人嫁... ...

7仔係咪傳聞中的7喜?

我想知係邊,,我想搵赤玉土好耐都搵唔到,,,,最後搞到上網買~20$ 1L
據聞7喜買泥炭土5$一大包
回復

durianpancake 發表於 2011-5-26 09:13:43 |顯示全部樓層

靚水苔係活定死架?
之前去木木木記買左d活水苔...種到出離個樣一般般
回復

dachjoey 發表於 2011-5-26 09:33:42 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-5-26 04:20
應該唔係我掛,,我去果陣2點幾,,花墟勁少人

另外我用緊花寶泥炭土~人地介紹的~~

我去果陣四點啦,咁唔係你啦,哈哈!

我都有包fa po泥炭土,好唔好就唔識,咁佢d 野企企理理咁就感覺都好d...
回復

123下一頁