香港人真係唔好病....

作者: cklife 發表于 2011-5-23 21:33:18
5697 56
兩個星期前,老公半夜痛醒,立刻同佢去睇急症啦....
急症室醫生同佢講話佢應該係腎石,但X光照唔到野,醫生話有兩種石X光係照唔到,寫紙比佢叫佢排隊睇泌尿科...跟住開左幾日消炎同止痛藥佢食...

當然,我地唔會只係等睇專科就乜都唔做,我搵左食療幫手,老公亦去睇中醫。
今日終於收到泌尿科既回信喇....老公第一句話要我估下幾時有得睇,佢話我估一世都估唔到...但我估第三次就估到喇....哈...我想像力比佢好囉....

答案係...三年後呀....2014年.....我笑住同佢講...D腎石到時變左化石囉....

腎石有幾痛....患過既人先知....要排三年....係一個好痛既教訓囉....大家記得飲多D水...唔好食咁咸呀.....
candyafr 發表於 2011-5-23 22:16:00 |顯示全部樓層
ck..........其實除了飲多D水...唔好食咁咸之外.....你先生是否需要時時忍尿?同埋他是否鐘意食高鈣食物?

佢時時出街做野...一出街就唔敢飲太多水...又中意食濃味野....高鈣唔多覺....叫佢食都唔會食..忍尿就有時會喇...  發表於 2011-5-24 08:07
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-5-23 22:20:54 |顯示全部樓層
香港d醫院係甘嫁啦,我老公有年心臟突然痛,排政府都要等一年.我心諗死左都未排到.
回復

corina 發表於 2011-5-23 22:26:49 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2011-5-23 22:20
香港d醫院係甘嫁啦,我老公有年心臟突然痛,排政府都要等一年.我心諗死左都未排到. ...

有朋友三個月前突發性心臟病,在威爾斯手術,埋單二十幾萬!

你個朋友一定唔係有生命危險,仲可以等,醫院就可以同你計數,要快靚正......錢囉~ 如果係危急,會立即做手術,錢由可以由你地再慢慢同佢計~  發表於 2011-5-24 12:30
我覺得威院己經係比較好架喇....起碼要做D咩...都快手D...我媽中風手腳都唔聽話...仲要係隔左一日先去睇...佢都幫我媽電到正常反....無叫我媽番屋企等.  發表於 2011-5-24 08:10
回復

031504 發表於 2011-5-23 23:11:45 |顯示全部樓層
保險包唔包埋?

同埋樓主知唔跳邊個馬悅凌?
http://blog.mayueling.com/

睇下有無用~

貓頭鷹哥哥咁快手,我岩岩睇到佢似是如非的論點,唔使比人踢爆都知道不可行~  發表於 2011-5-24 10:30
佢比人踢爆o左啦wo...... 久唔久就有呢類所謂養生專家(勁紅-->被踢爆-->收工),之後又有另一個.....  發表於 2011-5-24 10:03
無聽過佢呀...老公依家都睇緊中醫,不過佢係輕微果種,暫時好轉中。佢依家聽話,肯飲水喇...希望D石快D沖出黎...中醫都有落藥幫佢化石..  發表於 2011-5-24 08:12
回復

八王爺 發表於 2011-5-24 09:47:04 |顯示全部樓層
好得人驚。
不過,我話香港已經算好好,係美國醫療支出一向是最高的,歐洲人好少少,可能同飲食習慣有關,而係中國...更加恐怖。有空看看國內作家寫的<心朮>,以輕鬆手法寫有關國內醫療的弊病!
回復

擔泥 發表於 2011-5-24 10:04:09 |顯示全部樓層
希望你先生快點好番啦!

多謝....佢肯聽話既話應該好快無事.....人就係咁架喇...吟左佢十年都唔肯飲水..話水淡無味好難飲...依家呢..知死喇...日日袋住樽水係身...  發表於 2011-5-24 10:32
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-24 10:13:21 |顯示全部樓層
嘩~~ ck,原來你最近老公有事~~
哎呀~~ 以前聽你講講,你老公鍾意濃味,嫌你煮得太清,估唔到因為咁,患了腎石~!
咁你真係要好好鵝多d佢飲水,食得清d,調理番好個腎~

聽話就會身體好,唔聽話.... 咪話唔怕死,日痛夜痛又唔死個下最慘,嚇多d病人,佢地可能會聽話好多~哈哈~~

原來忍都會攪到腎差,又學多樣野~~

係...鵝左十年都唔肯飲水...好彩識左無幾耐就嚇到佢唔敢再將汽水當水飲...唔係...都唔知佢D骨點算..  發表於 2011-5-24 10:33
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-24 10:17:03 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-5-23 23:11
保險包唔包埋?

同埋樓主知唔跳邊個馬悅凌?

無聽過馬悅凌呀,睇左佢條link,都係大眾保健醫療的東西,唔知有乜特別.有乜野係假架?
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-24 11:08:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-5-24 10:17
無聽過馬悅凌呀,睇左佢條link,都係大眾保健醫療的東西,唔知有乜特別.有乜野係假架? ...

食生泥鰍,呢個一定唔得,泥鰍在泥水中生活,體內外都係菌,點可以生食,淨係呢點都可以推論佢d論點一定有問題~
回復

owlcyr 發表於 2011-5-24 11:19:59 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

而家實在太多偽科學.....
因為我好多時都會接觸國內人士,有時食飯就會講到一些似是而非的"理論",一問之下就知道原來又是"專家"的書所寫.
基本上呢類專家都有幾個特點,

1. 列出一些西醫/中醫的理論, 但往往係錯誤的理解....
2. 引用一些某某博士,院長等言論,但往往都搵唔到某某博士,院長的資料
3. 有大量所謂"實証"及根據"xx研究指出",但欠缺數據支持, 同時亦搵唔到所謂的研究.
4. 嚴重違反現代科學的理論(最經典莫過於而家市面果o的咩電解水,酸/鹼水,能量水,仲有縮細水份子團,鈉米水果類o野.....仲有咩酸/鹼體質,講就好多人講,但係搵唔到相關研究或資料)

其較為出名的有,
1. 生吃泥鰍能去虛火 -- 有人信並且生食...結果有批入o左醫院
2. 土豆養生法 -- 比各真正的中/西醫狠批

早前好出名的林光常(台灣人)都比人拉o左啦........

回復

比得大帝 發表於 2011-5-24 11:28:39 |顯示全部樓層
我有幾個親友都係食中藥排出嚟.  係成功嘅, 不過話好痛, 及會排出血.
當然要睇粒石有多大.  太大排唔到.
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-24 12:37:21 |顯示全部樓層
CK,叫你老公出街都要帶樽水,最多留意邊度有快餐店方便方便囉~
你講佢知,有尿對佢有好處(但不要過量),因為尿應為弱酸性,可溶解石的表面
食中藥(一定有金錢草),利尿通淋,你問下佢個中醫,要唔要整定D淡少少既比佢當水飲

佢個中醫同我唔夾咀型...雞同鴨講...依家唔洗我叫佢自己都會搵水飲...不過我同佢講...怕太淡難飲咪加少少蜜糖囉...我係屋企既話會切兩片檸檬比佢囉..  發表於 2011-5-24 17:23
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-24 12:50:24 |顯示全部樓層
仲有一個利尿方,向d生草藥店或者街邊婆仔,一至二星期買一扎車前草煎水當茶飲

多謝...依家佢痛少左好多,所以都唔咁大力谷佢囉...一次飲太多利尿野...怕佢個腎太操勞...依家等佢慢慢黎喇...應該係尾聲喇...  發表於 2011-5-24 17:24
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-24 14:07:40 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-5-24 11:19

而家實在太多偽科學.....

生吃泥鰍?!  嘩~~~ 諗起都想嘔~~~ 

土豆? 即係薯仔呀?
生吃薯仔唔好架?哎呀,我成日飲薯仔汁,感覺對修補咀損喉痛好work~
回復

claudiatang 發表於 2011-5-24 14:08:57 |顯示全部樓層
切記不要吃楊桃呀﹗
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-24 14:14:16 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-5-24 14:08
切記不要吃楊桃呀﹗

楊桃? 又唔好架? 有乜唔好呀?
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-24 14:17:07 |顯示全部樓層
最近某早上喉嚨痕作咳,有朋友俾我飲左d高氫氧水,唔知點解,d水好飲d甜d,一下俾我飲左500cc,仲俾個朋友小丙我大飲,跟住午後我無左喉嚨痕~所以手多多買左支玩下~
回復

owlcyr 發表於 2011-5-24 14:22:11 |顯示全部樓層

薯仔唔係生食,不過佢講到薯仔能醫百病.........
薯仔生食的風險如下:
"馬 鈴 薯 - 馬 鈴 薯 含 有 甙 生 物 鹼 ( glycoalkaloids ) 的 天 然 毒 素 , 所 含 分 量 一 般 很 低 , 不 會 對 人 類 造 成 不 良 影 響 。 不 過 , 出 現 綠 色 、 正 在 發 芽 、 已 損 壞 或 腐 爛 的 馬 鈴 薯 可 能 含 有 大 量 甙 生 物 鹼 , 而 大 部 分 毒 素 存 在 於 馬 鈴 薯 的 綠 色 部 分 、 薯 皮 或 薯 皮 以 下 部 分 ( 圖 片 ) 。 甙 生 物 鹼 如 含 量 高 會 有 苦 味 ; 而 屮 毒 的 症 狀 可 包 括 引 致 口 腔 有 灼 熱 感 覺 或 嚴 重 胃 痛 、 噁 心 及 嘔 吐 。 煎 炒 煮 炸 也 不 能 破 壞 甙 生 物 鹼 "

其實想要身體健康都係跟我地果個年代"健教科"所講o既均衡飲食,多做運動就可以了....
而家個世界就反其道而行,要去咩深山,上天下海搵一樣"好勁"的超級食物出o黎,可以死回生咁,其實大部份"好特別"的營養,根本日常飲食都會吸收到(好似抗癌/抗氧化就係一個好好o既例子....)
試問如果你成日食煙飲酒,食埋O的垃圾食物,你日日食咩靈芝蟲草,吸收宇宙能量都無用啦......

另,食楊桃會有咩事??

水o既偽科學而家真係越來越多.....
我唔知氫氧水(二氧化氫?哈哈)o既"成份"同"作用"係咩,可溶落水的氧氣其實好少,而且飲落肚唔會被吸收,要高氧,可深呼吸一下,遠比呢類PRODUCT好,而且最重要係免費的~
回復

claudiatang 發表於 2011-5-24 14:27:04 |顯示全部樓層

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15280400

為方便大家,我post了個news出來.
來自蘋果日報:

楊桃含毒素 腎病患者忌食
2011年05月24日
(7人)瀏覽人次:23,967FacebookTwitter轉寄朋友
【本報訊】食物安全中心提醒市民,部份水果如楊桃含有草酸鹽,腎病患者進食極小量楊桃也可能中毒,外國更有死亡案例。
食安中心說,部份水果及蔬果含有草酸鹽,例如楊桃、大黃、紅菜頭、生菜及莧菜,但人體的吸收率很低。文獻指出,草酸鹽在一般的食物中常見,且是人體正常新陳代謝的產物。如果大量進食含高草酸鹽的食物,除了引發中毒,草酸鹽不能被身體充份地分解,可能在身體積累,引致腎石形成。

無法排毒可致命
腎病患者應避免進食楊桃,因為患者無法將楊桃中的天然毒素:神經毒素及草酸鹽排出,即使進食極小量都可能中毒,初期症狀不太嚴重,例如打嗝、作嘔,但其後影響精神狀態,神志不清。腎病患者若吃小半個楊桃或喝一杯楊桃汁,一般八小時內出現昏迷、四肢無力等中毒症狀,還可引致急性腎衰竭,需要即時洗腎清除毒素。本港每年都有數名腎病病人食楊桃後中毒入院,外國更有死亡案例。若懷疑進食了受草酸鹽污染的食物,應立刻用清水漱口,以清除口中的草酸鹽。
回復

123下一頁