返回列表 發新帖

好想搞個"食蟲植物"文章/攝影比賽

作者: sundewrex 發表于 2008-3-10 22:46:40
3557 31
cuiyao 發表於 2008-3-13 23:36:15 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-3-13 23:05 發表
你意思是就:一篇「食蟲植物」文章,體材可自由發揮,內容可天馬行空??

若大家支持攝影比賽我也不反對,合併計亦或分開計呢?

若用公投方式會有"持支自己友"的不好處.

大家點睇??

rex ...

我一點也不認識食蟲植物,我只是比較認識文字及攝影這兩回事,希望你不會覺得我多咀。
我覺得,很多問題背後的答案,應該與比賽的目的有莫大關聯。例如,假設比賽的目的是希望新/舊手共融,甚至吸引更多人了解、欣賞食蟲植物,規限應該愈少愈好。但假若比賽只為一班食蟲老手高興一下,多設規限亦無不可,甚至徵文題為「試闡述某種食蟲植物其原生地環境對其生活習性有何影響及在香港培植應注意之事項」亦可以,如此,收回來的作品就高下立見。
亦因為我對食蟲植物毫無認識,所以我覺得只訂立一些最基本的準則,就可以了。
至於是否公投,同理,就看你的比賽目的是甚麼吧。
回復

cross 發表於 2008-3-14 08:34:01 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-3-13 23:05 發表
你意思是就:一篇「食蟲植物」文章,體材可自由發揮,內容可天馬行空??

若大家支持攝影比賽我也不反對,合併計亦或分開計呢?

若用公投方式會有"持支自己友"的不好處.

大家點睇??

rex ...

公投其實冇咩問題..
多fans果d唔好比佢參加..呵呵
其實公投已經是最好的方法了
要不是如果結果同你心中所想有出入你再補一個獎比你心入面果個優勝者
好似之前台灣javen搞果個改Bristle Tooth中文名咁
javen兄都係之後話佢鐘意我果個名..獎品照送^^
宜家獎品係小餘度
有關文章題目
其實可以唔一定以一個題目去..
可以係幾選一
如:
1)你眼中的食蟲植物
2)種前種後
3)食蟲種植細則
類似咁啦..
再唔係淨係一個「食蟲植物」未嘗不可

回復

sundewrex 發表於 2008-3-18 22:06:59 |顯示全部樓層
Hi all,
若有其他提議可隨時話我知!)
四月中才會有決定.)

Thanks!

rex
回復

cross 發表於 2008-3-18 22:14:20 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-3-18 22:06 發表
Hi all,
若有其他提議可隨時話我知!)
四月中才會有決定.)

Thanks!

rex

腦汁迫盡
回復

sundewrex 發表於 2008-3-18 22:19:32 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-18 22:14 發表

腦汁迫盡

你個頭禁大,應該大把貨 )

rex
回復

cross 發表於 2008-3-18 22:20:57 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-3-18 22:19 發表

你個頭禁大,應該大把貨 )

rex

大把豉油
講笑..
全是草..就真
回復

baibai1020 發表於 2008-3-19 00:58:17 |顯示全部樓層
其實我覺得多fans人多人投票好易解決唔洗唔俾人參加既
只要"參賽者"將d作品 send俾"主辦單位"
再由佢地黎用唔出名既方式刊登出黎 咁d投票既人咪唔知道邊個係作者囉
而比賽方式 我就覺得愈簡單愈好 題目就一個"食蟲植物" 就最好
除左俾人有極大既創作空間 又可以令 rex 得到佢想要既 對食蟲多方面既睇法

奴才多咀, 奴才退下啦
回復

cross 發表於 2008-3-19 09:27:28 |顯示全部樓層
原帖由 baibai1020 於 2008-3-19 00:58 發表
再由佢地黎用唔出名既方式刊登出黎 咁d投票既人咪唔知道邊個係作者囉
而比賽方式 我就覺得愈簡單愈好  ...

不記名方式..
回復

中豬毒者 發表於 2008-3-19 12:01:29 |顯示全部樓層
原帖由 baibai1020 於 2008-3-19 00:58 發表
而比賽方式 我就覺得愈簡單愈好  ...

有破綻,如果參賽者話比d朋友聽,佢係邊份作品,咁就可以出到術。
回復

cross 發表於 2008-3-19 12:08:20 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-3-19 12:01 發表

有破綻,如果參賽者話比d朋友聽,佢係邊份作品,咁就可以出到術。

那其實只好自律
規定不可在論壇區上說出自己作品,否則消除資格
那私下說就不知拉..
那我也相信花友會自律
回復

noel 發表於 2008-3-20 18:29:36 |顯示全部樓層
咪就係...

1) 我的食蟲植物  
2) 点止係食蟲植物咁簡單   
3) 怎樣才可叫(導)你種食蟲植物   
回復

sundewrex 發表於 2008-3-24 21:58:07 |顯示全部樓層
Hi all,
其實我很想知道為何食蟲植物使你們感到興趣的原因.
我的中文不好 希望各位可以幫幫手,潮着這個方向想想題目.
文章可以用"代號"代替,勝出才公報作者名稱.
我想應該在指定日期收集後才去公開給大家公投,以防抄襲.
大家点睇?)
Thanks!)
rex
回復