好想搞個"食蟲植物"文章/攝影比賽

作者: sundewrex 發表于 2008-3-10 22:46:40
3550 31
Hi all,

大家可給我意見?
當然會有獎品!

Thanks!

rex
EddieOR 發表於 2008-3-10 22:54:19 |顯示全部樓層
文章評分準則可以加入創意、寫作技巧、型態、能否顯示出其特徵等等。
攝影可以先限制幾多像素或以上的照片才可以參加。
在之前,可以給一些捕蟲時的影片他們看、說出有什麼豐富獎品
吸引他們先,咁之後就會留心咁聽你講野喇
回復

sundewrex 發表於 2008-3-10 23:05:54 |顯示全部樓層
Hi Eddie,

好提意!
不如就"小寶寶等食蛋糕"果盆好嗎??
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=7309&extra=page%3D2

但我又想大陸和台彎的朋友都可參加!

REX
回復

sundewrex 發表於 2008-3-10 23:14:38 |顯示全部樓層
Hi Eddie,

其實可以同步進行,两邊做!

rex
回復

中豬毒者 發表於 2008-3-11 00:04:26 |顯示全部樓層
不如用cup trap的一片葉來做獎品,肯定更加吸引。
回復

sundewrex 發表於 2008-3-11 00:06:44 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-3-11 00:04 發表
不如用cup trap的一片葉來做獎品,肯定更加吸引。

整株又如何)
回復

EddieOR 發表於 2008-3-11 00:22:24 |顯示全部樓層
如果想在中國和台灣都舉行,哪麼如何送上獎品 ?
回復

sundewrex 發表於 2008-3-11 00:28:58 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-3-11 00:22 發表
如果想在中國和台灣都舉行,哪麼如何送上獎品 ?

北嶺地種子如何? )

rex
回復

中豬毒者 發表於 2008-3-11 01:04:21 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-3-11 00:06 發表

整株又如何)

好呀。加埋爛鬼夾仲好呀。
回復

sundewrex 發表於 2008-3-12 18:44:45 |顯示全部樓層
Hi all,

1.我決定用"小寶寶等食蛋糕"果盆做獎品,因為佢都幾cute!
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=7309&extra=page%3D2

2.攝影因吾系個個有相機及未必有食蟲植物在手比佢地影,大家点睇?

2.至於題目請大家可給我議見!
好想知道大家点睇食蟲植物,我就覺得吾系植物禁簡單

rex

回復

dryfish 發表於 2008-3-12 19:08:05 |顯示全部樓層
唔好意思,我想知
"2.攝影因吾系個個有相機及未必有食蟲植物在手比佢地影,大家点睇?"
點解呀??
回復

sundewrex 發表於 2008-3-12 19:15:57 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2008-3-12 19:08 發表
唔好意思,我想知
"2.攝影因吾系個個有相機及未必有食蟲植物在手比佢地影,大家点睇?"
點解呀??

因為就人人有,小學生有,中學生有.
攝影要靠相機,你覺得學生會人人有嗎?

rex
回復

dryfish 發表於 2008-3-12 19:23:37 |顯示全部樓層
哦~ , you mean "作文"~
回復

sundewrex 發表於 2008-3-12 19:33:26 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2008-3-12 19:23 發表
哦~ , you mean "作文"~

我好想知道其他人点看食蟲植物,因為我覺得佢地十分之奇妙!

rex

回復

cross 發表於 2008-3-13 09:00:22 |顯示全部樓層
如果單純攝影比賽的確是好像是鬥錢一樣,唔係個個都有d咁pro的機或鏡頭
其實有時影相唔一定睇靚相機..普通機甚至係手機都可以有構圖或是什麼..你可以..改題目做食蟲植物的另一面..睇人地會用咩角度同影邊度..然後叫人幫d相增設題目再配合埋個主題..又是另一種攝影類別
作文方面要中或是英?
呢d都要講清楚
回復

noel 發表於 2008-3-13 16:52:15 |顯示全部樓層
題材真係要明確
要求太專門、太嚴肅的話,唔係好多人(包括我)都寫唔出....
變咗做 project 咁....
回復

中豬毒者 發表於 2008-3-13 18:12:05 |顯示全部樓層
關於呢點︰

既然係呢個版的活動(我假設),影食蟲好正常,無得影而參加唔到都好正常。
至於相機呢家野,愚見係只可以用auto mode影(又或者限制快門及光圈的數值),咁勁機同屎機的差距會少好多,當然用電話來影就無計啦。
如果真係作文......人老啦,咪玩啦。
回復

sundewrex 發表於 2008-3-13 21:03:43 |顯示全部樓層
Hi,
cross,
用中文比較好

noel,
可否幫我出幾個題目等我挑選呀?

中豬毒者
正如我之前講過,很想知到你們視食蟲植物是甚麼東東,吸引之處...等等,攝影要靠器材,不是人人有,所以在此不會考慮,或者等下次做吧!

Thanks!)
rex

回復

cuiyao 發表於 2008-3-13 21:56:42 |顯示全部樓層
唔好意思,多口搭訕。

點解徵文比賽要限定題材? 題材唔係「食蟲植物」咩? 如果係講緊「體材」而非「題材」0既話,其實,參加者中意交論點精闢0既議論文又好,委婉曲折0既抒情文又好,甚至新詩都可以,0甘樣先好玩嘛。要限定0既會唔會只係字數,同基本評分準則?

跟住我又唔明點解攝影比賽又要限定用0既器材有幾高級同低級,我未見過坊間0既攝影比賽有呢種規限呀,如果0甘限落去,專業攝影師都有優勢,又係咪唔可以參加? 其實係咪應該0係基本評分準則落墨? e.g. 構圖方面,微距有幾勁其實都好影響,所以只會佔25分. 創意最緊要,所以佔50分,諸如此類。

仲有一樣0野我覺得怪怪的,評分準則當然可以由主辦方去訂,但最後都係由評判去俾分,0甘評判係邊個? 定係全民公投呢?

希望呢個帖對比賽有用啦。

回復

sundewrex 發表於 2008-3-13 23:05:44 |顯示全部樓層
你意思是就:一篇「食蟲植物」文章,體材可自由發揮,內容可天馬行空??

若大家支持攝影比賽我也不反對,合併計亦或分開計呢?

若用公投方式會有"持支自己友"的不好處.

大家點睇??

rex
回復

12下一頁