返回列表 發新帖

士多啤梨小苗update

作者: momodoll 發表于 2011-5-15 22:23:03
5670 31
momodoll 發表於 2011-5-28 00:31:14 |顯示全部樓層
今日..有一盆小苗(大約6-7棵)失足..跌佐落洗手盆..

話說..我見到透明小苗盆內有小昆蟲...諗住扲佢入kitchen攪攪佢...
點知隻野突然fly出黎...嚇一嚇..佢就咁跌佐落一個有水的水盆度...
d泥同小苗跌曬出黎...d子苗仲游埋水..

而家打撈佐佢o地上黎...搬佐新屋...希望佢o地捱到la...
透明盆..都吾係咁好...見到d昆蟲就會想捉...一捉就自己捉蟲...

而家的新居...
回復

myy 發表於 2011-5-30 22:12:29 |顯示全部樓層
我D苗都搬左新屋
我將大果d 搬左去大兜...
但唔知係米日本城d 泥食水勁d,好似淋幾多佢就吸幾多,同埋d泥好快乾......
回復

momodoll 發表於 2011-6-2 12:57:34 |顯示全部樓層

士多啤梨小苗update

小水珠在葉子上,形成了可愛的小手。
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-2 13:43:35 |顯示全部樓層
我都想問,,我岩岩o係士多啤梨拎左d種子出黎等聽日曬一曬就開始種....
想問應該放落咩泥定係用棉花等佢出芽先呢???*  thxthxthx
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-2 13:43:39 |顯示全部樓層
我都想問,,我岩岩o係士多啤梨拎左d種子出黎等聽日曬一曬就開始種....
想問應該放落咩泥定係用棉花等佢出芽先呢???*  thxthxthx
回復

momodoll 發表於 2011-6-2 13:53:58 |顯示全部樓層
我直接放泥面丫,但都有花友放係棉花面等發芽
回復

momodoll 發表於 2011-6-2 13:54:53 |顯示全部樓層
回復 *豹妹yabbe 的帖子

我直接放泥面丫,但都有花友放係棉花面等發芽
回復

H2O 發表於 2011-6-2 17:03:07 |顯示全部樓層
我都係由士多啤梨種子開始, 種左一個多月,
現在只有兩三塊葉仔, 第一次種,
一直無落肥, 請問苗仔使唔使施肥?
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-3 00:27:29 |顯示全部樓層
回復 momodoll 的帖子

但係如果放棉花面等發芽之後再幫佢搬落泥會唔會傷到佢地??
同埋想問,,,落泥應該用邊隻泥???* thx
回復

dandytsang 發表於 2011-6-3 00:49:32 |顯示全部樓層
比D時間啦...2-3個月你有驚喜.......
回復

myy 發表於 2011-6-11 13:30:51 |顯示全部樓層
我盤野4月開始種,但到d e 架都重keep 住有新苗出-_____-!!
我想問下其實淋水點知淋幾多先夠? D 泥好似淋極水都係乾既.....

C.C
分2次淋, 兩次相隔10分鐘, 等佢索得多d水  發表於 2011-6-12 02:19
回復

momodoll 發表於 2011-6-23 20:52:36 |顯示全部樓層
長大了點..但都仲係瘦瘦的..

回復