士多啤梨小苗update

作者: momodoll 發表于 2011-5-15 22:23:03
5657 31

士多啤梨小苗新長出黎的小葉有點黃...會吾會有問題ke?

gmfw 發表於 2011-5-15 22:48:03 |顯示全部樓層
剛長出來就是這樣的, 無問題喎
你啲苗苗好靚
回復

momodoll 發表於 2011-5-15 23:38:40 |顯示全部樓層
回復 gmfw 的帖子

謝謝你的讚賞
我仲以為佢哋出佐問題Tim...

但佢哋真係生長得很慢很慢。。已經四十九天了。。只得三片真葉。。唉
回復

gmfw 發表於 2011-5-16 00:06:57 |顯示全部樓層
我曾做過記錄, 由發芽後開始計, 大約要8-10天才長一塊葉, 但係唔係棵棵苗都一樣, 我有啲苗就算同一日發芽, 但都有快有慢
回復

麥煞那 發表於 2011-5-16 00:16:14 |顯示全部樓層

回復 momodoll 的帖子

我最近手痕發左好多唔同植物既種子
發覺種子既體積愈大 通常會較快出葉 同埋的葉會比較大塊
( 普遍性就係咁講啦 當然一定有唔少例外 )
士多啤梨 粒 種子 有幾大 你有眼見 XD
所以我覺得慢係正常
回復

momodoll 發表於 2011-5-16 12:29:51 |顯示全部樓層
種士多啤梨真係漫漫長路...
希望今個冬天有得食la...
回復

riwibe 發表於 2011-5-16 12:34:42 |顯示全部樓層
你的苗好yes.  我也努力中.
回復

matt 發表於 2011-5-16 18:14:32 |顯示全部樓層
麥煞那 發表於 2011-5-16 00:16
回復 momodoll 的帖子

我最近手痕發左好多唔同植物既種子

鼠尾草已經係列外
浸種子最少3日先有1粒發(浸5粒), 發芽好慢
回復

momodoll 發表於 2011-5-17 09:15:19 |顯示全部樓層
回復 riwibe 的帖子

大家一齊加油la~!
我而家係公司都發緊d士多啤梨芽..
2個星期就發佐10幾20粒芽-_-..
我仲一次過落佐成百粒...吾知點收"課"...冇諗過佢o地會發得咁開心..

ps: 因為係自己采集,吾想放咁耐..
回復

爸bie 發表於 2011-5-19 23:37:52 |顯示全部樓層
D苗生長得好靚!我三星期前播D種子仲未有嘢睇。
回復

momodoll 發表於 2011-5-20 08:00:00 |顯示全部樓層
回復 爸bie 的帖子

慢慢黎啦,我有d種子這幾天才發芽。。都差不多兩個月了。加油喔
回復

myy 發表於 2011-5-21 16:55:30 |顯示全部樓層
我的士多啤寶寶既莖.生下生下有d 變紅.唔知正唔正常??
佢地初初係好綠.
回復

Hope_HK 發表於 2011-5-21 18:30:13 |顯示全部樓層
我發現士多啤梨苗要乾下濕下先快大,等d泥乾晒先淋水
我種左三種日本士多啤梨, 唔使一個月就左出幾塊葉
回復

cowcowpop 發表於 2011-5-21 18:47:17 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-5-15 22:23
士多啤梨小苗新長出黎的小葉有點黃...會吾會有問題ke?

Too small to be able to make comment at this stage of development.
Take it easy and be patient.

Be careful with fruit-fly la.
回復

momodoll 發表於 2011-5-21 21:04:10 |顯示全部樓層
回復 myy 的帖子

我o個d都係咁ke..但我又吾見佢有事..
應該冇問題ke
回復

momodoll 發表於 2011-5-21 21:05:34 |顯示全部樓層
回復 Hope_HK 的帖子

真的?但我已經好小淋水ke la...
三,四日先一次...但都仲係生得好慢..
回復

momodoll 發表於 2011-5-21 21:05:56 |顯示全部樓層
回復 cowcowpop 的帖子

thanks
回復

myy 發表於 2011-5-22 13:48:11 |顯示全部樓層
佢D泥好似長期都有水份,都唔會點乾既..
我琴日幫佢換左盤..我怕佢係唔夠營養....
回復

gmfw 發表於 2011-5-22 15:10:44 |顯示全部樓層
myy 發表於 2011-5-21 16:55
我的士多啤寶寶既莖.生下生下有d 變紅.唔知正唔正常??
佢地初初係好綠.

如果士多啤梨莖變紅, 可能是…..
(1)品種問題 : 有些品種本身就是紅莖的, 例如最常見最普遍的Yates牌及Royalfleur牌的Alpine Strawberry, 好多種子公司售賣的士多啤梨種子就是這隻品種, 它的莖就是紅紅哋色的. 另外也有些品種的莖是有些少紅紅的, 但大部份品種的莖都是白白綠綠的.
(2)缺肥 : 如果品種本身的莖是白白綠綠的, 但變紅了; 或者是平時些少紅的, 但變深紅了, 這些就是缺肥的現象, 特別是磷鉀肥, 係時候要補補了, 但切記要薄肥多施, 不要過量.
回復

myy 發表於 2011-5-22 17:47:47 |顯示全部樓層

換左盤,情況好似好左,新手種野,好多野都唔識

我之前都開過post;我盤野係扭番來的

佢o地好似好迫咁wow...2-3棵痴迫一齊咁..  發表於 2011-5-28 00:39
回復

12下一頁