大家小心被"蜈蚣"咬 !

作者: i4kai 發表于 2011-5-9 14:39:40
1994 9
大家小心
我昨天在庭園裏打理泥土時,腳掌上覺得痛了一下
仔細看過,發現痛處傷口是兩個小圓點
圓點很細、點與點的距離也很近,
雖然沒有看見是什麼咬我、但我估計應是被"小蜈蚣"咬了 !

傷口在咬後2-3小時內都有被針拮的感覺,之後就沒事了.
幸好是"小"蜈蚣, 如果是大條的話'相信會很痛

大家處理泥土時、要加倍小心啊
rrr888 發表於 2011-5-10 01:36:01 |顯示全部樓層
我有時翻土時都會發現小蜈蚣, 必會以最快速度練死佢, 所以我一定會戴手套工作. 我覺得園藝生活, 最驚就係呢樣嘢. 真係唔知有咩方法可以防治. 但係被咬過, 唔使睇醫生咩?
回復

msmilkli 發表於 2011-5-9 23:10:32 |顯示全部樓層
take care!!!
回復

fnv234 發表於 2011-5-9 23:21:45 |顯示全部樓層
上星期搬開袋泥果陣見到有條間尺咁長
不過佢一見到光就鑽咗入泥
回復

新手農夫 發表於 2011-5-10 09:13:04 |顯示全部樓層
以前成日覺得著水鞋同戴手套好麻煩,原來真係有用嘅
回復

i4kai 發表於 2011-5-11 11:25:02 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-5-10 01:36
我有時翻土時都會發現小蜈蚣, 必會以最快速度練死佢, 所以我一定會戴手套工作. 我覺得園藝生活, 最驚就係呢 ...

睇醫生?  唔駛!!

嗰條只不過係好細嘅"小"蜈蚣, 同比蚊咬到差唔多!
用啲"保心安油"就OK啦

啲幾吋長嘅先至毒、
但有細自然就有大嘅,平時小心啲啦
回復

rrr888 發表於 2011-5-11 20:16:13 |顯示全部樓層
i4kai 發表於 2011-5-11 11:25
睇醫生?  唔駛!!

嗰條只不過係好細嘅"小"蜈蚣, 同比蚊咬到差唔多!

哦. 原來係咁.
回復

比得大帝 發表於 2011-5-20 14:26:00 |顯示全部樓層

回復 i4kai 的帖子

一般常見的'小蜈蚣' 好可能是千足蟲
以前有主題討論過千足蟲和有相片, 可以參考一下

解決蝸牛和千足蟲問題 (千足蟲有相睇啦..)
http://hkplants.com/forum-viewthread-tid-56682-fromuid-6.html
回復

nanuo 發表於 2011-5-28 05:29:39 |顯示全部樓層
有一个叫什么十二客电子邮件营销给我发广告邮件,我的三个邮箱竟然全收到了。
想当年,哥也搞过的。现在群发邮件都不进垃圾邮件了吗?
为哥和楼主求人品,这两天太背了。
回復

jessicayip31 發表於 2011-8-15 13:39:59 |顯示全部樓層
剛剛打算係花盆拿返d泥來培苗, 剷剷下見到條紅色好幼但有一隻手指尾甘長既蜈蚣, 嚇到毛管洞啊! 即刻拿起交剪手起刀落, 將佢剪成幾節!! 好鬼驚!!
回復