我2012年打的手工皂: 閃Trace泡浸金盞花皂 (#119樓)

作者: Apple818 發表于 2011-5-3 23:29:10
12326 129
GloriaIp 發表於 2012-6-14 15:15:39 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2012-6-14 14:29
正常啊  真係快到顛~
下次可以用少D浸泡油,減慢TRACE速度囉~

用浸泡油會好快trace嘛?(新手請教)
但出到黎既效果會否有影响,如皂表面唔平滑?

都係等6個星期度先用得right?睇ph值。。。。會影响ph?

回復

prodorothyhkg 發表於 2012-6-14 15:28:46 |顯示全部樓層
GloriaIp 發表於 2012-6-14 15:15
用浸泡油會好快trace嘛?(新手請教)
但出到黎既效果會否有影响,如皂表面唔平滑?

是的,油什質越多就越快T
如果攪得勻,表面唔靚仔冇問題,內裡是不受影響的~
成皂後都係要等4-6星期才可以用,check 低過PH 9就可以用得~
閃T只要攪勻,不會影響PH 的~
回復

GloriaIp 發表於 2012-6-15 10:52:54 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2012-6-14 15:28
是的,油什質越多就越快T
如果攪得勻,表面唔靚仔冇問題,內裡是不受影響的~
成皂後都係要等4-6星期才可以用 ...

感謝指導
回復

szszwa 發表於 2012-6-20 23:44:04 |顯示全部樓層
想問 "Linda度買左D皂模"  即是邊度??   岩岩學打皂,仲未買模具

http://www.aromadiyshop.com/ 希望幫到你 ^^ szszwa   發表於 2012-6-21 00:04
回復

Apple818 發表於 2012-6-29 16:08:27 |顯示全部樓層
今晚o黎o緊打8號風球, 拿拿林係露台剪晒D倒手香用來渣汁打皂. 少少地都有150g o架~~~

乘機~ 哈哈~  發表於 2012-6-29 16:19
有D怪,1. 天氣熱不合打皂,2. 打風一定要剪花?  發表於 2012-6-29 16:14

評分

查看全部評分

回復

Apple818 發表於 2012-6-29 16:25:04 |顯示全部樓層
RE: 八王爺  有D怪,1. 天氣熱不合打皂,2. 打風一定要剪花?

1. 因為天氣太熱同焗了, 開左冷氣呀. 而且今天渣汁做冰都唔一定今日打皂既.....
2. 因我住係樓(30+樓), 要從花台收番D盆入室內呀, 唔係會吹落街了.室內無咁多地方, 所以要剪下D倒手香, 唔洗咁"雅咋"囉.......
回復

bigface 發表於 2015-1-19 23:31:35 |顯示全部樓層
金盞花泡浸油點做架?

so easy  發表於 2015-1-20 15:20
so easy  發表於 2015-1-20 15:20
回復

jellyfishy 發表於 2015-1-20 15:27:07 |顯示全部樓層
bigface 發表於 2015-1-19 23:31
金盞花泡浸油點做架?

去乾貨店或花草茶店, 或看這裡的置頂店舖資料帖, 買乾金盞花, 用橄欖油或你喜歡用來打皂的油, 1:1 = 乾花量: 油量左右, 浸滿油, 最好用闊口樽, 容易入乾花. 我比較隨心, 乾花或葯材入樽至7-8分滿, 入滿油便可, 最好乾花材分幾次入樽, 一層花一層油, 讓油滲滿乾花, 避免太多氣泡令花材易壞. 浸滿後用保鮮紙蓋面, 關好樽蓋, 放在窗邊晒太陽幾個月都得, 利用天然熱力令金盞花的營養滲入油中. DONE~
回復

jack872184 發表於 2015-1-20 17:47:10 |顯示全部樓層
Actually I have a thought since long ago.
I am afraid that when the oil is exposed under direct sunlight, there will be photochemical reactions which may leads to the decrease of quality of the oil(e.g. oxidation of oil,etc.). But this is just my untested hypothesis.
曬油可能令油之品質下降

有可能架, 不過我懶, 好少理.  發表於 2015-1-21 09:24
回復

bigface 發表於 2015-1-20 23:25:20 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-1-20 15:27
去乾貨店或花草茶店, 或看這裡的置頂店舖資料帖, 買乾金盞花, 用橄欖油或你喜歡用來打皂的油, 1:1 = 乾花 ...

thx~
回復