我2012年打的手工皂: 閃Trace泡浸金盞花皂 (#119樓)

作者: Apple818 發表于 2011-5-3 23:29:10
12323 129
kakaka0103 發表於 2012-5-24 00:07:07 |顯示全部樓層
整得好靚呀

謝謝你欣賞!  發表於 2012-5-24 13:23
回復

Apple818 發表於 2012-6-7 00:38:21 |顯示全部樓層

苦楝寵物皂
打皂日期: 2012年5月23日

我是在太子L小姐買苦楝油的, 請問各位花友皂友那裡有便宜一些的苦楝油賣呢?

Need oil soap.jpg

椰子油 20%
棕櫚油 26%
橄欖油 23%
蓖麻油   7%
甜杏仁油 17%
苦楝油   7%
Total 100% (700g)

NaOH 103.1g
水       247.5g (一大半是用艾草冰)

清潔力 13.7
起泡度 20.1
保濕度 60.1
INS 146.1

剛剛收到在淘寶買的皂章, 立即拿幾個出來清潔試用, 哈哈!
回復

claudiatang 發表於 2012-6-7 10:37:26 |顯示全部樓層
你隻寶貝是小型或中、大型呀?寵物皂可以厚切。因為洗一次就會用掉一半。你切咁薄可能一次用一塊﹗
回復

Apple818 發表於 2012-6-7 14:28:58 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-6-7 10:37
你隻寶貝是小型或中、大型呀?寵物皂可以厚切。因為洗一次就會用掉一半。你切咁薄可能一次用一塊﹗ ...

是八哥仔啊, 只有3個月大, 現在暫時是幫他乾洗, 等他打齊針才會幫他濕洗了.

肥仔

肥仔

Q..................  發表於 2012-6-8 23:27
個樣好傻呀~  發表於 2012-6-7 15:00

評分

查看全部評分

回復

claudiatang 發表於 2012-6-7 14:38:42 |顯示全部樓層
好可愛呀......................

佢好曳嫁~~~  發表於 2012-6-7 22:33
回復

claudiatang 發表於 2012-6-7 22:49:19 |顯示全部樓層
Apple818  佢好曳嫁~~~

才三個月大的BB活潑呀﹗
我家臭豆二歲了都一樣皮得很﹗
回復

Apple818 發表於 2012-6-8 00:21:01 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-6-7 22:49
Apple818  佢好曳嫁~~~

才三個月大的BB活潑呀﹗

佢叫"肥仔"呀. 5月13日才帶回家的.

上星期我發現他的前右腳趾間紅踵了, 醫生話是生癣, 再看回之前幫他影的相, 應該是帶他回來時已有的.

獸醫開了消毒藥水, 藥膏和兩星期藥啊~~~ 最心痛是要帶頭罩.

由於肥仔太活潑了, 上星期六睡到半夜我聽到他吠了幾聲便起身看看他, 原來他嘔了 , 我估計是那晚我老公同肥仔玩得太瘋 (我成日同我老公講唔好同肥仔玩到咁癲), 令他睡覺時發夢, 帶著頭罩在籠裡郁來郁去, 個頭罩整到佢個喉嚨令到佢嘔. 當我打開佢個籠度門時, 佢立即衝出來, 然後在地上滾來滾去, 嘩, 我一面雞手鴨腳咁幫佢除個頭罩, 一面不斷同佢講"唔洗驚, 媽咪係度, 媽咪係度".......

終於幫佢除左個頭罩, 但佢還是好驚咁係地下碘黎碘去. 我看他的頭都被嘔吐物(好像是透明的)弄濕了, 便拿熱毛布幫他沬乾淨, 再攞條乾的大毛布包著他抱著他坐下, 一是幫他沬乾D毛, 一是令他有安全感. 肥仔佢真係好驚呀, 不停係到震. 2點幾抱到佢3點幾, 然後俾佢捐落梳化底俾佢瞓 (平時佢玩累了, 最鍾意自己捐係梳化底瞓覺的).

我3點幾瞓返落床, 剪轉反側都係瞓唔著, 未夠4點起身睇下肥仔點樣. 我爬在地上看梳化底的肥仔, 他用他那無辜的眼神告訴我他還是好驚,平時我在房間走出來, 他會立即從梳化底走出來跟著我, 那晚他在梳化底唔敢走出來呀, 只係不停抖震又打c益, 心痛得我丫 . 跟著, 我從梳化底小心拉他出來, 再用大毛布包著他坐係梳化度坐到5點. 那時我和肥仔都太累了, 終於各自去睡了.

我老公呢, 由於工作關係太累, 瞓到死豬到第二朝都唔知發生咩事呀!

而家我沒有再給肥仔帶頭罩了, 但他的喉嚨好像真的受傷了. 我見他飲水同食"飯"時都好似吞得不順暢, 下星期到獸醫復疹時會請獸醫睇下.

唔好意思, 這個有D離題添.

陰公豬﹗唔係﹗係陰公狗﹗  發表於 2012-6-8 01:28
回復

太陽鳥 發表於 2012-6-8 01:32:52 |顯示全部樓層
Apple818 發表於 2012-6-8 00:21
佢叫"肥仔"呀. 5月13日才帶回家的.

上星期我發現他的前右腳趾間紅踵了, 醫生話是生癣, 再看回之前幫他影 ...

睇見他對眼仔。。就 , 他的抓肉 敏感,所以你以後拖地用的清潔劑要小心選擇及不要過濃呀!!

"啦吧罩" 用 沙布 or 棉花 圍一圍 罩邊先幫他戴吧!他嘔,會不會D藥問題?

你可以用毛巾包住個鐘,放在他睡處,令他有在媽媽 (心跳) 身邊感覺!

肥仔好鍾意咬毛巾呀, 衫褲鞋襪, 什麼都咬一大餐, 我暫時唔會俾件衫同個鐘佢咬咬咬 ><!  發表於 2012-6-8 23:58
太陽鳥: 多謝你我建議呀! "啦吧罩" 用 沙布 or 棉花 圍一圍 罩邊? 請問是怎樣"圍"呢? 是用膠紙痴嗎?  發表於 2012-6-8 11:36
我家犬兒3個月果陣,我都係用呢個方法,不過我果個係加強版.....用穿左成日件tee包住個鍾,佢聞住我啲臭汗安然入睡。  發表於 2012-6-8 01:52
回復

太陽鳥 發表於 2012-6-8 21:40:14 |顯示全部樓層
請問是怎樣"圍"呢? 是用膠紙痴嗎?

Apple818  : 你首先在"啦吧罩"邊做手腳 {圍圈包住啦吧罩近頸之邊位},似做染髮,用 棉花 打底 之後再加沙布,其時你可用 "包傷口" 用之 [膠紙,藥房有得買] ,

來固定 沙布棉花 在"啦吧罩"邊緣,最後才帶上狗狗頸,不要包太厚呀,到時他的頸又緊 ka 。

這個方法在我小狗 絕育 時學,蘋果你再不明就 Pm 我,提多你一句,他之前 D 抓位在籠罅感染,及小狗發育中長時間在籠 {罅}& 太[扇]的地面活動,會令腳掌變型

評分

查看全部評分

回復

Apple818 發表於 2012-6-8 23:21:57 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-6-8 21:40
請問是怎樣"圍"呢? 是用膠紙痴嗎?

Apple818  : 你首先在"啦吧罩"邊做手腳 {圍圈包住啦吧罩近頸之邊位}, ...

太陽鳥: 根據我對你描述的理解, 我用家中現有的化妝棉包圍"啦吧罩"近頸之邊位, 然後用藥用膠布痴好化妝棉. 你看看這樣可不可以?

collar 1.jpg
collar 2.jpg
collar 3.jpg

個 "啦吧罩" 留起用,不要掉呀!好似收錢的  發表於 2012-6-8 23:51
其實獸醫處,只會用長長沙布作繩,在3個圈穿過打結,便算!! 但...自己仔就。。無計啦!!  發表於 2012-6-8 23:48
回復

太陽鳥 發表於 2012-6-8 23:45:35 |顯示全部樓層
Apple818 發表於 2012-6-8 23:21
太陽鳥: 根據我對你描述的理解, 我用家中現有的化妝棉包圍"啦吧罩"近頸之邊位, 然後用藥用膠布痴好化妝棉 ...

掂喎!Apple。。。你們做慣細仔o野,連包邊都靚過人

正!他大些時如"絕育",到時也要這樣!

太陽鳥, 十分感激你的指導呀, 謝謝!  發表於 2012-6-8 23:54
回復

Apple818 發表於 2012-6-9 00:02:40 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-6-8 23:45
掂喎!Apple。。。你們做慣細仔o野,連包邊都靚過人

正!他大些時如"絕育",到時也要這樣!:l ...

RE: 太陽鳥  個 "啦吧罩" 留起用,不要掉呀!好似收錢的

係呀, 收錢嫁! 不過肥仔之後大D唔知岩唔岩帶了!

八哥種:好易真的變肥仔,控制食物呀!氣管、眼及皮膚要注意,不想肥仔 D 抓甲生得太出,健康情況好的話,帶他行多些"石屎路"吧   發表於 2012-6-9 00:21
回復

太陽鳥 發表於 2012-6-9 00:08:21 |顯示全部樓層
肥仔好鍾意咬毛巾呀, 衫褲鞋襪, 什麼都咬一大餐, 我暫時唔會俾件衫同個鐘佢咬咬咬 ><!

Apple818  :我隻"積羅素" 3個月開始到啦,就帶她上堂,要開始教 or 睇TV 學 "西薩"教狗!不想她細時咬毛巾,大時咬電線、腳。。。
回復

Apple818 發表於 2012-6-9 12:01:48 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-6-9 00:08
肥仔好鍾意咬毛巾呀, 衫褲鞋襪, 什麼都咬一大餐, 我暫時唔會俾件衫同個鐘佢咬咬咬 > ...

你帶你的狗狗去邊度上堂呀? 的都有想過同肥仔去上堂啊~~~

另外, 我學緊幫肥仔剪腳甲, 但佢會追住個指甲鉗咬呀! ><
回復

太陽鳥 發表於 2012-6-10 01:51:57 |顯示全部樓層
Apple818 發表於 2012-6-9 12:01
你帶你的狗狗去邊度上堂呀?  的都有想過同肥仔去上堂啊~~~

另外, 我學緊幫肥仔剪腳甲, 但佢會追住個指 ...

12年前還未普及這類教導,個親戚介紹個"馴狗師"給我,在土瓜灣"觀音廟"那頭,

有理論堂,之後外出學習(公園),狗主一定要同上課啦!那時都 3-5仟,10幾堂 (1對1),

我估現在會平好多,及很普及了,起碼 SPCA 就有堂上,及元朗錦上路那位"馴狗師",他咪教 CASH  (鄺美人)囉!

Apple 你懂剪的嗎?現在發生在肥仔身上的事,都要有好開始,如果唔係。。就會有 "反感"之記憶 ,買d小狗零食"獎"佢,做對了就給(剪定小小粒),然後用高音調說 [Go....o...d],

錯就用低沉音說 "N....O",仲要配合手勢 ka,3個月開始便是教小狗的<黃金時期>。
回復

Apple818 發表於 2012-6-10 23:10:13 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-6-10 01:51
12年前還未普及這類教導,個親戚介紹個"馴狗師"給我,在土瓜灣"觀音廟"那頭,

有理論堂,之後外出學習( ...

今晚幫肥仔剪腳甲非常成功呀, 因為他在我懷裡睡著了, 那麼剪腳甲時他便不會追住個指甲鉗咬喇! *+^^+*

昨天下午4:30開始, 肥仔便不停嘔了, 不過沒有肚瀉, 我地立即帶他看獸醫, 醫生幫他打止嘔針及打皮下水. 今天食醫生開的濕量, 小吃多餐, 飲有電解質的水, 食藥. 回家後直到現在都沒有嘔了, 便便沒有難.

在我們印象中, 肥仔應該沒無有吞什麼大件野, 最多可能是紙巾, 又或他襯我們唔覺意時衝入廁所Lam左廁所後面最污漕的地方. 所以我們以後一定唔會俾佢有機會走入廁所了.
回復

太陽鳥 發表於 2012-6-10 23:53:17 |顯示全部樓層

希望 肥仔 快快好反。。。 bb 小狗 獨自留在家,真會令人擔心ka,

我自從養了jemi 後, 連小小的垃圾、魚骨等跌落地都立刻 "執",最要小心是膠類、絲襪

這類原料,照X-光都照不出ka 。他的大便有無異樣?食糧會否他有敏感?等等!

Jemi" 問候 Apple 及肥仔喎! ^^

Jemi" 問候 Apple 及肥仔喎! ^^

JEMI 問候 肥仔 及Apple 呢

自從帶肥仔回家後, 我差不多天天吸塵拖地, 從沒那麼勤力過. 昨天我們在吉之島BB用品部買了一個閘, 先閘在廚房門, 效果OK. 我會再買一個閘在廁所門的.  發表於 2012-6-11 13:07
肥仔而家雖然沒有嘔了, 但是比較虛弱, 要長時間睡覺. 他見有人在家是不願睡的, 但眼仔已經是垂下垂下,我們要鎖他入籠才肯乖乖去睡!  發表於 2012-6-11 12:59
謝謝Jemi和太陽鳥!  發表於 2012-6-11 12:58
回復

太陽鳥 發表於 2012-6-11 21:23:30 |顯示全部樓層
  自從帶肥仔回家後, 我差不多天天吸塵拖地, 從沒那麼勤力過. 昨天我們在吉之島BB用品部買了一個閘, 先閘在廚房門, 效果OK. 我會再買一個閘在廁所門的.

Apple818 : 做得好正確!!你知道狗對有d食物 or 生果唔食得ka!

我睇書話狗狗不可吃朱古力、洋蔥、提子、牛奶、雞骨等。  發表於 2012-6-12 10:51
回復

Apple818 發表於 2012-6-13 23:42:39 |顯示全部樓層

諗住快d用左o個d浸左一年既金盞花泡浸油, 今晚便開工打皂, 點知...唉.......第一次預到閃Trace.

D鹼水一倒入D油度已開始Trace喇, 我盡了最大的努力搞皂搞到D皂液搞唔到為止囉. 請看看, 搞到好似D薯泥咁......
QUICK TRACE 1.jpg

要橙D薯泥入模呀
QUICK TRACE 2.jpg

金盞花泡浸油 (Extra virgin olive oil)  245g  35%
椰子油                                             140g  20%
棕櫚油                                             180g  26%
蓖麻油                                                35g   5%
甜杏仁油                                          100g  14%
Total 700g

NaOH  102.9g
水        247.0g

清潔力  13.7
起泡力  18.2
保濕度  60.9
INS      145.6

評分

查看全部評分

回復

prodorothyhkg 發表於 2012-6-14 14:29:21 |顯示全部樓層
Apple818 發表於 2012-6-13 23:42
諗住快d用左o個d浸左一年既金盞花泡浸油, 今晚便開工打皂, 點知...唉.......第一次預到閃Trace.

D鹼水 ...

正常啊 真係快到顛~
下次可以用少D浸泡油,減慢TRACE速度囉~

本來我想用尼底皂做分層皂同埋用來試下淘回來的新皂模, 點知遇到閃T, 搞到無晒心機添! 都係用番吐司模算了吧~~~  發表於 2012-6-14 20:46
回復