得閒又影下

作者: 四少 發表于 2008-3-9 01:19:08
6022 41
jellyfishy 發表於 2008-3-17 08:58:54 |顯示全部樓層
想問下, 你投資左幾多錢呀?
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-17 10:16:47 |顯示全部樓層
個body入門最少(普通)$3000-$7000,鏡頭(普通)由千零到萬零(看那廠出品),我隻公有支Lecia單筒(用來觀鳥及睇星)用來影月亮/好遠好遠ge雀...好似要$$$$$(太貴佢實在唔會/想比我知),而家都好D, 有DC,唔洗吓吓沖相晒相,不過唔知點解,lee幾年佢只愛影幻燈片.......所以玩攝影lee家野都幾貴,仲會越來越瘋癲

回復

四少 發表於 2008-3-17 13:27:16 |顯示全部樓層
依家好大眾化, 又多選擇, DSRL 價格跟 DC 差不多
你去花展會見好多女仔/小朋友都有用, 而且比我更多器材
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-17 16:09:55 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-3-17 13:27 發表
依家好大眾化, 又多選擇, DSRL 價格跟 DC 差不多
你去花展會見好多女仔/小朋友都有用, 而且比我更多器材

你毒未深,睇多一年半載d戰利品才說,D女仔/小朋友多數只用一部相機+一個鏡頭(多倍變焦)所以不會很貴/很重,但當你要求愈來愈高個陣就知死 我隻公每次佢出去影相我就要做書僮,d野好鬼重架

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-17 16:48:48 |顯示全部樓層
最近好想影d好少少嘅相,金毛仔老豆叫我先買部D60(都唔知乜東西,唔識分有咩好 ),佢再借D鏡頭教我影,咁有冇人知道呢部野邊處最平??佢叫我去旺角x成夾下價

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-17 19:46:44 |顯示全部樓層
多謝行大,但恕我對 lee 家野白痴咗dd,都唔係好明d規格講d乜 機身摩打有乜用??? ,因為我做書僮做得太多,所以都驚拎重野 ,鏡頭我唔使啦, lee d由佢供應(無十個都有八個),應該絕對足夠(我好易滿足架)
今晚,唔得,要後晚.......要佢詳細講我知先得.......希望唔好講到我
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-18 10:37:25 |顯示全部樓層
Hehe,今早出門前問咗2句,佢有/無摩打ge鏡都有,足夠我影,因為我對手超細,拎大機佢驚我攞唔穩,同埋主要教我手動,仲有樣係D60有自動除塵,啱晒我D咁粗心大意(除咗兩隻金毛)又惰去清潔保養嘅人用
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-18 12:26:29 |顯示全部樓層
原來D60是為我而設的,我今天才知道
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-18 14:27:50 |顯示全部樓層
橫掂都要比$買,一定試返夠本嘅
回復

四少 發表於 2008-3-18 17:55:18 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-3-18 12:26 發表
原來D60是為我而設的,我今天才知道

D80 啦, 忍唔住出句聲先, 除塵 作用不大, Nikon/Canon 除唔到咩作用唔明顯, 除非... 係 olympas ..
機身無摩打, 你用你先生 d AF (無摩打) 鏡頭時就會無自動對焦.
長遠計點都係 D80 抵玩 d ...
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-18 18:38:05 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-3-18 17:25 發表
勉強用 70-200 打左一隻雀 ...

大白鷺
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-18 18:41:02 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-3-18 17:55 發表

D80 啦, 忍唔住出句聲先, 除塵 作用不大, Nikon/Canon 除唔到咩作用唔明顯, 除非... 係 olympas ..
機身無摩打, 你用你先生 d AF (無摩打) 鏡頭時就會無自動對焦.
長遠計點都係 D80 抵玩 d ... ...

呢樣簡單啦,叫佢買咪得law
我估佢應該有部差唔多嘅東西又唔係好捨得比我亂咁舞先叫我買D60

回復

四少 發表於 2008-3-18 19:58:25 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-3-18 18:41 發表

呢樣簡單啦,叫佢買咪得law
我估佢應該有部差唔多嘅東西又唔係好捨得比我亂咁舞先叫我買D60

佢 d $$ 咪又即係你 d $$ .... 唔好亂花 $$ ... 叫你先生比佢部你用, 佢買部新的 D3 啦 ...
回復

四少 發表於 2008-3-18 19:59:45 |顯示全部樓層
花展好悶 .....

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-18 22:43:45 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-3-18 19:58 發表

佢 d $$ 咪又即係你 d $$ .... 唔好亂花 $$ ... 叫你先生比佢部你用, 佢買部新的 D3 啦 ...

咪傻啦,佢ge$係佢ge$,我係我ge,完全獨立 乜D3好D咩.....就說佢買
回復

tomato 發表於 2008-3-19 00:02:29 |顯示全部樓層
請問什麼是反射鏡?作用又是什麼?

回復

四少 發表於 2008-3-19 00:36:11 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-3-18 22:43 發表

咪傻啦,佢ge$係佢ge$,我係我ge,完全獨立 乜D3好D咩.....就說佢買

D3 三萬幾姐   
買 D300 啦, 萬幾炸 ....

原帖由 tomato 於 2008-3-19 00:02 發表
請問什麼是反射鏡?作用又是什麼?

好難解過你知, 因為我都唔知, 只係用 "反射鏡頭" 影出來 D 散景光點會係一個個光圈 ....
多用來影上面提過的效果和影天文用的, "反射鏡" 係天文望遠鏡的一種.

貼多幾張先....

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-19 01:08:15 |顯示全部樓層
我估過萬ge東西佢係唔比我用,費事我趺爛要賠
都係靠自己好d,搵日落去x成試下機先,再睇下部D3,睇下佢有冇興趣買泥影下我........對寶貝狗
回復

四少 發表於 2008-3-19 13:38:57 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-3-19 01:08 發表
我估過萬ge東西佢係唔比我用,費事我趺爛要賠
都係靠自己好d,搵日落去x成試下機先,再睇下部D3,睇下佢有冇興趣買泥影下我........對寶貝狗 ...

一分錢一分貨, 呢 d 機高 ISO 都唔怕有 noise, 而且追焦快摩打快 ... 岩晒影跑狗 ...
回復

tomato 發表於 2008-3-19 19:41:04 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-3-19 00:36 發表

D3 三萬幾姐   
買 D300 啦, 萬幾炸 ....

好難解過你知, 因為我都唔知, 只係用 "反射鏡頭" 影出來 D 散景光點會係一個個光圈 ....
多用來影上面提過的效果和影天文用的, "反射鏡" 係天文望遠鏡的一種.

貼多 ...

可以比我睇睇支鏡的樣嗎?
回復